Φυματίωση

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι η φυματίωση;

Η φυματίωση είναι μία λοίμωξη που συνήθως αφορά στους πνεύμονες. Λόγω της αθρόας και ελεύθερης μετανάστευσης, πλέον έχει παγκόσμια κατανομή και αποκτά και πάλι ενδιαφέρον μετά και την πανδημία από τον ιο HIV (AIDS).

Πώς μεταδίδεται η φυματίωση;

Κάποιος μπορεί να μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης από κάποιο άλλο άτομο το οποίο είναι άρρωστο με φυματίωση. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ευρίσκεται σε μικροσκοπικά σταγονίδια στον αέρα γύρω από κάποιον ασθενή με φυματίωση ο οποίος βήχει, φταρνίζεται ή μιλά έντονα. Αν λοιπόν κάποιος υγιής εισπνεύσει αυτά τα σταγονίδια στους πνεύμονες του, τότε μπορεί να μολυνθεί.

Τι συμβαίνει εάν τελικά κάποιος μολυνθεί με φυματίωση;

Εάν κάποιος μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, μπορεί να μην αρρωστήσει – νοσήσει αμέσως. Αντιθέτως, μπορεί να συμβεί κάτι από τα 2 παρακάτω ενδεχόμενα.

  1. Το ανοσιακό σύστημα του οργανισμού του, το οποίο είναι υπεύθυνο ουσιαστικά για την άμυνα του οργανισμού, μπορεί να καταστρέψει τα μυκοβακτηρίδια. Εάν συμβεί αυτό, τότε το άτομο δεν θα αρρωστήσει με φυματίωση.
  2. Το ανοσιακό σύστημα να περιορίσει τα μυκοβακτηρίδια αλλά να μην τα σκοτώσει όλα και πλήρως. Αυτό καλείται λανθάνουσα φυματίωση. Τα άτομα με λανθάνουσα φυματίωση δεν νοσούν αμέσως μετά τη μόλυνση, αλλά μπορεί να εκδηλώσουν τη φυματίωση αργότερα στη ζωή τους. Τα άτομα που τελικά εκδηλώνουν τη φυματίωση καλούνται ως άτομα με ενεργό φυματίωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ενεργού φυματίωσης;

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

• Βήχα που έχει μεγάλη διάρκεια – χρόνιος βήχας
• Πυρετός
• Νυχτερινοί ιδρώτες
• Απώλεια βάρους χωρίς το άτομο να κάνει ιδιαίτερη δίαιτα

Χρειάζεται να επισκεφτώ το γιατρό;

Επισκεφτείτε το γιατρό εάν:
• Έχετε έρθει σε στενή επαφή με κάποιο άτομο με γνωστή φυματίωση
• Έχετε βήχα για πάνω από ένα μήνα και δεν φαίνεται να βελτιώνεται
• Έχετε άλλα συμπτώματα ύποπτα φυματίωσης όπως πυρετό, νυχτερινούς ιδρώτες και απώλεια σωματικού βάρους.

Υπάρχει κάποια εξέταση για τη διάγνωση της φυματίωσης;

Ναι. Ο γιατρός θα σας ελέγξει για φυματίωση κάνοντας σας το λεγόμενο Mantoux test. Αυτό είναι απλά μία μικρή έγχυση νεκρών μυκοβακτηριδίων μέσα στο δέρμα του χεριού σας με μία πολύ μικρή βελόνα. Μετά από 2-3 ημέρες, ο γιατρός θα εξετάσει το χέρι σας στο σημείο του τσιμπήματος για να εκτιμήσει αν έχει φουσκώσει το σημείο και να μετρήσει σε χιλιοστά αυτό το φούσκωμα. Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να εκτιμήσει αυτό το τεστ στο χέρι διότι ανάλογα με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και ανάλογα με τα χιλιοστά του φουσκώματος θα σας πει εάν όντως έχετε μολυνθεί με φυματίωση. Επιπλέον υπάρχει και μία ειδική εξέταση στο αίμα με την οποία μπορεί να εκτιμηθεί αν έχετε μολυνθεί από φυματίωση και η οποία έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να ξαναεπισκεφτείτε το γιατρό σας σε 48-72 ώρες όπως το Mantoux test.

Τι γίνεται στην περίπτωση που το τεστ είναι θετικό;

Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα θα χρειαστείτε θεραπεία. Αυτή βέβαια διαφέρει αναλόγως αν έχετε ενεργό φυματίωση ή λανθάνουσα φυματίωση. Τα άτομα που δεν είναι άρρωστα (δηλαδή τα άτομα με λανθάνουσα φυματίωση) θα χρειαστεί να πάρουν θεραπεία με ένα φάρμακο για 4 με 9 μήνες. Τα άτομα που έχουν ενεργό φυματίωση όμως είναι απαραίτητο να λάβουν συνδυασμένη θεραπεία με 4 διαφορετικά αντιφυματικά φάρμακα για 2 μήνες και στη συνέχεια με 2 από αυτά για άλλους 4 ή 7 μήνες ή και περισσότερο.

Εάν ο γιατρός σας χορηγήσει αντιφυματική αγωγή, είναι άκρως απαραίτητο να τη λαμβάνετε όπως ακριβώς σας συμβουλεύει, χωρίς να παραλείπετε καμία δόση. Στην περίπτωση που δεν λάβετε πλήρως όλη τη θεραπεία, τότε υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον να νοσήσετε με φυματίωση, ή τελικά το μυκοβακτηρίδιο να αναπτύξει αντοχή και να μην καταστραφεί από τα φάρμακα. Τότε, μπορεί να είναι πολύ δύσκολη η θεραπεία της φυματίωσης και ο άρρωστος τελικά να καταλήξει λόγω αυτής.

Η φυματίωση γενικά είναι μία σοβαρή μεταδοτική νόσος. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Για αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντικό να γίνεται η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής ακριβώς όπως την έχει ορίσει ο γιατρός σας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.