Χειρουργικές τεχνικές κατά της Παχυσαρκίας

Facebooktwitterpinterest

Γενικά στοιχεία

Όλες οι παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται σε χειρουργική επέμβαση γίνονται με γενική αναισθησία.

Όλες οι λειτουργίες μπορούν να εκτελεστούν τόσο από την κλασσική χειρουργική (λαπαροτομία με τομή του κοιλιακού τοιχώματος) ή λαπαροσκοπικά. Στην περίπτωση αυτή, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο βαριατρικός χειρουργός μπορεί να κρίνει σκόπιμο να μετατρέψει την εγχείρηση από λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση σε   ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Τα είδη των επεμβάσεων

Οι κύριες χειρουργικές επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα  είναι τριών τύπων και η αποτελεσματικότητά τους είναι όλο και πιο εδραιωμένη κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

 

1. Επεμβάσεις περιοριστικού τύπου

Οι επεμβάσεις περιοριστικού τύπου περιορίζουν  την ικανότητα του στομάχου να δεχθεί μεγάλη ποσότητα τροφής. Βασίζονται ουσιαστικά στο διαχωρισμό ενός μικρού ανώτερου στομάχου  (για παράδειγμα, με την τοποθέτηση ενός ρυθμιζόμενου δακτυλίου ) με το σχηματισμό ενόςγαστρικού θύλακα που αδειάζει στο υπόλοιπο του στομάχου μέσα από ένα στενό στόμιο που δεν διαστέλλεται.

Οι επεμβάσεις περιοριστικού τύπου μειώνουν την ποσότητα των τροφών που μπορούν να ληφθούν σε ένα μόνο γεύμα, ώστε όλο και περισσότερο να αντιλαμβάνονται πιο πρώιμο κορεσμό. Κατά συνέπεια, τα παχύσαρκα άτομα τρώνε λιγότερο και έτσι χάνουν βάρος.

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται:

1.       Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος μία από τις πιο συχνές,

2.       Η κάθετη γαστροπλαστική κατά Masson και τελευταία

3.       Η γαστρεκτομή Sleeve gastrectomy  (μερική κάθετη γαστρεκτομή).

2. Μικτές Επεμβάσεις –Γαστρική παράκαμψη (By Pass)

 

Η Γαστρική παράκαμψη (By Pass), είναι μία μικτή χειρουργική επέμβαση, που συνδυάζει το περιοριστικού τύπου συστατικό (σχηματισμός ενός γαστρικού θυλάκου μικρών διαστάσεων),  με το μειωμένη απορρόφηση της τροφής.

Είναι μία επέμβαση  κατά κύριο λόγο λειτουργική και  περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μικρού γαστρικού θύλακα που δεν επικοινωνεί με το υπόλοιπο του στομάχου (σε αντίθεση με το ρυθμιζόμενο μπάντα του στομάχου), αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένο με το λεπτό έντερο σε μία μεταβλητή απόσταση από το δωδεκαδάκτυλο. Με τον τρόπο αυτό παραλείπεται το αρχικό τμήμα του πεπτικού σωλήνα.

 Η παράκαμψη καθορίζει μια μείωση του σωματικού βάρους μειώνοντας σημαντικά την ποσότητα των τροφών που εισάγονται ,  προκαλώντας μια πρόωρη αίσθηση κορεσμού.

Η εγχείρηση δεν συνεπάγεται την αφαίρεση οποιουδήποτε τμήματος του στομάχου και του εντέρου, αλλά μόνο παράκαμψη.

 3. Δυσαπορροφητικές επεμβάσεις

Οι δυσαπορροφητικές επεμβάσεις, μειώνουν δραστικά την απορρόφηση των τροφών και της ενέργειας. Η χειρουργική τακτική της εγχείρησης περιλαμβάνει τη μη αναστρέψιμη μείωση του μεγέθους του στομάχου και μία σημαντική αλλαγή στη διαδικασία της πέψης.

Το στομάχι είναι συνδεδεμένο με το τερματικό τμήμα του λεπτού εντέρου, και με τον τρόπο αυτό η τροφή διέρχεται  μόνο από ένα μικρό μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών και επαγωγή σε  πρώιμο αίσθηση του κορεσμού. Είναι γενικά πιο επεμβατική από τις άλλες μεθόδους, αλλά προσφέρουν το παχύσαρκο ασθενή πιο πιθανό να είναι σε θέση να διατηρήσει τη μείωση του σωματικού βάρους σε μακροπρόθεσμη βάση.

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται οι τρεις παραλλαγές της εκτροπής:

 

  1. Χολοπαγκρεατική εκτροπή ή κλασική Scopinaro,
  2. Παραλλαγή με κάθετη γαστρική εκτομή (δωδεκαδακτυλικό διακόπτη) και την
  3. Παραλλαγή με τη διατήρηση του στομάχου.

Η θεραπευτική αποτελεσματικότητα της βαριατρικής χειρουργικής είναι ευθέως ανάλογη με την χειρουργική παρέμβαση:

Ο γαστρικός δακτύλιος και Γαστρικό Μανίκι  (παρεμβάσεις περιοριστικού τύπου) έχουν μια αποτελεσματικότητα που το 80% των ασθενών μπορεί να χάσει το 60 % του επιπλέον βάρους στη διετία. Στο Γαστρικό Μανίκι τα αποτελέσματα  φαίνονται καλύτερα , περίπου 70-75% (Οι μελέτες είναι σε εξέλιξη).

Η γαστρική παράκαμψηκαι παραλλαγές του (μικτές επεμβάσεις) από 60-70% και

Οι δυσαπορροφητικές επεμβάσεις της τάξεως του75-85%.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.