Εργασιομανία – Ορισμός, Συμπτώματα & Θεραπεία

Καρκίνος και εργασία Facebooktwitterpinterest

Μια λέξη που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά είναι η Εργασιομανία. Συνήθως την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να δείξουμε στον άλλον ότι εργάζεται αρκετές ώρες, πέραν του 8ώρου του ή ακόμα και στο σπίτι του.

Τί είναι όμως η εργασιομανία και ποιά τα συμπτώματά της? Είναι απλά ένας χαρακτηρισμός υπερβολικής εργασιακής απασχόλησης ή είναι κάτι παραπάνω? Ας δούμε ένα ένα τα ερωτήματα.

Εργασιομανία θεωρείται η καταναγκαστική και αδιάκοπη ανάγκη για δουλειά. Αυτό ίσως απο μόνο του να μη λέει πολλά.  Άλλωστε πόσοι απο εμάς δεν εργαζόμαστε αρκετές ώρες? Πόσοι δεν ασχολούμαστε με 2 ή και 3 project παράλληλα? Προφανώς δεν είμαστε όλοι εργασιομανείς, αλλά σε τί διαφέρουμε απο αυτούς λοιπόν?

Η Εργασιομανία συγκαταλέγεται στην κατηγορία της ψυχαναγκαστικής/ καταναγκαστικής διαταραχής της προσωπικότητας, δηλαδή στην διαταραχή όπου ο άνθρωπος αναγκάζει τον εαυτό του να δουλεύει, να προσέχει και να ασχολείται για αρκετή ώρα με την λεπτομέρεια, την ακρίβεια, την συστηματική εργασία. Αλλά και την έντονη ενασχόληση του ατόμου με την τάξη, την τελειοθηρία και τον ψυχικό και διαπροσωπικό έλεγχο, σε βάρος της ευελιξίας, της ανοιχτής σκέψης και της αποδοτικότητας. Επίσης, υπάρχουν και τα ακόλουθα συμπτώματα, όπως είναι η εργασία άνω των 12 ωρών σε καθημερινή βάση, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, ο παραμερισμός της οικογένειας αλλά και της κοινωνικής ζωής για χάρη της εργασίας, η συνεχής σκέψης της δουλειάς ακόμα κι εκτός του χώρου της εργασίας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι Εργασιομανίας, όπως είναι η Καταναγκαστική Εργασιομανία, η Εργασιομανία Προσανατολισμένη στην Επιτυχία και η Απαραίτητη Εργασιομανία.

  • Στην Καταναγκαστική Εργασιομανία, το άτομο έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και το αίσθημα του κενού, το οποίο προσπαθεί να το γεμίσει ή και να το συγκαλύψει μέσα απο την υπερβολική εργασία. Η οικογένειά του παραπονιέται συνεχώς για την απουσία του και για να αποφύγει τις συγκρούσεις παραμένει ακόμα περισσότερες ώρες στο γραφείο του.
  • Η Εργασιομανία Προσανατολισμένη στην Επιτυχία, υποδηλώνει ένα άτομο με μεγάλη αυτοεκτίμηση αλλά και αγάπη για την παραγωγικότητα. Δέχεται προκλήσεις απο την εργασία του και νιώθει μία αίσθηση ικανοποίησης και επιτυχίας σε κάθε project. Έτσι, κάθε φορά περιμένει και μία νέα πρόκληση ώστε να γίνει ανταγωνιστικός και παραγωγικός αλλά και να σπρώξει τον εαυτό του και τις δυνατότητές του στα άκρα.
  • Τέλος,  στην Απαραίτητη Εργασιομανία, το άτομο θεωρεί πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να γίνει η δουλειά παραμόνο με την υπερβολική εργασία. Ακόμα κι αν έχει σαν στόχο του την προαγωγή, η εργασιομανία του δεν θα ελλατωθεί ακόμα κι αν πετύχει τον στόχο του.

Δεδομένου ότι πολλοί εργασιομανείς συχνά αρνούνται ότι έχουν  πρόβλημα , πώς θα ξέρετε ότι ανήκετε σ ‘ αυτούς; Για να ξεκινήσετε μπορείτε να αναρωτηθείτε αν μπορείτε να απολαύσετε τη ζωή και έχετε την αίσθηση του σκοπού ακόμα κι όταν δεν είστε στη δουλειά . Αν η απάντηση είναι ” όχι”, τότε αυτό θα πρέπει να σας χτυπήσει τον  κώδωνα του κινδύνου . Μπορεί επίσης να εξετάσει τα παραπάνω χαρακτηριστικά για να δείτε πόσο κοντά είσαστε στα τυπικά χαρακτηριστικά του εργασιομανή . Εδώ είναι πέντε χαρακτηριστικά για να εξετάσετε:

1) Ενασχόληση με την εργασία ( σχεδόν πάντα το σκέφτονται ) .

2) Δεν αισθάνονται άνετα με την ανάθεση ( πρέπει να ελέγχουν κάθε λεπτομέρεια ) .

3) Οι άλλες πτυχές της ζωής  τους( όπως η οικογένεια και τα προσωπικά) έχουν παραμεληθεί .

4) Τα άλλα μέρη της ζωής τους έχουν συγχωνευθεί με την εργασία ( π.χ. τα χόμπι τους τα έχουν μετατρέψει σε επιχειρήσεις ή τα μέλη της οικογένειάς τους έχουν ενσωματωθεί στην επιχείρηση κλπ) .

5) Λένε ψέματα ότι κάνουν κάτι άλλο, όταν στην πραγματικά εργάζονται.

Βέβαια όλα αυτά έχουν επίπτωση και στην υγεία, καθώς το άτομο το οποίο πάσχει απο Εργασιομανία, έχει ενα συνεχές άγχος με αποτέλεσμα την εξάντλησή του, την αυξημένη αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα, αύξηση βάρους, κατάθλιψη και κρίσεις πανικού.

Η Εργασιομανία, είναι μία διαταραχή που διαθέτει θεραπεία. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, θεωρείται μία απο τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες της διαταραχής αυτής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.