8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Facebooktwitterpinterest

Εκατομμύρια γυναίκες δεν ζητούν τη βοήθειά μας, πεθαίνουν γι’ αυτήν

Παστίλιες και για το δικό τους πόνο!  Ενημέρωση και δρώμενα από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2013 – Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου, και  μέσα από την καμπάνια τους «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου», οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ευαισθητοποιούν με μια νέα ελπιδοφόρα αναφορά για τη μητρική θνησιμότητα και από δρώμενα στην Αθήνα. «Ξεχασμένες», αποκλεισμένες από την μαιευτική περίθαλψη γυναίκες πληρώνουν ακριβό τίμημα επειδή γεννήθηκαν σε φτωχές χώρες (Μπουρούντι, Σιέρα Λεόνε, Αιθιοπία). Δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτική μαιευτική φροντίδα είτε γιατί ζουν μακριά από κάποιο νοσοκομείο είτε γιατί ! δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος της νοσηλείας τους ούτε να λάβουν φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό. Ζουν μια πολύ σκληρή ζωή, αναγκάζονται να εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες, έχουν να φροντίσουν πολλά παιδιά, κινδυνεύουν από επιπλοκές και γεννούν χωρίς καμία ασφάλεια. Μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο αυτών των γυναικών εξασφαλίζοντας τους πρόσβαση στην κατάλληλη ποιοτική μαιευτική φροντίδα. Μεταφέροντας τες σε ένα νοσοκομείο που μπορεί να μην είχαν επισκεφτεί ποτέ, δίνοντας τους τη δυνατότητα να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις και  να γεννήσουν με ασφάλεια. Μέσα από την εκστρατεία «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου»  μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε χιλιάδες γυναίκες να φέρουν με ασφάλεια τα μωρά τους στη ζωή.
Δρώμενα στο κέντρο της πόλης και μια θεατρική παράσταση αφιερωμένη στις γυναίκες που ζητούν την προσοχή μας!


