Παιδικός διαβήτης τύπου 2 ,πως θεραπεύεται

Facebooktwitterpinterest

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο παιδικός διαβήτης τύπου 2. Ο διαβήτης δηλαδή που εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες πάνω των 40 ετών. Ο λόγος είναι κυρίως η αύξηση της παχυσαρκίας και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα των παιδιών.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι όταν ένα παιδί πάθει διαβήτη είναι διαβήτης τύπου 1. Δηλαδή η αύξηση του σακχάρου οφείλεται στη καταστροφή των κυττάρων που παράγουν την ινσουλίνη στο πάγκρεας. Τώρα παρατηρείται και η αύξηση του σακχάρου γιατί η ινσουλίνη που βγαίνει από το πάγκρεας βρίσκει μεγάλη αντίσταση και δεν είναι αποτελεσματική, λόγω της παχυσαρκίας. Δηλαδή στη πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει καθόλου ινσουλίνη στο σώμα, ενώ στη δεύτερη υπάρχει αλλά δεν μπορεί να δουλέψει.

Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται ο διαβήτης στα παιδιά είναι η πολυουρία, πολυδιψία και απώλεια βάρους, ενώ μερικές φορές μπορεί να εμφανισθεί απότομα με το παιδί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όταν εμφανίζεται μια τέτοια εικόνα και το σάκχαρο είναι ψηλό, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ο διαβήτης, που έχουμε μπροστά μας είναι τύπο1 ή τύπου 2. Αυτό μπορούμε να το μάθουμε, αν στείλουμε εξετάσεις για τα αντισώματα έναντι το νησιδίων του παγκρέατος. Τα αντισώματα αυτά εάν είναι αυξημένα πρόκειται για διαβήτη τύπου 1. Το πρόβλημα είναι ότι τα αποτελέσματα μπορεί να καθυστερήσουν και ο διαβήτης μπορεί να εξελιχθεί βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού. Το 1 στα τρία παιδιά που έχουν υψηλό σάκχαρο έχουν διαβήτη τύπου 2 και είναι συνήθως παχύσαρκα, χωρίς αυτό να είναι πάντα απαραίτητο.

Η οδηγία, λοιπόν είναι όποτε ένα παιδί παρουσιάζεται με υψηλό σάκχαρο να ξεκινά αγωγή με ινσουλίνη, μέχρι να διαπιστωθεί επίσημα τι τύπου διαβήτης είναι. Αν είναι τύπου 1 θα συνεχιστούν οι ινσουλίνες και αν είναι τύπου 2 θα σταματήσει την ινσουλίνη και θα ξεκινήσει αγωγή με χάπια. Το πρώτο χάπι που προτείνεται είναι η μετφορμίνη.

Στη συνέχεια το παιδί πρέπει να μάθει να τρώει σωστά, να χάσει άμεσα βάρος αν είναι παχύσαρκο και να κάνει σωματική άσκηση τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα. Θα πρέπει να ελέγχει την πορεία του σακχάρου και κάθε τρεις μήνες να μετράει την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Σημειώνουμε ότι ο κίνδυνος επιπλοκών από τα νεφρά, τα μάτια, τα αγγεία και τη καρδιά με το πέρασμα των χρόνων είναι μεγαλύτερος στα παιδιά με διαβήτη τύπου 2, από ότι στα παιδιά με τύπου 1. Για αυτό η ρύθμιση του σακχάρου θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.