Επεμβάσεις καταρράκτη και μυωπίας μόνο με laser (χωρίς νυστέρι).

Facebooktwitterpinterest

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα Διεθνής Οφθαλμολογική Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα «Τρισδιάστατη (3D) αναπαραγωγή επεμβάσεων καταρράκτη και μυωπίας μόνο με laser (χωρίς νυστέρι), τεχνικές διασύνδεσης κολλαγόνου και νέες απεικονιστικές μέθοδοι στην Οφθαλμολογία».

Την Ημερίδα αυτή συνδιοργάνωσε το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας μαζί με την ISRS/AAO (International Society of Refractive Surgery/American Academy of Ophthalmology) και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision.gr υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Οφθαλμολογίας Αναστάσιου Κανελλόπουλου, Xειρουργού-Oφθαλμίατρου.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν 15 ομιλητές, Xειρουργοί-Oφθαλμίατροι, τόσο από τον Eλληνικό χώρο όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Αθήνα ηγείται τα τελευταία  χρόνια, παγκοσμίως στις εξελίξεις αυτών των τεχνολογιών, καθώς εισήγαγε στην κλινική Οφθαλμολογία τις τεχνικές της υψηλότερης έντασης CXL, του Πρωτόκολλου της Αθήνας για κερατόκωνο, του LASIK Xtra, της επέμβασης καταρράκτη μόνο με laser, χωρίς νυστέρι ( nano and femto lasers) καθώς  και διαγνωστικών εξετάσεων. Οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται με επιτυχία από πολυάριθμους συναδέλφους και στις 5 ηπείρους! Έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τα τελευταία 3 χρόνια πάνω από 200 σχετικές  ανακοινώσεις στα μεγαλύτερα διεθνή “δύσκολα”συνέδρια (ΑΑΟ, ESCRS, ASCRS και ARVO) και πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά συγγράμματα.

Έχουν επίσης εκπαιδευθεί επισκέπτες συναδέλφοι από όλο τον κόσμο στην Αθήνα.

 

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ

Η επέμβαση καταρράκτη είναι η πιο συχνή επέμβαση στον άνθρωπο.  Στη χώρα μας πραγματοποιούνται 50.000-60.000 επεμβάσεις καταρράκτη το χρόνο με μεγάλη επιτυχία, τόσο σε δημόσια όσο και ιδιωτικά κέντρα.

Η επιστημονική έρευνα στην Αθήνα, παρουσίασε για πρώτη φορά το συνδυασμό femtosecond και nanosecond lasers για την επέμβαση του καταρράκτη, κάνοντας, με αυτόν τον τρόπο, μη απαραίτητη τη χρήση νυστεριού ή ενέργειας με κλασικό υπέρηχο.  Η προσέγγιση αυτή μειώνει σημαντικά την ενέργεια που απαιτεί η πλειοψηφία των επεμβάσεων καταρράκτη, με αποτέλεσμα πιο ασφαλή μετεγχειρητική πορεία και μικρότερη καταπόνηση των ευαίσθητων ιστών του ματιού.

Δεύτερον, η επιστημονική έρευνα στην Αθήνα ηγείται τα τελευταία 10 χρόνια παγκοσμίως στις εξελίξεις της τεχνολογίας διασύνδεσης κολλαγόνου.  Η διασύνδεση κολλαγόνου έχει φέρει, σε παγκόσμιο επίπεδο, επανάσταση στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου και της εκτασίας, με αποτέλεσμα να μειώνει σημαντικά την πιθανότητα νεαρά άτομα με κερατόκωνο να απαιτήσουν μεταμόσχευση κερατοειδή για την οπτική τους αποκατάσταση.

Έχει εισάγει στην Κλινική Οφθαλμολογία πολλαπλές τεχνικές διασύνδεσης κολλαγόνου, όπως η μεγαλύτερη ισχύς, το Πρωτόκολλο της Αθήνας (αποτελεί συνδυασμό εξομάλυνσης της ανωμαλίας του κερατόκωνου με laser και υψηλής ισχύος διασύνδεση κολλαγόνου), της LASIK Χtra, που είναι χρήση διασύνδεσης κολλαγόνου σαν μία επιπλέον σταθεροποίηση σε επεμβάσεις ρουτίνας LASIK για διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού.

Για πρώτη φορά παγκοσμίως παρουσιάστηκαν σε αυτή την Ημερίδα αποτελέσματα διαθλαστικής αλλαγής του κερατοειδή, χωρίς να χρειαστεί να αφαιρεθεί κερατοειδικός ιστός, μόνο με διασύνδεση κολλαγόνου.  Είναι μία καινοτομία που προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον γι’ αυτό και στην Ημερίδα αυτή συμμετείχαν, πέραν των πολλών Ελλήνων Οφθαλμιάτρων και ειδικευομένων στην Οφθαλμολογία ιατρών, και πολλοί συνάδελφοι από πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Τέλος, σε αυτή την Ημερίδα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά καινούριες απεικονιστικές και διαγνωστικές μέθοδοι στην Οφθαλμολογία, επίσης μέσα από τρισδιάστατα κλινικά φροντιστήρια, όπως η καινούρια LED τοπογραφία, η οποία εξελίσσεται επιστημονικά και τεχνικά εδώ στην Αθήνα, αλλά και νέες μέθοδοι διάθλασης για περαιτέρω εξερεύνηση της ικανότητας καλής όρασης και πώς αυτή μπορεί να επηρεαστεί από επεμβάσεις καταρράκτη ή/και μυωπίας με laser.

Παρακαλώ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ημερίδας, αλλά και των Οργανισμών ISRS/AAO και Ελληνικού Κολεγίου Οφθαλμολογίας, για περαιτέρω πληροφορίες.  Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ημερίδα αυτή έδωσε 6 CME credits από το European Accreditation Council for continuing Medical Education και αναμεταδόθηκε ζωντανά, τόσο από την ιστοσελίδα του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision στην Αθήνα, αλλά και την ιστοσελίδα της  ISRS/AAO (International Society of Refractive Surgery/American Academy of Ophthalmology), έτσι ώστε όσοι συνάδελφοι δεν μπόρεσαν να παραστούν προσωπικά, να έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν των πολλαπλών και καινοτομικών παρουσιάσεων που έγιναν.

Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος

Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Οφθαλμολογίας,

Πρόεδρος του ΕλληνοΑμερικανικού Ιατρικού Κολεγίου,

Member of the Executive committee: the International Society of Refractive Surgery/American Academy of Ophthalmology.

Cornea clinical committee member, the American Society of Cataract and Refractive Surgeons.

www.aao.org/isrs/

http://www.3dworkshop2013.gr/web-tv

info@kanellopouloseyecenter

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.