Παγκόσμια Ημέρα νόσου Alzheimer

Facebooktwitterpinterest

200.000 ασθενείς με νόσο ALZHEIMER στη χώρα μας βιώνουν τις επιπτώσεις της οικονομική κρίσης.

Μεγάλες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην παροχή περίθαλψης στους  ασθενείς με νόσο ALZHEIMER.Οι οικογένειες των ασθενών επιβαρύνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα με δυσβάσταχτες συμμετοχές στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής. Ενώ η λειτουργία των Κέντρων Ημέρας συνεχώς υποβαθμίζεται και οι ασθενείς  και οι φροντιστές τους εγκαταλείπονται στην τύχη τους.

Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει η Δράση για την Ψυχική Υγεία, με αφορμή την Παγκόσμια  Ημέρα ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER (21 Σεπτεμβρίου).

Η  πρόεδρος της Δράσης Κλινική Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Ιλια Θεοτοκά επισημαίνει  ότι « το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι  πολύ μεγάλη η επιβάρυνση της οικογένειας και των φροντιστών των ασθενών με νόσο  ALZHEIMER,  οι οποίοι έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζουν και εκείνοι ψυχολογικές διαταραχές, όπως, άγχος, κατάθλιψη και επιβάρυνση της σωματικής τους υγείας.

Σημειώνεται ότι το 18- 20% του Ελληνικού πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, ενώ μέχρι το 2030, το ποσοστό αυτό θα φθάσει περίπου το 25- 28%».

Οι ηλικιωμένοι αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα του πληθυσμού. Σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζουμε ότι οι ασθενείς με τη νόσο είναι περίπου 200,000. Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι οι γνωστικές διαταραχές (διαταραχές της πρόσφατης μνήμης ,της προσοχής, της συγκέντρωσης, επανάληψη των ίδιων ερωτήσεων, δυσκολία ανεύρεσης αντικειμένων, ανικανότητα ευκρινούς έκφρασης (ψάχνει να βρει τις κατάλληλες λέξεις), οι ψυχολογικές διαταραχές (κατάθλιψη, άγχος, ευερεθιστότητα κλπ), και οι διαταραχές της λειτουργικότητας (δραστηριότητες της καθημερινής ζωής).

Ασθενείς και Συγγενείς καλούνται να χειριστούν τις μεταβολές που προκύπτουν από αυτές τις διαταραχές. Η οικογένεια δεν θα πρέπει να είναι μόνο συνεργάτης της ιατρικής ομάδας που ασχολείται με τον ασθενή, αλλά αποτελεί και η ίδια «ασθενή» ή «πελάτη», που χρειάζεται θεραπευτική παρέμβαση και περίθαλψη, συμπληρώνει η Κα Θεοτοκά.

Η παροχή φροντίδας στον ανοϊκό ασθενή έχει επιπτώσεις για το φροντιστή σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομική, η οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική ζωή, η ψυχική υγεία (κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές) και η σωματική υγεία (οσφυαλγία κ.α.).

Ο φροντιστής έχει περιορισμένη κοινωνική στήριξη, ενώ αντιμετωπίζει πολλές φορές την απομόνωση και την οικονομική δυσχέρεια.

Παρότι δεν μπορεί να θεραπευθεί ο ασθενής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικές θεραπευτικές τεχνικές, φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές με στόχο την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου.

 

Ο βασικός στόχος όλων όσων εμπλεκόμαστε στη διάγνωση και θεραπεία αυτών των ασθενών, τονίζει η κα Θεοτοκά, είναι η διατήρηση της λειτουργικής ικανότητας, της ανεξαρτησίας του ατόμου (όσο αυτό είναι δυνατό) και της αίσθησης της αξιοπρέπειας.

 

Στόχος της ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ είναι η

καταγραφή των προβλημάτων και η διαμόρφωση πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο των ασθενών όσο και των ανθρώπων που τους φροντίζουν.

 

Eπικοινωνία: Κα ΙΛΙΑ ΘΕΟΤΟΚΑ 6932 380673

E MAIL: iliatheotoka@yahoo.com

             drasipsy@gmail.com

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.