Hadassah: Εντυπωσιακά αποτελέσματα σε κλινική δοκιμή για το ALS

Facebooktwitterpinterest

Ένας Έλληνας καθηγητής διευθύνει την έρευνα

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα κλινικής δοκιμής για την θεραπεία με βλαστοκύτταρα (όχι εμβρυονικά) για την αντιμετώπιση της Πλάγιας Αμυοτροφικής Σκλήρυνσης (ALS), που διενεργήθηκε από στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ (η έρευνα διεξάγεται εκ μέρους της BrainStorm Cell Therapeutics. Η θεραπεία είναι γνωστή ως NurOwn).

Επικεφαλής της Φάσης IIa της κλινικής δοκιμής είναι ο Έλληνας καθηγητής νευρολογίας Δημήτριος Καρούσης MD, Ph.D. Μέλος της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Καρούση είναι και η Κύπρια νευρολόγος του Κέντρου για τη Κατά Πλάκας Σκλήρυνση του Hadassah Δρ. Παναγιώτα Πέτρου MD.

Η Φάση ΙΙa της δοκιμής, έδειξε πολύ σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη βελτίωση της γνωστικής και κινητικής λειτουργίας τόσο στο ALS όσο και στη Βαριά Μυασθένεια (MG). Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρούση, οι πρώτες ενδείξεις για την κλινική αποτελεσματικότητα της θεραπείας ως προς τον έλεγχο του ALS είναι πολύ θετικές, ενώ πολύ αισιοδοξία δίνουν τα αποτελέσματα των ερευνών και για το μέλλον των κυτταρικών θεραπειών για νευροεκφυλιστικές ασθένειες γενικότερα. Ο Δημήτριος Καρούσης παρουσίασε μερικά από τα προκαταρκτικά ευρήματα του από την εν εξελίξει κλινική δοκιμή στο 24ο Διεθνές Συμπόσιο για την Πλάγια Αμυοτροφική Σκλήρυνση / Νόσου Κινητικού Νευρώνα  – MND (το όνομα που δίνεται σε μια ομάδα παθήσεων, στις οποίες τα νευρικά κύτταρα -νευρώνες- που ελέγχουν τους μύες υφίστανται εκφυλισμό και πεθαίνουν) στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Παρόλο που τα τελικά δεδομένα της έρευνας δεν είναι ακόμη διαθέσιμα για δημοσίευση, επειδή η κλινική δοκιμή δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον καθηγητή Καρούση οι ερευνητές που συμμετέχουν σε αυτή έχουν καταγράψει μόνο ελάχιστες και παροδικές παρενέργειες, αν και οι ασθενείς που συμμετέχουν στη μελέτη έλαβαν τη θεραπεία τόσο ενδορραχιαίως (μέσα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό μέσω έγχυσης μέσα στον υπαραχνοειδή χώρο του νωτιαίου μυελού) όσο και ενδομυϊκά με μέχρι και διπλάσια δόση βλαστοκυττάρων από αυτά που δόθηκαν στην πρώτη φάση (Φάση Ι) της δοκιμής.

Το ALS είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Διαγιγνώσκεται σε 5.600 άτομα κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ και δεν είναι γνωστό τι την προκαλεί. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία θεραπεία της, εκτός από κάποιες θεραπείες που καθυστερούσαν την εξέλιξή της και μείωναν τους πόνους των ασθενών.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.