Νερό, πηγή ζωής, πηγή υγείας !

Facebooktwitterpinterest

22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου, ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ επισημαίνει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η επαρκής κατανάλωση νερού για τη διασφάλιση και την προάσπιση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού.

Το νερό μετά το οξυγόνο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για την ανθρώπινη ζωή στη γη. Είναι το κύριο συστατικό του σώματός μας καθώς το 60% του ανθρώπινου σώματος ενός ενήλικα αποτελείται από νερό.

Tο νερό βοηθά στην μεταφορά, τη διάλυση και την απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός. Σημαντικό επίσης είναι να αναφέρουμε ότι ακόμα πιο ευεργετική είναι η υγιεινή ενυδάτωση που επιτυγχάνεται με το Φυσικό Μεταλλικό Νερό. Αυτό συμβαίνει καθώς τα χαρακτηριστικά των Φυσικών Μεταλλικών Νερών (φυσική καθαρότητα και περιεκτικότητα σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο), είναι ικανά να προσδίδουν στο Φυσικό Μεταλλικό Νερό ιδιότητες ευνοϊκές για την υγεία, κάτω από συγκεκριμένα υδρογεωλογικά και μικροβιολογικά κριτήρια (οδηγία 2009/54/ΕΚ, Εφημερίδα Ε.Ε., ορισμός ΦΜΝ). Κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος χρειάζεται νερό για να λειτουργεί σωστά καθώς είναι αναγκαίο για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, για την προστασία των αρθρώσεων και των οργάνων του σώματος και την καλύτερη πέψη των τροφών.

Το σώμα μας χάνει 2-3 λίτρα νερού ημερησίως μέσω της αναπνοής, των ούρων, των κοπράνων και του δέρματος. Για τον λόγο αυτόν θεωρείται απαραίτητο να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε πίνοντας είτε νερό (6-8 ποτήρια νερό την ημέρα ή 30ml ανά κιλό βάρους) είτε άλλα ροφήματα. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως το επάγγελμα που ακολουθούμε καθώς και τα διάφορα στάδια της ζωής μας, διαφοροποιούν τις ανάγκες του σώματος μας για υγρά και νερό. Για παράδειγμα σε επαγγέλματα όπου υπάρχει έντονη σωματική άσκηση και κόπωση, πχ στους γυμναστές, οικοδόμους, και σε χειρωνακτικές εργασίες όπου υπάρχει έντονη εφίδρωση καθώς και κατά την περίοδο του θηλασμού, όπου υπάρχει έντονη παραγωγή γάλακτος από του μαστούς, η ποσότητα κατανάλωσης υγρών πρέπει να ξεπερνά τα 3 λίτρα την ημέρα.

Στην ενδεδειγμένη ποσότητα υγρών που πρέπει να πίνουμε καθημερινά περιλαμβάνονται όλα τα ροφήματα, που όλα περιέχουν νερό. Ακόμη και το νερό που περιέχουν τα φαγητά υπολογίζετε στην πρόσληψη υγρών που λαμβάνουμε καθημερινά, καθώς το 20% των υγρών που προσλαμβάνει ένας μέσος άνθρωπος προέρχεται από το φαγητό, ειδικά λαχανικά και φρούτα, όπως το αγγούρι και το καρπούζι.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η επαρκής συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των ροφημάτων, είναι περίπου 2,5 λίτρα για τους ενήλικες άντρες και 2 λίτρα για τις ενήλικες γυναίκες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πρόσληψη διαφέρει ανάλογα την εποχή στην οποία βρισκόμαστε, για παράδειγμα το καλοκαίρι οι απώλειες νερού, κυρίως μέσω της εφίδρωσης, είναι 40% μεγαλύτερες. Αντίστοιχα τον χειμώνα, το ποσοστό των αφυδατωμένων ανθρώπων είναι 8% χαμηλότερο σε σχέση με το καλοκαίρι.

Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, κατάσταση κατά την οποία οι βασικές λειτουργίες του οργανισμού δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, γιατί το σώμα δεν έχει αρκετό νερό. Ακόμα και η αφυδάτωση ήπιας μορφής μπορεί να μειώσει την ενέργειά μας και να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι.

Τελικά όμως αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η ποσότητα νερού που θα καταναλώσουμε είναι προσωπική μας επιλογή, αρκεί να «ακούμε» τις ανάγκες του οργανισμού μας, με σκοπό να πιάσουμε το προσωπικό μας στόχο ενυδάτωσης.

  * Tα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την Επιστημονική Επιτροπή της EFBW (European

Federation of Bottled Waters) καιαπότοΣΕΦΥΜΕΝ.

 Για το ΣΕΦΥΜΕΝ

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού (Σ.Ε.ΦΥ.ΜΕ.Ν.):

  • ιδρύθηκε το 1995,

  • Μέλη του είναι όλες οι μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου που διαθέτουν εργοστάσια στον ελλαδικό χώρο. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού, ενώ σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 45 εμφιαλωτήρια σε ολόκληρη τη χώρα.

  • εκπροσωπεί συλλογικά τις Ελληνικές Εταιρείες Εμφιαλώσεως Φυσικού Μεταλλικού Νερού στους κοινωνικούς εταίρους και την πολιτεία, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο,

  • παρεμβαίνει δημόσια, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα, στις διεργασίες και εξελίξεις που αφορούν στον κλάδο, στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

  • επιδιώκει την αντικειμενική ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και παρέχει υπηρεσίες προς τα Μέλη του,

  • είναιΜέλοςτουΕυρωπαϊκούΣυνδέσμουEuropeanFederationofBottledWater (EFBW).

*********************

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.