Διάδρομος γυμναστικής:εξαιρετικά ασφαλής και αποδοτική άσκηση

Διάδρομος γυμναστικής:εξαιρετικά ασφαλής και αποδοτική άσκηση Facebooktwitterpinterest

Διάδρομος γυμναστικής… μάθε τα οφέλη του!!!

Οι περισσότεροι διάδρομοι προσφέρουν προσαρμόσιμη κλίση, για να θυμίζουν το πραγματικό περπάτημα ή το τρέξιμο σε λόφους. Μπορείτε να προσαρμόσετε την ταχύτητα στο περπάτημα ή στο τρέξιμο. Τα πιο ανεπτυγμένα μοντέλα έχουν ομαλότερη λειτουργία και είναι πιο ανθεκτικά.

Με συστηματική άσκηση στο διάδρομο γυμναστικής, βάδισμα ή τρέξιμο ή και τα δύο, επιτυγχάνουμε άμεσα απώλεια βάρους, ενδυνάμωση της καρδιάς και βελτίωση της αντοχής.

Ειδικά, το βάδισμα στον κυλιόμενο διάδρομο είναι μία εξαιρετικά ασφαλής και αποδοτική άσκηση που συστήνεται σε όλους, ανεξάρτητα από φυσική τους κατάσταση, την ηλικία ή το σωματικό βάρος.

Η συστηματική χρήση του κατάλληλου διαδρόμου βοηθάει στην ενδυνάμωση των μυών των κάτω άκρων, των γλουτών και των κοιλιακών, καθώς και στην άσκηση του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ είναι ταυτόχρονα ένας πολύ καλός τρόπος για τη μείωση του λιπώδους ιστού του σώματος.

Ο διάδρομος γυμνάζει τους μύες των ποδιών, τους γλουτούς και το ισχίο και το καρδιάγγειακό, αλλά και το αναπνευστικό σύστημα. Ο διάδρομος γυμναστικής είναι κατάλληλος για όλους όσους επιθυμούν να γυμνάζονται χωρίς ιδιαίτερους κραδασμούς και χωρίς να επηρεάζονται από τον καιρό και τις εξωτερικές συνθήκες. Είναι ιδανικός για αδυνάτισμα, καρδιοαναπνευστική τόνωση και αντοχή.

Τι προσέχει κάποιος όταν αγοράζει έναν διάδρομο γυμναστικής;

-Η ιπποδύναμη του μοτέρ ενός διαδρόμου είναι σημαντική, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ποιότητα κατασκευής του, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η μακρόχρονη λειτουργία του.

-Οι διάδρομοι με μοτέρ AC τροφοδοτούνται με εναλλασσόμενο ρεύμα που ελέγχεται από ηλεκτρονικό κύκλωμα και πρόγραμμα (inverter). Οι διάδρομοι με μοτέρ DC τροφοδοτούνται με συνεχές ρεύμα, ελεγχόμενο από ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα μετατροπής του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές. Τα μοτέρ AC είναι πιο δυνατά, έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και θέλουν πολύ λιγότερη συντήρηση. Είναι όμως πιο ακριβά.

-Για την σωστή επιλογή ενός διαδρόμου είναι απαραίτητη η αντιστοίχιση του βάρους χρήστη με τις ικανότητες του διαδρόμου.

-Εξίσου, όμως, μεγάλη σημασία έχει η διάρκεια λειτουργίας του διαδρόμου και ο ρυθμός τρεξίματος.Δεν πρέπει να φρενάρουμε τον ιμάντα, αλλά να ακολουθούμε το ρυθμό του. Ο κατασκευαστής συνήθως έχει υπολογίσει 1 ώρα συνεχούς άσκησης. Είναι όμως καλό, ανάλογα με το βάρος του χρήστη και τον τρόπο με τον οποίο τρέχει, να μην ξεπερνιούνται τα 50 λεπτά. Υπάρχει μια σχέση βάρους χρήστη, διάρκειας άσκησης και τύπου διαδρόμου.

-Για τη σωστή και μακρόχρονη λειτουργία ενός διαδρόμου είναι απαραίτητη η λίπανση στο κάτω μέρος του ιμάντα τρεξίματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με την συχνότητα χρήσης του. Η λίπανση του ιμάντα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να γίνεται από το χρήστη. Χρειάζεται μόνο σήκωμα του ιμάντα με τοχέρι. Η λίπανση γίνεται περίπου κάθε 15-20 ώρες λειτουργίας.

-Η επιλογή του σωστού διαδρόμου καθορίζεται από το βάρος χρήστη, τον αριθμό των χρηστών και από τον ανώτερο επιθυμητό χρόνο συνεχούς λειτουργίας του.

Βάρος διαδρόμου: Το βάρος του διαδρόμου υποδηλώνει την ακαμψία του, τη στιβαρότητά του και επομένως τη δυνατότητα χρήσης από υπέρβαρα άτομα. Το βάρος του διαδρόμου ποικίλει από 60kg μέχρι 110kg. Οι καλοίδιάδρομοι 2Ηp ζυγίζουν 85-105kg.

Οι κύλινδροι κύλισης: Οι μεγάλοι κύλινδροι κύλισης αυξάνουν τη ροπή του κινητήρα και βελτιώνουν την αντοχή του. Τα μεγέθη ποικίλουν από 16mm έως 70mm.

Ο ιμάντας τρεξίματος: Όσο πιο παχύς είναι ο ιμάντας, τόσο το τρέξιμο είναι πιο ξεκούραστο και αυξάνει η αντοχή του. Οι διαστάσεις τους ποικίλουν από 1,6mm έως 3mm.

Το δάπεδο: υπάρχουν πολλά είδη δαπέδων, από 15mm μέχρι 26mm.

Ο συνδυασμός ιμάντα τρεξίματος και δαπέδου: Ο κατάλληλος συνδυασμός μειώνει τη θερμοκρασία και αυξάνει τη ζωή του μοτέρ.

-Τα εξαρτήματα που πιθανόν θα χρειαστούν αλλαγή είναι α. τα καρβουνάκια του μοτέρ, β. ο ιμάντας του μοτέρ, γ. τα ρουλεμάν στα ράουλα των κυλίνδρων κύλισης και δ. ο ιμάντας τρεξίματος, ο οποίος είναι αναλώσιμο είδος και συνήθως χρειάζεται αντικατάσταση μετά την πάροδο 2 – 2,5 ετών.
Newsdiet.gr

Βιβλιογραφία

mayo clinic – οικογένειακός Οδηγός Υγείας, τόμος 1ος, Εκδ. Αξιωτέλη

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.