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι 12 γυναίκες ηθοποιοί του θεάτρου VAULT, σας προσκαλούν την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, σε δυο κεντρικές πλατείες της πόλης, στο Σύνταγμα στις 17.30 και το Μοναστηράκι στις 19.00, για να στείλουμε όλοι μαζί δυνατά το μήνυμα «Εκατομμύρια γυναίκες δεν ζητούν τη βοήθειά μας, πεθαίνουν γι’ αυτήν»  Στις 9.15 η παράσταση “Η μαμά μου ποτέ δεν πεθαίνει” (θέατρο Vault, Μελενίκου 26, Βοτανικός) της Claire Castillon, σε σκηνοθεσία Καρατζιά Δημήτρη, αφιερώνεται στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) και στην εκστρατεία αλληλεγγύης τους «Παστίλιες! για τον πόνο του άλλου», www.pastilies.gr. Στις 8:30 πριν την έναρξη της παράστασης, μέρος των εσόδων της οποίας θα διατεθούν για την υποστήριξη της δράσης της οργάνωσης, θα προβληθεί  βίντεο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Μητρική θνησιμότητα: Η εμπειρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα
Πολλές γυναίκες, ακόμα και σήμερα, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους προσπαθώντας να φέρουν στον κόσμο μια νέα ζωή. Κάθε χρόνο 287.000 γυναίκες πεθαίνουν κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι περισσότερες είναι νέες, υγιείς και δραστήριες. Η τύχη μιας εγκύου καθορίζεται σημαντικά από τη χώρα όπου γεννά. Το 99% των μητρικών θανάτων καταγράφεται σε φτωχές χώρες. Η νέα αναφορά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres/ MSF) σε δύο από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας -το Μπουρο! ύντι (800 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις) και τη Σιέρα Λεόνε (890 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις)- έδειξε ότι αυτή η αιτία θανάτου μπορεί να μειωθεί σε ποσοστό άνω του 74% παρέχοντας επείγουσα μητρική βοήθεια και θέτοντας σε λειτουργία ένα  αποτελεσματικό σύστημα παραπομπής των εγκύων γυναικών σε κάποια δομή υγείας. Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν χωρίς μεγάλη επένδυση και χωρίς ιδιαίτερα προηγμένες υπηρεσίες υγείας. Η μητρική θνησιμότητα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε πολλές, φτωχές κυρίως χώρες, αν και οι προσπάθειες αντιμετώπισής του γίνονται συχνά προς τη λάθος κατεύθυνση. Η αιμορραγία, η σήψη, η άμβλωση σε μη ασφαλείς συνθήκες, οι υπερτασικές διαταραχές και η δυστοκία είναι οι βασικές αιτίες για ένα μητρικό θάνατο.
Παραπομπή και πρόσβαση σε επείγουσα μαιευτική φροντίδα: δυο αποτελεσματικά «όπλα» στη μάχη κατά της μητρικής θνησιμότητας
Συχνά επισημαίνεται ότι η βελτιωμένη πρόσβαση σε επείγουσα μαιευτική περίθαλψη είναι πολύ δαπανηρή, κάτι που καταρρίπτεται μέσα από την εμπειρία των MSF. Σε χώρες με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας είναι επιτακτική ανάγκη να τεθεί η μητρική υγεία ως προτεραιότητα και να γίνει επένδυση σε στρατηγικές που διασφαλίζουν ότι οι γυναίκες έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε επείγουσα ποιοτική μαιευτική φροντίδα. Το σύστημα παροχής  περίθαλψης που έχουν υιοθετήσει οι MSF στη Σιέρρα Λεόνε και το Μπουρούντι σώζει τις ζωές πολλών εγκύων γυναικών που κινδυνεύουν να πεθάνουν από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Τα περισσότερα περιστατικά είναι πολύ πιο σοβαρά και η ζωή των ασθενών απειλείται», δηλώνει η Μπέτι Ράνεϊ, μαία, στο πρόγραμμα των MSF στη Σιέρα Λεόνε. «Αν οι MSF δεν βρίσκονταν εδώ, πολλές από τις γυναίκες που έρχονται σε μας θα είχαν πεθάνει. Το καλύτερο κομμάτι της δουλειάς μου είναι ότι αισθάνομαι ότι κάνω τη διαφορά για αυτές τις γυναίκες και εισπράττω την ευγνωμοσύνη των ασθενών μου», επισημαίνει και προσθέτει: «Το χειρότερο κομμάτι είναι ο θάνατος και  ότι ξέϡ ω πως δεν μπορούμε να σώσουμε όλους τους ασθενείς».
Τα θετικά αποτελέσματα της έρευνας των MSF σε αυτές τις χώρες μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα τόσο για δωρητές όσο και για κυβερνήσεις και άλλες ΜΚΟ που σκέφτονται να επενδύσουν σε ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό σύστημα παραπομπής και στην παροχή επείγουσας μαιευτικής περίθαλψης σε καθημερινή 24ωρη βάση σε χώρες όπου η μητρική θνησιμότητα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και η πρόσβαση σε υπηρεσίες επείγουσας μαιευτικής φροντίδας είναι περιορισμένη.
Η περίπτωση της Αιθιοπίας: μικρά βήματα γεννούν μεγάλη ελπίδα
Όλο και περισσότερες γυναίκες γεννούν με ασφάλεια τα παιδιά τους
Στο Γουόρντερ της Αιθιοπίας, μια πόλη περίπου 15.000 κατοίκων σε ένα απομονωμένο σημείο της χώρας κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, μόνο το 3,8% των γυναικών λαμβάνει προγεννητική φροντίδα σε σύγκριση με το 42,1% σε εθνικό επίπεδο, ενώ μόνο το 2,6% των τοκετών επιβλέπεται από επαγγελματία υγείας τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό σε εθνικό επίπεδο ανέρχεται στο 12,4% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Οι περισσότερες γυναίκες φέρνουν τα παιδιά τους στη ζωή, στο σπίτι τους ή στην ύπαιθρο με την βοήθεια της παραδοσιακής μαμής. Σε αυτή την ευπαθή περιοχή, είναι δύσκολο ή συχνά αδύνατο να βρει κανείς την ιατρική φροντίδα που χρειάζεται εφόσον η περιοχή έχει αποσταθεροποιηθεί πλήρως από συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες υγείας να είναι δύσκολα προσβάσιμες.
Εδώ μια από τις κυριότερες δραστηριότητες των MSF είναι η προγεννητική φροντίδα των εγκύων γυναικών. . «Συναντώ γυναίκες που μερικές φορές περπατούν ως και δύο ώρες μέχρι να φτάσουν στο νοσοκομείο του Γουόρντερ, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη», δηλώνει η Ιμάν, μαία των MSF». «Οι γυναίκες ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να φτάσουν στο νοσοκομείο μας. Συχνά έχουν αποβάλει και έρχονται σε εμάς για θεραπεία. Πριν γεννούσαν στο ύπαιθρο, αλλά τώρα αισθάνονται σίγουρες πως θα λάβουν σωστή ιατρική περίθαλψη σϡ ο νοσοκομείο μας».
Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι ομάδες των MSF έχουν στόχο να βοηθήσουν τις γυναίκες να γεννήσουν με ασφάλεια. Πολλές από αυτές εισάγονται συχνά στο νοσοκομείο με επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη τους, κάποιες άλλες είναι λιποβαρείς, αδύναμες και αφυδατωμένες, όχι μόνο εξαιτίας των σκληρών συνθηκών διαβίωσης, αλλά και λόγω των πολλαπλών κυήσεων μεταξύ των οποίων μεσολαβεί μικρό χρονικό διάστημα. Κάθε μήνα γεννιούνται κατά μέσο όρο στο νοσοκομείο 20 μωρά.
“Πριν από εφτά μέρες έφερα στον κόσμο ένα κοριτσάκι. Γέννησα το μωρό μου στους θάμνους όπου ζω, όπως έκανα και με τα προηγούμενα μωρά μου, έχω δέκα παιδιά….Μετά τον τοκετό αρρώστησα. Κάναμε δύο ώρες μαζί με την οικογένειά μου μέχρι να φτάσουμε στο νοσοκομείο. Νιώθω πως τώρα που είμαι εδώ , είμαι καλά. Πόνεσα πάρα πολύ, αλλά κάθε μέρα που περνά εδώ μέσα νιώθω όλο και καλύτερα. Αν έμενα στην ύπαιθρο και δεν ερχόμουν στο νοσοκομείο, δεν ξέρω τι θα μπορούσε να μου συμβεί». Μπαντού, έγκυος, 40 ετών, ζώνη Ντόλο της Αιθιοπίας.
Η εκστρατεία αλληλεγγύης «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει και να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για ευάλωτους, «ξεχασμένους» και κοινωνικώς αποκλεισμένους ασθενείς στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Πάντα με έμφαση στους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς και χωρίς κανένα κριτήριο εθνικότητας, φύλου, θρησκευτικής ή πολιτικής πεποίθησης. Γιατί όπου υπάρχει ανάγκη, δεν υπάρχουν σύνορα.
Μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς σε αυτή τη μεγάλη αλυσίδα αλληλεγγύης εδώ: www.pastilies.gr
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις:
Μαρία Πασχούλα, Υπεύθυνη Τύπου Ελληνικού Τμήματος Γιατρών Χωρίς Σύνορα
Τηλ. 210 5 200 500 (εσωτ.109), κιν. 6936 699 142
Email: maria.paschoula@athens.msf.org

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.