Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου – «Καταρρίπτουμε τους μύθους»

Facebooktwitterpinterest

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου έχει ως θέμα «Καταρρίπτουμε τους μύθους» και επικεντρώνεται στην απομυθοποίηση των προκαταλήψεων και των παρανοήσεων που σχετίζονται με τον καρκίνο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία να ενισχυθούν οι γενικές γνώσεις σχετικά με την παγκόσμια επιδημία καρκίνου και τον τρόπο με τον οποίο, μέσω των σωστών στρατηγικών και παρεμβάσεων, μπορούν να προληφθούν ή ακόμη και να θεραπευτούν μερικοί από τους πιο συχνούς τύπους της νόσου.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου με αποστολή να ενώσει τον κόσμο στον αγώνα για την καταπολέμηση της νόσου και αποτελεί μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Κατά του Καρκίνου (UICC) για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη νόσο, την ενημέρωση του κοινού και την παρότρυνση των κυβερνήσεων να αναλάβουν δράση.

Απομυθοποιώντας λοιπόν τους μύθους στους οποίους θα εστιάσουμε φέτος, ευελπιστούμε ότι θα μειωθεί και το στίγμα γύρω από τον καρκίνο.

παγκόσμια-ημέρα-καρκίνου
-Μύθος 1: Δε χρειάζεται να μιλάμε για τον καρκίνο.
Αλήθεια: Παρόλο που ο καρκίνος είναι ένα δύσκολο θέμα συζήτησης, ειδικά για ορισμένους πολιτισμούς, η ανοιχτή συζήτηση γύρω από την ασθένεια μπορεί να βελτιώσει τις συνέπειες τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο.

-Μύθος 2: Δεν υπάρχουν σημάδια ή συμπτώματα για τον καρκίνο
Αλήθεια: Για πολλούς καρκίνους υπάρχουν σημάδια και συμπτώματα και τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης είναι αδιαμφισβήτητα.

-Μύθος 3: Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για τον καρκίνο
Αλήθεια: Ο καρκίνος δεν αποτελεί «πεπρωμένο» για κανέναν πολίτη. Μπορούν να γίνουν πολλά σε ατομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, και με τις σωστές στρατηγικές, το ένα τρίτο των πιο συχνών καρκίνων μπορεί να προληφθεί.

-Μύθος 4 : Δεν έχω το δικαίωμα σε ιατρική φροντίδα για τον καρκίνο
Αλήθεια: Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πρόσβαση, χωρίς διακρίσεις, στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, σε ασφαλή, οικονομικά προσιτά και αποτελεσματικά φάρμακα και σε τεχνολογίες. «Η απόλαυση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος».

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.