Χάπια αδυνατίσματος;

Facebooktwitterpinterest

Ευχαριστώ, δεν θα πάρω.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η τηλεόραση, τα περιοδικά και οι ιστοσελίδες κατακλύζονται από διαφημίσεις που προωθούν “θαυματουργά” χάπια αδυνατίσματος. Οι διαφημίσεις αυτές  υπόσχονται σίγουρη απώλεια βάρους χωρίς να κάνετε καμία προσπάθεια! Ας τα δοκιμάσω και εγώ, τί έχω να χάσω;
Μια 28χρονη κοπέλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από 17 μέρες χρήσης χαπιών αδυνατίσματος, έπεσε σε κώμα και χρειάστηκε να της γίνει μεταμόσχευση ήπατος για να ζήσει. Στην Ιαπωνία 4 άτομα, που κάνανε χρήση αυτών των χαπιών,  έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλα 400 άτομα νοσηλεύτηκαν.  Επίσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγάλος αριθμός ατόμων παρουσίασε σοβαρές βλάβες στο θυρεοειδή αδένα και την καρδιά. Όλα τα παραπάνω είναι λίγα μόνο από τα περιστατικά που βγήκαν στη δημοσιότητα και θα έπρεπε να μας κάνουν περισσότερο υποψιασμένους γύρω από αυτήν τη μεγάλη αγορά και τα συμφέροντά της.

Αρχικά, να σημειωθεί πως υπάρχουν διαφόρων ειδών χάπια αδυνατίσματος, ανάλογα με τη δράση τους. Θα βρούμε στην αγορά χάπια που κόβουν την όρεξη, που αυξάνουν τον μεταβολισμό, που δεσμεύουν το λίπος και άλλα που εμποδίζουν τους υδατάνθρακες. Αυτά που μειώνουν την όρεξη επηρεάζουν μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη, οπότε τρώμε λιγότερο προσλαμβάνοντας λιγότερες θερμίδες ημερησίως. Τα χάπια που αυξάνουν το μεταβολισμό, γνωστά ως λιποδιαλύτες, προκαλούν αυξημένη καύση του λίπους, ενώ τα χάπια που ονομάζονται δεσμευτές λίπους δεσμεύουν το λίπος στο στομάχι και το αποβάλλουν από το έντερο μέσω αφόδευσης, αποτρέποντας την μεγάλη αποθήκευση λίπους στο σώμα. Όσον αφορά τα χάπια που δεσμεύουν τους υδατάνθρακες έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν τη μετατροπή των υδατανθράκων σε γλυκόζη και λίπος, οπότε δεν αποθηκεύεται λίπος στο σώμα. Βέβαια, τα χάπια αδυνατίσματος βρίσκονται σε διάφορες μορφές όπως κάψουλες, ταμπλέτες  ή ακόμα αυτοκόλλητα.
Ποιες είναι αυτές οι δραστικές ουσίες που περιέχονται στα χάπια; Είναι η ορλιστάτη, η σιμπουτραμίνη, το χρώμιο, η λεκιθίνη, η καρνιτίνη, οι θυρεοειδικές ορμόνες, η ερυθροποιητίνη, η αδρεναλίνη, οι αμφεταμίνες, η ριμοναμπάντη, η χοριακή γοναδοτροφίνη, η αυξητική ορμόνη, η εφεδρίνη, η κρεατίνη, η φενφλουραμίνη, το AICAR, η θειομυκάση, η ταυρίνη, η σεσαμίνη, τα MCT, το CLA, το 7-keto DHEA, το Q10, το γκουαρανά, η καφείνη, το HCA, τα φύκια, η μεθειονίνη, η συνεφρίνη, η τεσοφευσίνη, η κλενβουτερόλη, εκχύλισμα από κέλυφος οστρακοειδών κ.ά
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κανένα χάπι αδυνατίσματος που να μη δημιουργεί παρενέργειες στον οργανισμό, από τις πιο σχετικά ακίνδυνες μέχρι αυτές που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο. Και αν σήμερα κάποια χάπια υπόσχονται “ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ”, το μόνο σίγουρο είναι πως όσο θα αυξάνεται η χρήση αυτών των χαπιών και θα γίνεται περισσότερη έρευνα, τόσο θα έρχονται στην επιφάνεια αλήθειες δυσάρεστες γύρω από την ασφάλεια αυτών. Οι πιο ήπιες, αν μπορούμε έτσι να τις χαρακτηρίσουμε, παρενέργειες που έχουν σημειωθεί είναι: κεφαλαλγία, αϋπνία, νευρικότητα, τρέμουλο, υπερδιέγερση, αίσθημα παλμών, ευερεθιστικότητα, ξηρότητα στόματος, δυσκοιλιότητα, διάρροια, μετεωρισμός, ανικανότητα, κοιλιακό άλγος, ναυτία, πόνο στο ορθό, κνησμός, εξάνθημα, κνίδωση, πόνο στην πλάτη, άγχος, υπογλυκαιμία, εφίδρωση και εμετό. Βέβαια, οι παρενέργειες μπορεί να είναι ακόμα πιο επικίνδυνες, όπως: ταχυπαλμία, καρδιακές αρρυθμίες, αύξηση αρτηριακής πίεσης, καρδιακή νόσος, βαλβιδοπάθεια, αναφυλαξία, αλλεργικό σοκ, διαταραχές αρθρώσεων, παραμορφώσεις στα οστά, ακρομεγαλία, δυσαπορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, εκτεταμένη αφυδάτωση, ηλεκτρολυτική ανισορροπία, δύσπνοια, πνευμονικό οίδημα, θρομβώσεις, εγκαύματα, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, εγκεφαλική αιμορραγία, τοξικότητα, θερμοπληξία και προβλήματα στο ήπαρ, το πάγκρεας, τα νεφρά, το θυρεοειδή και το πλάσμα. Επιπλέον, έχουν σημειωθεί αλλαγές στο γενετικό υλικό και κατ” επέκταση εμφάνιση καρκίνου, επιληπτικές κρίσεις, κατάθλιψη, παραισθήσεις, τρόμο, τάσεις αυτοκτονίας, ακράτεια κοπράνων, εθισμό μέχρι και αιφνίδιο θάνατο.
Τα περισσότερα χάπια αδυνατίσματος δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ και κυκλοφορούν ελεύθερα, όχι μόνο στο ίντερνετ αλλά και στα φαρμακεία. Χωρίς ιατρική συνταγή και συμβουλή για την κατάλληλη δοσολογία για τον καθένα, η χρήση αυτών των χαπιών μπορεί να δημιουργήσει κάποιες από τις παρενέργειες που αναφέρθηκαν.
Όσο και να θέλουμε να το ξεχάσουμε, ο μοναδικός τρόπος απώλειας βάρους είναι η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση και όχι κάποια “θαυματουργά” χαπάκια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να καταναλώνει αυτά τα χάπια, τα οποία συνήθως κοστίζουν ακριβά και κρύβουν κινδύνους για την υγεία. Τέλος, η συμβολή των χαπιών αδυνατίσματος στην ολική απώλεια βάρους σε συνδυασμό με δίαιτα είναι τόσο ελάχιστη, που μόνο “θαυματουργά” δεν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε. Χάπια αδυνατίσματος, λοιπόν; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.