«Ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να κλείσει, ούτε να φτιαχτεί από την αρχή»,

Facebooktwitterpinterest

Την κατάργηση και επανίδρυση του ΕΟΠΥΥ προτείνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, αντίθετος ο υπουργός.

Παθογένειες που διέπουν το θολό τοπίο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ εντοπίζει έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, η οποία εκτιμά ότι ο Οργανισμός λειτουργεί ανορθολογικά, με ανυπαρξία ελέγχου δαπανών και ποιότητας υπηρεσιών ενώ προτείνεται επανασχεδιασμός από μηδενική βάση.
Σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Ρακιντζή, το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, η τρύπα των 1,2 δισ. ευρώ μοιάζει αυθαίρετη, αφού δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις δαπάνες ενώ βασικό πρόβλημα αποτελεί η ανομοιογένεια των διαδικασιών, αφού ακολουθείται διαφορετική διαδικασία για τους προερχόμενους από κάθε Ταμείο ασφαλισμένους. Στην έκθεση καταγράφεται πως ο ΕΟΠΥΥ είναι ένα ελεύθερο πεδίο αυθαιρεσιών και λειτουργεί στα όρια της νομιμότητας.
Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα των παθογενειών του ΕΟΠΥΥ, όπως καταγράφονται στην έκθεση, είναι τα εξής:
Στο τμήμα Πρόσθετης Περίθαλψης και Νοσηλείας στο Εξωτερικό και της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής Εξωτερικού Αθηνών του ΟΠΑΔ οι υποθέσεις δεν εξετάζονταν με σειρά προτεραιότητας αλλά με αδιευκρίνιστα κριτήρια. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η γνωμοδότηση της Επιτροπής εκδιδόταν αυθημερόν ή ακόμη και σε ημερομηνία προγενέστερη της υποβολής.
Συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, ανάμεσα τους πανεπιστημιακοί, πολιτικοί, γιατροί έκαναν συχνά κατά δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό χρήση του δικαιώματος νοσηλείας στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως 9 βουλευτές, οι οποίοι αν και δεν είχαν καταβάλει εισφορές για μεγάλο χρονικό διάστημα και ενώ είναι κατά τεκμήριο οικονομικά εύρωστοι, έσπευσαν να κάνουν χρήση νοσηλείας στο εξωτερικό επιβαρύνοντας τον ΟΠΑΔ στον οποίο βρέθηκαν ευκαιριακά ασφαλισμένοι λόγω της ιδιότητας τους.
Εντοπίστηκαν περιστατικά νοσηλείας στο εξωτερικό που κόστισαν μέχρι και 500.000 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος κυμαινόταν στα 80.000 – 100.000 ευρώ.
Η επιλογή του νοσοκομείου γινόταν από τον ίδιο τον ασθενή με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει νοσήλεια όχι μόνο σε φορείς του δημοσίου αλλά και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Και οι αυθαιρεσίες δεν σταματούσαν εκεί αφού ποσοστό των περιστατικών που κατευθύνονταν στο εξωτερικό, πήγαινε σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια όπως για παράδειγμα των ΗΠΑ, εκτοξεύοντας έτσι το κόστος στα ύψη. Τέλος δεν φρόντισε κανείς να προχωρήσει στην καταγραφή της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας και της καταγραφής του κόστους – οφέλους από τα περιστατικά που «έφυγαν» για το εξωτερικό.
Στο πόρισμα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης τονίζει την ανάγκη επανασχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ από μηδενική βάση, με αποσαφίνηση της ταυτότητας, των στόχων, των χρηματοδοτικών εργαλείων και των μεθόδων δράσης.

Συγκεκριμένα, προτείνεται εκπόνιση ενιαίας διαδικασίας για κάθε σχέδιο έγκρισης των νοσηλίων για όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού από την υποβολή της αίτησης ως την έκδοση εγκριτικής απόφασης και την εκκαθάριση της δαπάνης, ενδελεχής έλεγχος των υποθέσεων ασφαλισμένων που δεν έχουν κληθει να υποβάλουν παραστατικά νοσηλείας και να επιστρέψουν τυχόν αδιάθετα ποσά, καταγραφή των δυνατοτήτων εξειδίκευσης παροχής υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα προκειμένου να εξαντλούνται οι δυνατότητες νοσηλείας στο εσωτερικό και τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε οι επιτροπές να είναι ενιαίες για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Κι ενώ η έκθεση Ρακιτζή κάνει λόγο για άμεση ανάγκη αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΤΥΥ, σύμφωνα στα προσωρινά στοιχεία του πενταμήνου που έδωσε ο νέος διοικητής του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής διαπιστώνεται ότι κάθε μήνα οι εισφορές που συγκεντρώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι λιγότερες κατά 100 εκατομμύρια ευρώ, από αυτές που θα έπρεπε να εισπράττονται.

