Μελισσoκομικά Προϊόντα

Αλλεργία σε μέλισσες – σφήκες Facebooktwitterpinterest

 – Πόσο χρήσιμα είναι για την καθημερινή διατροφή και την ομορφιά μας

Τα μελισσοκομικά προϊόντα είναι πολύ χρήσιμα για την ομορφιά μας και παράγονται εκτενώς από τις μέλισσες-εργάτες που διεξάγουν την καθημερινή τους ρουτίνα για να διατηρήσουν τις κυψέλες τους.

Αυτό το κάνουν με το να συλλέξουν τη γύρη και να παρέχουν αυτά που προβλέπονται για τη βασίλισσα, παράγουν ορισμένες ουσίες τις οποίες οι περισσότερες από τους λάτρεις των μελισσών πιστεύουν ότι έχουν ευεργετικές λειτουργίες για το δέρμα και κατ επέκταση για την ομορφιά μας αλλά και κάποιες χρήσεις σε θεραπείες.

Τα περισσότερα καταστήματα υγιεινών τροφών και άλλων καταστημάτων διατροφής διαθέτουν πάντα τρεις μεγάλες κατηγορίες μελισσοκομικών προϊόντων.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τα ήδη των μελισσοκομικών προϊόντων:

– Το πρώτο είδος των μελισσοκομικών προϊόντων είναι η πρόπολη που στην πραγματικότητα είναι η ρετσίνα που οι μέλισσες συλλέγουν.

Αυτή προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τα κουκουνάρια του πεύκου και προορίζεται για τη σφράγιση των ρωγμών στις κυψέλες τους αλλά και για την αποστείρωση τους. Αυτή η μορφή του μελισσοκομικού προϊόντος είναι επίσης γνωστή και ως μελισσόκολλα.

– Μια άλλη μορφή μελισσοκομικού προϊόντος, γνωστή ως βασιλικός πολτός θεωρείται πολύ θρεπτική και υπέροχη για τη διατήρηση του δέρματός μας.
Πρόκειται βασικά για μια κρεμώδη λευκή ουσία την οποία οι εργάτες-μέλισσες εκκρίνουν από τους σιελογόνους αδένες για να διατηρήσουν τη βασίλισσα τους καλά θρεμμένη, μακρόζωη και γόνιμη.

– Το τρίτο είδος των μελισσοκομικών προϊόντων είναι η γύρη των μελισσών η οποία συγκεντρώνεται από τα αποθέματα που οι μέλισσες έχουν αδράξει από τα άνθη ορισμένων φυτών.
Είναι ενδιαφέρον πως αυτό το είδος των μελισσοκομικών προϊόντων συλλέγεται από τους μελισσοκόμους. Υπάρχουν όμως ορισμένες περιπτώσεις όπου τα μελισσοκομικά προϊόντα γύρης μελισσών από τα φυτά δεν έχουν συλλεχθεί από τους ίδιους τους μελισσοκόμους, αλλά από άλλους.

– Εκτός από τα δύο αυτά βασικά μελισσοκομικά προϊόντα υπάρχει επίσης και αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι αποκαλούν δηλητήριο μελισσών το οποίο επίσης εφαρμόζεται ιατρικά και σαν θεραπευτική διαδικασία γνωστή ως μελισσοθεραπεία ή απιθεραπεία λόγω του δυναμικού του για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων.

Σήμερα, τα μελισσοκομικά προϊόντα εξακολουθούν να είναι δημοφιλή και μάλιστα εργαστηριακές μελέτες με χρήση δοκιμαστικού σωλήνα σε μικρά ζώα, εξακολουθούν να γίνονται.

Κυρίως οι Κινέζοι έχουν μελετήσει εντατικά μερικές από τις χρήσεις και τις δυνατότητες των μελισσοκομικών προϊόντων.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν κάποια μελισσοκομικά προϊόντα ιδίως η γύρη μελισσών η οποία πιστεύεται ότι περιέχει ποικίλες ποσότητες των βιταμινών Β, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, καθώς και ένζυμα που είναι ότι πρέπει να την καθημερινή δίαιτα και σωστή διατροφή μας.

Οι Κινέζοι ήταν επί αιώνες παραγωγοί τέτοιων μελισσοκομικών προϊόντων. Οι λάτρεις των μελισσοκομικών προϊόντων ισχυρίζονται ότι τα μελισσοκομικά προϊόντα είναι χρήσιμα για την ανακούφιση από τις εποχιακές αλλεργίες ή του πυρετού που περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό το φτέρνισμα, τη δακρύρροια, και τη ρινική καταρροή.

Πιστεύεται επίσης ότι τα μελισσοκομικά προϊόντα είναι χρήσιμα για την επούλωση πληγών, κοψιμάτων και εκδορών χάρη στις ενώσεις καταπολέμησης βακτηρίων που περιέχουν και τις ιδιότητες να μαλακώνουν το δέρμα.
Τα μελισσοκομικά προϊόντα είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα σε διάφορες μορφές, όπως δισκία, τζελ, σκόνη, παστίλιες για το λαιμό, υγρό, φρέσκα βότανα, κρέμα, και κάψουλες.

Όσον αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση της, πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη θεραπευτική αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων με τα μελισσοκομικά προϊόντα, το ποσό που συνήθως απαιτείται διαφέρει από άτομο σε άτομο και αν εμφανιστούν αλλεργίες, συνιστάται η λήψη επιπλέον φροντίδας για την παρακολούθηση των αντιδράσεών τους.

Μέχρι τώρα, δεν έχουν παρατηρηθεί αλληλεπιδράσεις φαρμάκων ή τροφών που να σχετίζονται με μελισσοκομικά προϊόντα.

http://www.anew.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.