Aρωματοθεραπεία

Facebooktwitterpinterest

Η αρωματοθεραπεία, η πανάρχαια αυτή μέθοδος που αξιοποιεί τις δυνατότητες των αιθέριων ελαίων, σήμερα στους γρήγορους ρυθμούς της εποχής μας, είναι πηγή ηρεμίας, ευχαρίστησης και απόλαυσης. Αποτελεί μια μικρή πολυτέλεια στην καθημερινότητα, αλλά συγχρόνως εκφράζει και μια νέα αντίληψη ζωής.

Είναι αυτονόητο ότι η αρωματοθεραπεία δεν αντιμάχεται την κλασική ιατρική, αλλά τη συμπληρώνει και απευθύνεται σε αυτούς που πιστεύουν ότι η φαρμακευτική αγωγή της κλασικής ιατρικής, δεν είναι η μόνη θεραπευτική μέθοδος. Και όταν λέμε θεραπευτική μέθοδο, εννοούμε την ψυχική, σωματική υγιεινή που περιλαμβάνει από τις οσμές του χώρου που ζούμε, μέχρι το μπάνιο που κάνουμε, το μασάζ ή και τα προσωπικά μας καλλυντικά.

Απεριόριστες εφαρμογές

Στην ιατρική, η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς είτε για εξωτερική χρήση (αλοιφές, διαλύματα, κ.τ.λ.), είτε για εσωτερική χρήση (κάψουλες, σιρόπια, κ.ά.). Όσο για το χώρο των καλλυντικών, σ’ αυτόν οι εφαρμογές της αρωματοθεραπείας είναι απεριόριστες.

Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, κανείς αιθέρια και φυτικά έλαια, μπορεί να απολαύσει τις χαρές της καθημερινότητας με τους παρακάτω τρόπους:

Μπάνιο: Μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων στο μπάνιο είναι ικανές να προσφέρουν ξεκούραση, χαλάρωση, πνευματική διαύγεια και εγρήγορση, βελτιώνοντας την ψυχική διάθεση. Τα αιθέρια έλαια λεβάντας, ευκάλυπτου και πεύκου χαλαρώνουν και ξεκουράζουν.
Αρωματισμός χώρου: Πέντε με 10 σταγόνες αιθέριων ελαίων σε ένα μπολ με καυτό νερό αρωματίζουν και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, προσφέροντας ευχάριστη διάθεση και μια αίσθηση φρεσκάδας. Με λίγες σταγόνες ευκάλυπτου και κυπαρισσιού μπορείτε να φέρετε τις ευωδιές της υπαίθρου στο σπίτι σας.
Εισπνοές: Λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων σε ένα μπολ με ζεστό νερό, βοηθούν και ανακουφίζουν το αναπνευστικό σύστημα και βελτιώνουν την ψυχική διάθεση. Για παράδειγμα, 8-12 σταγόνες ευκάλυπτου, εισπνεόμενες με τον παραπάνω τρόπο, ανακουφίζουν και βελτιώνουν την αναπνοή.
Γαργάρες: Λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου περγαμόντου σε ένα ποτήρι νερού, καταπολεμούν την κακοσμία του στόματος, τις ουλίτιδες και στοματίτιδες, την αμυγδαλίτιδα, κ.ά.
Επιθέματα-κομπρέσες: Λίγες σταγόνες λαδιού λεβάντας σε ένα μπολ χλιαρού νερού αναζωογονούν το κουρασμένο δέρμα.
Άρωμα: Λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων σε οινόπνευμα ή λάδι δημιουργούν το απολύτως φυσικό, προσωπικό σας άρωμα.

Τα αιθέρια έλαια…

…είναι η πεμπτουσία του φυτού, η «ζωτική δύναμη», η «ψυχή» που υπάρχει σε κάθε ζωντανό οργανισμό και τον διακρίνει από τα άψυχα αντικείμενα.

…για να διατηρούν τις καλλυντικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες, πρέπει να είναι 100% καθαρά, ανόθευτα, ενώ τα φυτά από τα οποία λαμβάνονται, θα πρέπει να καλλιεργούνται στις ιδανικότερες συνθήκες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.