Αρεόπολη Λακωνίας,

Facebooktwitterpinterest

Η Αρεόπολη, λημέρι του φιλοπόλεμου θεού Άρη απ’ όπου πήρε και το όνομά της, χτισμένη στο κέντρο της χερσονήσου της Μάνης, σ’ ένα φυσικό σταυροδρόμι, απ’ όπου μπορείς εύκολα να διασχίσεις την μέσα (Λακωνική) και την έξω (Μεσσηνιακή) Μάνη. Η Αρεόπολη θεωρείται η καρδιά της Μάνης και είναι ένας από τους ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός ιδιαιτέρου κάλλους, μαζί με άλλα δύο χωριά της Μάνης, την Βάθεια και την Κοίτα.
Η Αρεόπολη, επιβλητική και αγέρωχη, βγαλμένη κυριολεκτικά από το παρελθόν. Μια βόλτα στα πέτρινα καλντερίμια της που διασχίζουν όλο το χωριό, θα σας δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσετε τους πύργους  και τα φρουριακά συγκροτήματα των Μαυρομιχαλαίων, Πικουλάκη, Μπαρελάκου, Καπετανάκου, από τα πιο επιβλητικά κτήρια στην Μάνη, να μαρτυρούν στους διαβάτες  κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος, να τους ψιθυρίζουν αυτά που έγιναν εκεί κατά το ξεσηκωμό του έθνους από τους Τούρκους. Θα γνωρίσετε την ιστορική πλατεία 17ης  Μαρτίου, στο παλιό τμήμα της Αρεόπολης εκεί όπου οι οπλαρχηγοί της επανάστασης του 1821, αφού πρώτα προσεύχονται  στην εκκλησία των Ταξιαρχών του 17ου αιώνα με το πανύψηλο καμπαναριό, υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης και ξεκινούν να ελευθερώνουν μια, μια, τις ελληνικές πόλεις καθώς ενώνονται μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες. Βυζαντινές εκκλησίες με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, το πολεμικό μουσείο, το ιππικό μουσείο, το παλιό λιοτρίβι με τα λιθάρια, το μουσείο θρησκευτικής πίστης των Μανιατών που στεγάζεται στο Πύργο Πικουλάκη, μεγαλιθικά κτίσματα που μαρτυρούν την μακραίωνη ύπαρξή της, και πολλά ακόμη, σου δίνουν την αίσθηση ότι περπατάς μέσα σ’ ένα μεσαιωνικό κάστρο που ο χρόνος έχει σταματήσει στον 18ο αιώνα.
Η Αρεόπολη καταλήγει στη θάλασσα με απόκρημνους βράχους που κρύβουν σπηλιές με σημαντικά παλαιολιθικά και παλαιοντολογικά ευρήματα. Στο Απήδημα, μετά από σχετικά πρόσφατες ανασκαφές, έχουν βρεθεί ανθρώπινος σκελετός 300,000 χρόνων, ο Ταινάριος άνθρωπος, ενώ η πρόσβαση σε αυτό μπορεί να γίνει από τη θάλασσα προχωρώντας πάνω στα βράχια, αριστερά από το Λιμένι.
Η Αρεόπολη συγκεντρώνει τα βλέμματα του τουρισμού χειμώνα, καλοκαίρι καθώς μπορεί κάποιος να βρει εδώ οτιδήποτε θα κάνει τη διαμονή του ευχάριστη όλες τις εποχές του χρόνου.
Παραδοσιακά ταβερνάκια, ιδιαίτερα μπαράκια που προσφέρουν διασκέδαση μέχρι τις πρωινές ώρες, αλλά και φιλόξενους κατοίκους έτοιμοι να σας βοηθήσουν σε ότι χρειαστείτε, αποδεικνύοντας την γνησιότητά τους, διατηρώντας αναλλοίωτες  τις αξίες, κατά την διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας τους. Δικαίως αποτελεί λατρεμένο προορισμό των επισκεπτών που θέλουν να αποδράσουν πραγματικά από τα πάθη της σύγχρονης αστικής ζωής και να περιηγηθούν στη χρονομηχανή της ιστορίας, του ρομαντισμού και των συγκινήσεων.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.