Οταν η μνήμη μας προδίδει!

Facebooktwitterpinterest

21/9 Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ
Το κόστος για την αντιμετώπιση της ασθένειας υπολογίστηκε το 2010 σε 604 δισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ παγκοσμίως!

Εξασκήστε το μυαλό σας για να μην πάθετε άνοια, προειδοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες. Αλλωστε πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ασχολούνται με το διάβασμα ή με παχνίδια που εξασκούν το μυαλό, όπως σκάκι, σταυρόλεξο ή sudoku, έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο. Ισως γι’ αυτό η Ενωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής αποφάσισε να διοργανώσει σήμερα φιλανθρωπικό αγώνα σκάκι, με σύνθημα «Κάντε μια κίνηση ΜΑΤ στην άνοια».

Σήμερα, σχεδόν 200.000 Ελληνες πάσχουν από άνοια και τουλάχιστον διπλάσιοι είναι οι συγγενείς τους που ανεβαίνουν το δικό τους καθημερινό Γολγοθά προκειμένου να τους φροντίσουν, καθώς στη χώρα μας υπάρχει απουσία εξειδικευμένων δομών φιλοξενίας ασθενών με άνοια.

Η άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ (60%), ήλθε στο προσκήνιο με την αύξηση του αριθμού των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας. Οι επιπτώσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τεράστιες. Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ασθενείς με άνοια σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 36 εκατομμύρια και προειδοποιούν ότι, αν δεν βρεθεί θεραπεία, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί στην επόμενη εικοσαετία και θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Το κόστος για την αντιμετώπιση της ασθένειας υπολογίστηκε το 2010 σε 604 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ παγκοσμίως!

Πάντως η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εστιάζει τα τελευταία χρόνια τις έρευνές της στον εντοπισμό εκείνων των θεραπειών που θα απαλλάξουν στο μέλλον την ανθρωπότητα από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Από την άλλη γίνονται εκτεταμένες έρευνες για παρεμβάσεις και στο DNA, ώστε να εξαλείφονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί η ασθένεια.

Μέχρι τότε όμως ελπίδες γεννιούνται με νέου τύπου εξετάσεις, οι οποίες διαγιγνώσκουν τη νόσο και μέσω του αίματος.

Ομάδα Γερμανών και Αμερικανών επιστημόνων κατάφεραν μέσα στα εργαστήρια, με την εφαρμογή μιας ειδικής εξέτασης αίματος, να διαγνώσουν άνοια με ακρίβεια 90%, ενώ όσον αφορά τα διάφορα είδη της νόσου, η διάγνωση παρουσίασε εγκυρότητα σε ποσοστό 75%.

 

http://www.enet.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.