Femtosecond Laser: διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού

Facebooktwitterpinterest

Μια από τις πιο δημοφιλής και διαδεδομένες επεμβάσεις διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού είναι η μέθοδος LASIK .
Η επέμβαση περιλαμβάνει ένα αρχικό στάδιο στο οποίο γίνεται τομή στον κερατοειδή και ένα δεύτερο όπου το Excimer laser σμιλεύοντας τον κερατοειδή, τον διαμορφώνει έτσι ώστε οι ακτίνες του φωτός να εστιάζονται επάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ο οποίος είναι ο φωτοευαίσθητος χιτώνας του οφθαλμού. Μέχρι πρότινος, το πρώτο στάδιο γινόταν με τη χρήση ενός μηχανικού μικροκερατόμου ο οποίος δημιουργούσε έναν κρημνό στον κερατοειδή(flap). Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τον διαχωρισμό του κερατοειδούς και τη δημιουργία του flap με τη χρήση ενός laser το οποίο ονομάζεται femptosecond laser.

Συγκεκριμένα με το femptosecond laser, χρησιμοποιούνται μικροσκοπικοί, αστραπιαίοι παλμοί laser, οι οποίοι διαχωρίζουν τον κερατοειδή. Κάθε παλμός περνά μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς και διαμορφώνει μια μικρή κοιλότητα σε ένα συγκεκριμένο προκαθορισμένο από τον γιατρό βάθος. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα επίπεδο διαχωρισμού στο εσωτερικό του κερατοειδούς, που έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του flap. Η όλη διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και διαρκεί μόλις 15 δευτερόλεπτα. Κατόπιν ο γιατρός ανασηκώνει το flap και προχωρά στο δεύτερο μέρος της επέμβασης, που είναι η σμίλευση του κερατοειδούς με το excimer laser.
Τα πλεονεκτήματα του femptosecond laser είναι :

  • 1. Υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας (εξαλείφονται οι κίνδυνοι από τη χρήση του μηχανικού μικροκερατόμου).
  • 2. Τα flaps είναι πιο ομοιόμορφα και η πρόβλεψη για το πάχος τους έχει ακρίβεια που φθάνει το 1μm.
  • 3. Η επούλωση του flap γίνεται γρηγορότερα (μικρότερη πιθανότητα για παρεκτόπιση του flap άμεσα μετεγχειρητικά και ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης).
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.