Τι είναι ο ιός της νέας γρίπης Α (Η1Ν1);

Εποχική γρίπη: Οδηγίες για τα μέλη πληρώματος των αεροσκαφών Facebooktwitterpinterest

Η νέα γρίπη, που ονομάζεται επίσης νέα γρίπη Η1Ν1 ή νέα γρίπη Α (Η1Ν1) ή πανδημική γρίπη οφείλεται σε έναν ιό που εμφανίστηκε το 2009 και προσβάλλει τους ανθρώπους. Αρχικά, η νέα γρίπη ονομάστηκε γρίπη των χοίρων, γιατί ο ιός περιέχει γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε έναν συνδυασμό που δεν είχε εμφανιστεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ανθρώπινο ιό, για τον οποίο, δυστυχώς, δεν υπάρχει ανοσία στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού παραγωγικής ηλικίας και για τον λόγο αυτό προκάλεσε και πανδημία γρίπης στον πλανήτη μας. Ανοσία ενδέχεται να έχουν κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία είχαν εκτεθεί σε ιούς τύπου Α (Η1Ν1) που υπήρχαν πριν το έτος 1957. Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, η νόσος βρίσκεται σε ύφεση, όμως αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό γιατί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λόγω της ταχείας μετάδοσης της νέα γρίπης, ενδέχεται να νοσήσει ένα μεγάλο μέρος (30-40%) του πληθυσμού της χώρας μας, μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακόμη και στις κοινωνικές λειτουργίες της χώρας.
Στόχος λοιπόν όλων μας είναι να συμβάλουμε, κατά το δυνατόν, στην πρόληψη της νόσου τηρώντας με σχολαστικότητα τις αναγκαίες ιατρικές οδηγίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού της νέας γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης Α (Η1Ν1) μοιάζουν με τα αντίστοιχα της εποχικής γρίπης και περιλαμβάνουν: αιφνίδια έναρξη πυρετού, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, πόνο στους μύες, διάρροια και εμετούς.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της νέας γρίπης;

Ο ιός της γρίπης Α (Η1Ν1) μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται και η εποχική γρίπη. Πιο συγκεκριμένα, ο ιός της γρίπης μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων, από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με επιφάνειες όπου υπάρχουν σταγονίδια με τον ιό της νέας γρίπης ή της επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Για πόσο διάστημα κάποιο άτομο που ασθενεί από τον ιό της νέας γρίπης μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλο άτομο και πόσο επιβιώνει ο ιός H1N1 εκτός σώματος;

Ασθενείς από τον ιό της νέας γρίπης μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέχρι και 7 ημέρες μετά την εμφάνιση της ασθένειας, ενώ τα μικρά παιδιά ενδέχεται να μεταδίδουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο ιός επιβιώνει εκτός σώματος σε σκληρές επιφάνειες για διάστημα 1-2 ημερών, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρύου ή χαμηλής υγρασίας.

Υπάρχει κίνδυνος να νοσήσει κάποιος από τον ιό της νέας γρίπης λόγω κατανάλωσης χοιρινού κρέατος;

Οι διάφοροι ιοί της γρίπης δε μεταδίδονται σε ανθρώπους από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος ή άλλων τροφίμων που παράγονται από χοιρινό κρέας.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για πιθανές επιπλοκές από τη νέα γρίπη;

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων, οι οποίες ονομάζονται ομάδες υψηλού κινδύνου, γιατί στα άτομα αυτά ακόμα και μια κοινή γρίπη ενδέχεται να δημιουργήσει επιπλοκές. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, άσθμα, χρόνια νοσήματα μεταβολισμού και σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, νευρολογικά και νευρομυικά νοσήματα, καθώς επίσης και νοσογόνο παχυσαρκία. Ακόμη, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται όσον αφορά στη νέα γρίπη οι γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Σημαντική ιδιαιτερότητα: η κυριότερη διαφορά μεταξύ της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) και της κοινής γρίπης είναι ότι ο ιός της νέας γρίπης μεταδίδεται πιο γρήγορα και προσβάλλει ιδιαίτερα τα άτομα νεαρής ηλικίας.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον ιό της νέας γρίπης;

Δύο είναι τα μέτρα πρόληψης από τον ιό της νέας γρίπης:

