Η μεσογειακή διατροφή μειώνει την καρδιαγγειακή θνησιμότητα

Facebooktwitterpinterest

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

      Στη σημερινή συνέντευξη τύπου, επ’ευκαιρία του ανωτέρω συνεδρίου, τα θέματα ανέπτυξαν: Χριστόδουλος Στεφανάδης, Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Γεώργιος Ανδρικόπουλος, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής νοσ. «Ερρίκος Ντυνάν», Δημήτριος Ρίχτερ,  Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών και Κωνσταντίνος Τσιούφης, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών.

  • Ο Καθηγητής κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της στεφανιαίας νόσου, τόσο στην διάγνωση όσο και στη θεραπεία. Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκαν τα πλεονεκτήματα της κερκιδικής προσπέλασης κατά τη διενέργεια στεφανιογραφίας, η οποία φαίνεται να είναι το μέλλον στην επεμβατική αντιμετώπιση στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από την υποανάλυση της μελέτης RIVAL στους ασθενείς με STEMI. Σε αυτούς τους ασθενείς η κερκιδική προσπέλαση συνοδεύτηκε από μείωση κατά 2.2% των θανάτων/εμφραγμάτων ή εγκεφαλικών και κατά 1,9% της ολικής θνητότητας σε σύγκριση με την μηριαία προσπέλαση. Αναφέρθηκαν επίσης τα κύρια σημεία της μελέτης FREEDOM, η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο που αντιμετωπίζονται με αορτοστεφανιαία παράκαμψη παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερη επίπτωση θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο, μη θανατηφόρου εμφράγματος ή εγκεφαλικού σε σύγκριση με τους διαβητικούς που υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική. Πρόσθεσε τέλος ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η είσοδος των νέων αντιπηκτικών στα οξέα στεφανιαία επεισόδια, πιθανά θα περιορίσει την χρήση της ασπιρίνης στο μέλλον, αφού ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας που παρατηρείται με την χρήση των νέων αυτών φαρμάκων (και ο οποίος μειώνει το όφελος από την μείωση των ισχαιμικών επεισοδίων που παρατηρείται με την χρήση τους) φαίνεται κατά κύριο λόγο να οφείλεται στην ταυτόχρονη χρήση της ασπιρίνης.
  • Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος  αναφέρθηκε στις νεώτερες εξελίξεις από το χώρο των αρρυθμιών που θα συζητηθούν στο συνέδριο. Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τη συχνότερη αρρυθμία και  είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στον Ελληνικό πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 200.000 ασθενείς των οποίων ο αριθμός αυξάνει συνεχώς λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Πρόσφατη Πανελλήνια μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή στη χώρα μας έδειξε ότι το 40% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή δεν λαμβάνει την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ οι πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας τονίζουν την ανάγκη για έλεγχο του σφυγμού των ατόμων με ηλικία άνω των 65 ετών. Εξελίξεις όπως οι νέοι καθετήρες με αισθητήρες πίεσης για την ασφαλή αντιμετώπιση των αρρυθμιών, τα νέα συστήματα ρομποτικής κατάλυσης των αρρυθμιογόνων εστιών, οι νέες πηγές ενέργειας για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής με ablation (π.χ. laser), αλλά και τα νέα ακριβή συστήματα ακτινοσκοπικής απεικόνισης της καρδιάς, θα συζητηθούν στο συνέδριο. Οι διαρκώς μειούμενες δαπάνες για τη υγεία και η μεγάλη πλέον συμμετοχή των ασθενών σε αυτές, περιορίζουν σημαντικά την περαιτέρω εξάπλωση των νεώτερων και πιο αποτελεσματικών θεραπειών για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής (νεώτερα αντιθρομβωτικά κι επέμβαση κατάλυσης ή ablation). Επίσης υπάρχουν νέα φάρμακα για την κολπική μαρμαρυγή, όπως η δρονεδαρόνη, η ριβαροξαμπάνη και η απιξαμπάνη που όμως ακόμα δεν είναι διαθέσιμα για τους Έλληνες ασθενείς. Είναι σαφές ότι παρά το, ακόμα, υψηλό επίπεδο της καρδιαγγειακής ιατρικής και έρευνας στη χώρα μας, οι υπηρεσίες που παρέχονται στους ασθενείς μας απειλούνται από τη συρρίκνωση των δαπανών για την καρδιαγγειακή υγεία.
