“Έξυπνες” πηγές υδατανθράκων για αθλητές.

Βιολογία δημόσιας υγείας: προσέχουμε όσο πρέπει; Facebooktwitterpinterest

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για πολλούς αθλητές είναι να προσδιορίσουν ποιες τροφές αποτελούν τις καλύτερες πηγές ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση αρκετών υδατανθράκων για την ιδανική υποστήριξη κάθε προπονητικής συνεδρίας, αλλά και τη σωστή ανάνηψη μετά από αυτή. Διότι, η κατάλληλη επιλογή υδατανθράκων και τροφίμων γενικότερα, είναι αυτή που διαχωρίζει μία καλή προπόνηση από μία που αφήνει στον αθλούμενο/ αθλητή έντονο αίσθημα κόπωσης.

Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις οι αθλητές θα πρέπει να προσλαμβάνουν το 60% περίπου της συνολικής ημερήσιας θερμιδικής τους πρόσληψης από τους υδατάνθρακες. Μάλιστα, συγκεκριμένες κατηγορίες αθλητών αντοχής, όπως είναι οι μαραθωνοδρόμοι και οι τριαθλητές, μπορεί να χρειάζονται μέχρι και 70% ενέργεια από τους υδατάνθρακες σε ημερήσια βάση. Η ανεπαρκής πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει στον μυϊκό καταβολισμό, μια διαδικασία που επηρεάζει τη γενικότερη φυσική κατάσταση του αθλητή.

Οι υδατάνθρακες –σε διάφορες μορφές- περιέχονται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα: στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πολύ σημαντική ωστόσο, είναι η χρονική στιγμή της λήψης των υδατανθράκων. Γι΄αυτό:

• Πριν την προπόνηση: Οι υδατάνθρακες που καταναλώνονται πριν τη προπόνηση μεγιστοποιούν τα αποθέματα ενέργειας και καθυστερούν την κόπωση. Το τι θα καταναλώσει κανείς εξαρτάται από το χρόνο που διαθέτει, σίγουρα όμως η καλύτερη επιλογή είναι ένα ελαφρύ υδατανθρακούχο γεύμα. Προτιμήστε, λοιπόν, ένα κουλούρι τύπου Θεσ/νίκης με λίγο μέλι, ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρούτα, ένα φλιτζάνι γάλα με βρώμη και αποξηραμένα φρούτα ή ένα smoothie φρούτων.

• Κατά τη διάρκεια της προπόνησης: Οι υδατάνθρακες βοηθούν στη διατήρηση της ροής ενέργειας προς τους μύες κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Εάν ασκείστε για περισσότερα από 90 λεπτά θα χρειαστείτε επιπλέον ενέργεια. Προτιμήστε εύπεπτους υδατάνθρακες και επιδιώξτε να καταναλώνετε γύρω στα 25-50 γραμμάρια κάθε 30 λεπτά. Τα αθλητικά ποτά και gels είναι οι καλύτερες επιλογές. Διαφορετικά, προτιμήστε λίγα αποξηραμένα φρούτα ή μπάρες δημητριακών.

• Μετά την προπόνηση: Η άμεση αναπλήρωση της ενέργειας που χάθηκε κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης καθορίζει τη διαθεσιμότητά της στην επόμενη. Είναι ιδανικό να καταναλώνετε μία πηγή υδατανθράκων και πρωτεΐνης μέσα στα 30 πρώτα λεπτά αμέσως μετά την προπόνησή σας. Ιδανικές επιλογές αποτελούν τα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, μία ειδική μπάρα δημητριακών ή ένα τοστ ολικής άλεσης με άπαχο τυρί και γαλοπούλα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.