Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS 2013: Έφηβοι και HIV

Facebooktwitterpinterest

Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, 1η Δεκεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε νέες συστάσεις για τον ιό του HIV, για να αυξηθούν οι ελέγχοι, η παροχή συμβουλών, η θεραπεία και η φροντίδα για τους εφήβους. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια έφηβοι μεταξύ 10- 19-ετών, ζουν με τον ιό του HIV, και πολλοί δεν λαμβάνουν τη φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζονται για να παραμείνουν σε καλή υγεία αλλά και να προληφθεί η μετάδοση.

Οι έφηβοι (10-19 ετών) και νέοι (20-24 ετών) εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, στο να μολυνθούν με HIV και να πεθάνουν από τα αίτια που σχετίζονται με αυτόν παρά τις όποιες προσπάθειες που γίνονται μέχρι σήμερα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους εφήβους – και πιο ιδιαίτερα για τα κορίτσια – που ζουν σε περιβάλλοντα με γενικευμένη επιδημία του ιού HIV ή που είναι μέλη βασικών πληθυσμών που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τη μετάδοση του HIV, μέσω της σεξουαλικής μετάδοσης ή ενέσιμης χρήσης ναρκωτικών.

Η αποτυχία υποστήριξης αποτελεσματικών και αποδεκτών υπηρεσιών για τους εφήβους έχει οδηγήσει σε μια αύξηση κατά 50% στους θανάτους που σχετίζονται με το AIDS σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, σε σύγκριση με τη μείωση κατά 30% που παρατηρήθηκε στο γενικό πληθυσμό από το 2005 έως το 2012.

Για πρώτη φορά, ένας οδηγός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προσφέρει συμβουλές για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι υπηρεσίες σχετικά με τον ιό, ειδικά για αυτή τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Τον Νοέμβριο του 2013, η ΠΟΥ δημοσίευσε τον οδηγό «HIV και έφηβοι: Οδηγίες για τον έλεγχο του ιού HIV και την παροχή συμβουλών και φροντίδας για τους εφήβους που ζουν με τον ιό HIV». Είναι η πρώτη φορά που δίνονται κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών των εφήβων που ζουν με τον ιό HIV. Ο ΠΟΥ συνιστά στις κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους σχετικά με τη συναίνεση για τις υπηρεσίες, προκειμένου να καταστεί πιο εύκολο για τους εφήβους η πρόσβαση στον έλεγχο του ιού HIV χωρίς τη συγκατάθεση από τους γονείς τους.

Η δημοσίευση παρέχει επίσης καθοδήγηση σχετικά με το πώς οι υπηρεσίες υγείας μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της περίθαλψης και κοινωνικής υποστήριξης για εφήβους που ζουν με τον ιό HIV.
Μια προσέγγιση που έχει σημειώσει ήδη ιδιαίτερη επιτυχία είναι η παροχή θεραπείας και φροντίδας των ατόμων που πάσχουν από τον HIV, με πρόσθετη υποστήριξη ειδικά για τους εφήβους. Μέσω πρόσφατης μελέτης στη Ζιμπάμπουε, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για το AIDS, διαπιστώθηκε ότι 1776 νέοι που έλαβαν θεραπεία σε ένα τέτοιο πρόγραμμα είχαν μειωμένες πιθανότητες να πεθάνουν από τον ιό HIV από ότι οι ενήλικες, σε αντίθεση με τη γενικότερη τάση στη Νότια Αφρική και σε όλο τον κόσμο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.