  • Ο Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών κ. Δημήτριος Ρίχτερ αναφέρθηκε  στην καρδιαγγειακή πρόληψη, που αποτελεί ένα από τα σημαντικά  θέματα για την καρδιαγγειακή προστασία. Είναι άλλωστε δεδομένο βλέποντας τα δεδομένα των ΗΠΑ, πως η μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά συμβάντα τα τελευταία 20 έτη βασίστηκε κατά 50% στην αλλαγή τρόπου ζωής πριν την εμφάνιση του καρδιαγγειακού επεισοδίου και μόνο κατά 50%  από την επεμβατική και χειρουργική θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, καθώς και την φαρμακευτική αγωγή μετά από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο. Η άσκηση σε καθημερινή βάση, η διακοπή του καπνίσματος και η ισορροπημένη καθημερινή μας διατροφή πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες στην καρδιαγγειακή πρόληψη. Η διατροφή μας αποτελεί ένα μείζον θέμα διότι αποτελεί ένα αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής μας ζωής από τη γέννηση μας και η καθημερινή και μόνιμη αλλαγή ανθυγιεινών συνηθειών με άλλες υγιεινότερες μπορεί να προσθέσει πολλά και καλά χρόνια ζωής. Η στροφή προς την μεσογειακή διατροφή ( που όπως έδειξε για άλλη μία φορά μία πρόσφατη μελέτη απ την Ισπανία, η PREDIMED) μειώνει την καρδιαγγειακή θνησιμότητα, η αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα, η κατανάλωση μη κατεργασμένου κρέατος αντί για κατεργασμένο ( φιλέτο αντί λουκάνικου) , η προσθήκη φυτικών ινών, σόγιας και στερολών-στανολών αποτελούν σημαντικά βήματα στην διατήρηση της καλής υγείας των αγγείων μας. Ακόμη, ανέφερε ότι θα αναλυθούν στο φετινό συνέδριο ερωτήματα σχετικά με το αν έχουν κάπου θέση οι βιταμίνες στην καρδιαγγειακή πρόληψη ( ερώτημα μέχρι σήμερα με αρνητική απάντηση), και αν νεώτεροι παράγοντες κινδύνου όπως η περιοδοντίτιδα, ή τα μεταγευματικά τριγλυκερίδια  επηρεάζουν την καρδιαγγειακή πρόγνωση.
  • Ο Επ. Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης  αναφέρθηκε στη θεματολογία του Συνεδρίου που αφορά στις εξελίξεις στον τομέα της υπέρτασης. Συγκεκριμένα τόνισε τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της υπέρτασης και επισήμανε ότι οι υπερτασικοί χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου τείνουν να έχουν σχεδόν διπλάσια επίπεδα αυξημένου καθημερινό στρες και μεγαλύτερο επιπολασμό υπέρτασης. Αυτά τα ευρήματα χαρακτηρίζουν επίσης και τα άνεργα άτομα, γεγονός που με την αύξηση των επιπέδων της ανεργίας μπορεί να λάβει σημαντικές διαστάσεις οδηγώντας μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού στην ανάπτυξη υπέρτασης. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνονται καισε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στον έγκυρο περιοδικό Hypertension σε δείγμα 123.000 ατόμων έδειξε ότι το στρες σχετίστηκε στενά και ανεξάρτητα με την υψηλή αρτηριακή πίεση (αύξηση 1% για κάθε αύξηση 1 μονάδας του επιπέδου στρες). Τονίστηκαν τα οφέλη από τη συχνή αερόβια άσκηση (30 λεπτά, 5-7 φορές την εβδομάδα), η οποία μπορεί να μειώσει κατά 20% τη θνησιμότητα σε πληθυσμούς υπερτασικών. Μάλιστα η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σε πρόσφατη οδηγία της προτείνει τη μέτριας έντασης αερόβια άσκηση ως μέσο μείωσης της πίεσης στους υπερτασικούς ασθενείς κατά 5-10 mmHg. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος ασκείται τακτικά έχει αντιυπερτασικό όφελος αντίστοιχο ενός φαρμάκου. Επίσης, η πολλά υποσχόμενη μέθοδος της αργής αναπνοής με χρήση ειδικής συσκευής (12 αναπνοές το λεπτό για 15 λεπτά την ημέρα) μέσω ποικίλλων αντανακλαστικών μηχανισμών προκάλεσε σε μελέτη μετά την πάροδο 1-2 εβδομάδων μείωση της πίεσης κατά 13 mmHg σε υπερτασικούς ασθενείς. Τέλος παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ανάλυσης από τη μελέτη HARVEST, η οποία αποκάλυψε  το «μυστικό» πως κάποιος ενώ έχει διαγνωσθεί με υπέρταση σταδίου Ι (δηλαδή με συστολική πίεση 140-159 mmHg και διαστολική πίεση 90-99 mmHg) μπορεί χωρίς φάρμακα να γίνει νορμοτασικός εντός λίγων μηνών με αλλαγή του τρόπου ζωής και απλά υγιεινοδιαιτητικά μέσα. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα άτομα που από υπερτασικά έγιναν νορμοτασικά παρέμειναν υγιή για διάστημα παρακολούθησης άνω των 15 ετών.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.