Συγκεκριμένα, ενώ κάθε μήνα θα έπρεπε να μπαίνουν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ 360 εκατομμύρια ευρώ, τελικά μπαίνουν μόλις 250 εκατομμύρια. Ωστόσο ο νέος διοικητής του ΕΟΠΥΥ ήταν καθησυχαστικός διότι, όπως τόνισε, οι εκτιμήσεις είναι πως οι εισφορές θα βελτιωθούν στο δεύτερο εξάμηνο και διότι η δημόσια χρηματοδότηση είναι συνεπής και αν υπάρξει πρόβλημα το κράτος θα στηρίξει τον Οργανισμό.
Η ανησυχία των βουλευτών για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ και την πορεία του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας ήταν έκδηλη με δεδομένες και τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα μετά τη διαπίστωση της τρύπας στον ΕΟΠΥΥ. Είναι χαρακτηριστική του κλίματος η παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Δημήτρη Κρεμαστινού ο οποίος υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες υγείας χρειάζονται έναν σταθερό οικονομικό πόρο με δεδομένο ότι τα ταμεία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα έσοδα. «Αν θα τον βρείτε τον πόρο αυτό από τον καπνό ή από το αλκοόλ ή από τον ΟΠΑΠ, αυτό είναι κάτι που θα το δείτε. Πρέπει να βρείτε φόρους οι οποίοι να μην επιβαρύνουν κατ΄ ανάγκη τον κόσμο», δήλωσε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.
Ο κ. Κοντός είχε κληθεί σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να εγκριθεί ο διορισμός του στη θέση του διοικητού του ΕΟΠΥΥ. Ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας ο οποίος έχει στην αρμοδιότητά του τον ΕΟΠΥΥ είπε ότι ο συγκεκριμένος Οργανισμός, ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί από έναν γίγαντα με πήλινα πόδια, σε έναν οργανισμό βιώσιμο.
Όπως εξήγησε ο νέος διοικητής του ΕΟΠΥΥ, πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος της χρηματοδότησης του Οργανισμού, στην οργανωτική και διοικητική του ανασυγκρότηση, στις εκκρεμότητες που υπάρχουν ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ και στην ουσιαστική ενοποίηση των ταμείων. Ως προς τον ρόλο και τη φυσιογνωμία του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Κοντός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δίλημμα αν ο Οργανισμός θα είναι αγοραστής ή πάροχος υπηρεσιών υγείας. Θα είναι και τα δύο.
«Σήμερα μόνο μια στις πέντε επισκέψεις του ΕΟΠΥΥ γίνεται από ίδιες δυνάμεις. Αναζητούμε ένα optimum μέγεθος παροχών», εξήγησε ο κ. Κοντός και πρόσθεσε, όσον αφορά στον ρόλο του αγοραστή, ότι θα ενισχυθεί ο διαπραγματευτικός του ρόλος. Ταυτόχρονα, διατηρείται το πλαίσιο των παροχών για τα ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού, τα οποία βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Είναι δραματική η πρόβλεψη του ότι η κρίση θα αυξήσει τη νοσηρότητα και αυτό ως δεδομένο πρέπει να αποτελέσει τη βάση των σχεδιασμών για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των μονάδων του ΕΟΠΥΥ.
Πολλοί βουλευτές έθεσαν το ζήτημα των ελλείψεων στον τομέα της στοματικής υγείας. Επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας οδοντίατρος συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ με συνέπεια οι ασφαλισμένοι να επιβαρύνονται σημαντικά.
«Στο νέο οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται αλλά δεν υλοποιείται πακέτο οδοντιατρικών υπηρεσιών. Είναι όμως κάτι που θα το δούμε διότι οι οδοντιατρικές υπηρεσίες είναι πράγματι ακριβές και σε περίοδο κρίσης πολλοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν», είπε ο κ. Κοντός.

«Ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να κλείσει, ούτε να φτιαχτεί από την αρχή», τόνισε σήμερα στην καθιερωμένη του ενημέρωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις φήμες ότι στον Οργανισμό θα μπουν ξένοι διαχειριστές.

Αναφερόμενος στο πόρισμα, για τον Οργανισμό, του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, σύμφωνα με το οποίο το τμήμα Πρόσθετης Περίθαλψης και Νοσηλείας στο Εξωτερικό και της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής Εξωτερικού Αθηνών του ΟΠΑΔ, δεν κρατούσαν ούτε τα προσχήματα, αφού οι υποθέσεις δεν εξετάζονταν με σειρά προτεραιότητας, αλλά με αδιευκρίνιστα κριτήρια, τόνισε πως ταυτόσημες είναι οι απόψεις του περί των νοσηλειών, που αφορούν το εξωτερικό και περί άλλων στρεβλώσεων, που παρατηρούνται στη λειτουργία του οργανισμού.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε: «Έχει χαθεί ο έλεγχος στον ΕΟΠΥΥ και δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, όπως λειτουργεί σήμερα». Σημείωσε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, επειδή: «Δεν θα αφήσουμε τον ΕΟΠΥΥ να καταρρεύσει. Ούτε θα τον κλείσουμε, ούτε θα τον φτιάξουμε από την αρχή. Όποιες αλλαγές θα γίνουν, θα γίνουν εν λειτουργία του».

Ελευθεροτυπία,

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.