  • τήρηση κανόνων υγιεινής
    Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σχολαστικά και περιλαμβάνουν συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό για την προστασία από τα μικρόβια. Στην περίπτωση που το πλύσιμο με νερό δεν είναι εφικτό, μπορεί να χρησιμοποιηθούν μαντηλάκια που περιέχουν οινόπνευμα. Επίσης, πιο αποτελεσματική είναι η χρήση ειδικού απολυμαντικού (gel) για την απολύμανση των χεριών. Τονίζεται ότι έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία όλων των χώρων του Πανεπιστημίου συσκευές με ειδικό απολυμαντικό. Όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται, πρέπει να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του με χαρτομάντηλο, το οποίο αμέσως μετά τη χρήση πρέπει να πετάξει στα σκουπίδια.
  • εμβολιασμός
    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη δώσει άδεια σε 8 φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να παρασκευάσουν το εμβόλιο της νέας γρίπης. Όμως, επειδή υπάρχει παγκόσμιο έλλειμμα στην παραγωγή εμβολίων, απαιτείται να γίνεται μια ιεράρχηση στη χορήγηση του εμβολίου και να προηγούνται στον εμβολιασμό οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, καθώς και τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Ανάλογη ιεράρχηση πρόκειται να τηρηθεί και στη χώρα μας όσον αφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο πρόκειται σύντομα να εφαρμοστεί και θα γίνεται σε 1 ή 2 δόσεις.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και τους άλλους στην περίπτωση που νοσήσουμε από τον συγκεκριμένο ιό;

Αν νοσήσουμε από τη νέα γρίπη, πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά, για χρονικό διάστημα 7 ημερών.

Υπάρχουν τρόποι θεραπείας του ιού της νέας γρίπης;

Ο ιός είναι ευαίσθητος σε δύο αντιϊικά φάρμακα, το oseltamivir και το zanamivir. Η θεραπεία με τα φάρμακα αυτά είναι καλύτερα να αρχίζει μέσα σε διάστημα 2 ημερών από την εκδήλωση της ασθένειας, αλλά φυσικά τα φάρμακα μπορεί να δοθούν και αργότερα, σε περίπτωση που η νέα γρίπη εξελιχθεί σε σοβαρή ασθένεια ή σε άτομα που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών. Τονίζεται ότι τα εν λόγω φάρμακα χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού και προς το παρόν πρέπει να δίνονται σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης, έτσι ώστε ο ιός να μην αναπτύξει αντίσταση στα φάρμακα αυτά και αποκτήσει ανοσία, γιατί τότε και τα αποθέματα των φαρμάκων αυτών θα χάσουν την αξία τους, αφού δε θα μπορούν πλέον να δράσουν.

Το εμβόλιο για την εποχική γρίπη μας προστατεύει και από τον ιό της νέας γρίπης Α (Η1Ν1);

Όχι, δε μας προστατεύει από τον ιό της νέας γρίπης. Για την περίπτωση αυτή απαιτείται εμβολιασμός με το νέο ειδικό εμβόλιο σε 1 ή 2 δόσεις.

Τι πρέπει να κάνουμε αν αισθανθούμε συμπτώματα γρίπης;

Όταν αισθανθεί κάποιος αδιαθεσία που συνοδεύεται από πυρετό, βήχα ή και έντονα συμπτώματα κρυολογήματος, καλό θα είναι να μείνει σπίτι του και να ειδοποιήσει τον οικογενειακό του γιατρό για συμβουλές. Στην περίπτωση που κάποιος ασθενήσει και παρουσιάσει τα πιο πάνω συμπτώματα, ενώ βρίσκεται εντός χώρων του Πανεπιστημίου, πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στο ιατρείο του Πανεπιστημίου, όπου και θα λάβει τις κατάλληλες οδηγίες. Καλό θα είναι να προειδοποιήσει προηγουμένως το προσωπικό του ιατρείου, έτσι ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού. Δεν υπάρχει λόγος να γίνει άμεσα εργαστηριακός έλεγχος με μεθόδους μοριακής βιολογίας (RT-PCR για νέα γρίπη Α (Η1Ν1)) σε ρινικά ή φαρυγγικά επιχρίσματα, παρά μόνο εάν κάποιος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Πρέπει ακόμα να αναφερθεί ότι οι περισσότεροι ασθενείς που θα νοσήσουν από τον ιό της νέας γρίπης αναμένεται να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους χωρίς να λάβουν ειδική θεραπεία ή να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

http://www.aueb.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.