Ποιά είναι η άγνωστη θεραπευτική τεχνική με την ονομασία Neural Therapy?

Facebooktwitterpinterest

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η NEURAL THERAPY?

Περιγραφή της Θεραπευτικής Τεχνικής – Φιλοσοφία της Μεθόδου

Η Neural Therapy (περίπου συνώνυμο με τη χρήση της τοπικής αναισθησίας για θεραπευτικούς λόγους) είναι μία θεραπευτική τεχνική πού έχει τις βάσεις της στη συμβατική κλασσική ιατρική και ιδιαίτερα στη λειτουργική Ανατομία, στη Φυσιολογία, στη Νευροφυσιολογία αλλά και στη Νευροανοσολογία . Σκοπός των θεραπευτικών της παρεμβάσεων είναι να επαναφέρει σε κατάσταση δυναμικής ισορροπίας, λειτουργικά συστήματα του οργανισμού πού εμφανίζουν κάποια διαταραχή. Στον υγιή οργανισμό λαμβάνουν χώρα σε διάφορα επίπεδα διαδικασίες που αποσκοπούν στην εύρυθμη λειτουργία όλων των οργάνων και συστημάτων του οργανισμού. Ταυτόχρονα κάθε οργανισμός διαθέτει ένα εγγενές δυναμικό αυτοϊασης (π.χ. η επούλωση ενός τραύματος) και είναι σε θέση να αντιμετωπίζει ανεπαίσθητες ή και μικρές διαταραχές. Η ύπαρξη όμως πολλών και ταυτόχρονων διαταραχών είναι σε θέση να αποσυντονίσει την ικανότητα αυτορρύθμισης του οργανισμού και να φέρει στην επιφάνεια κάποιο σύμπτωμα (π.χ. πόνο ή κάποια δυσλειτουργία). Η ολιστική φιλοσοφία της Neural Τherapy έχει σαν βάση της πλήθος κλινικών παρατηρήσεων που επιβεβαίωσαν και επιβεβαιώνουν ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό χρόνιες λειτουργικές διαταραχές ή πόνος μπορεί να έχουν την ρίζα τους σε παθολογικά αλλοιωμένες περιοχές όπως ουλές κάθε είδους αιτιολογίας, χρόνιες φλεγμονές εσωτερικών οργάνων , χρόνιες φλεγμονές της στοματογναθοπροσωπικής περιοχής, λοιμογόνες εστίες (π.χ. αμυγδαλές) οι οποίες μπορεί να μην σχετίζονται ανατομικά με την περιοχή εκδήλωσης του πόνου ή της δυσλειτουργίας. Αυτές οι παθολογικά αλλοιωμένες περιοχές ή δομές που είναι σε θέση να συντηρούν μια συνήθως χρόνια λειτουργική διαταραχή ή πόνο είναι γνωστές σαν πεδία διαταραχής (Disturbance Fields – Interference Fields – Storfelder).

Τρόπος Δράσης
Η Neuraltherapy χρησιμοποιεί τοπικά αναισθητικά (κυρίως προκαϊνη και λιδοκαϊνη) για τις θεραπευτικές της παρεμβάσεις. Η θεραπευτική της δράση δεν συνδέεται με αυτή καθαυτή την αναισθητική δράση του τοπικού αναισθητικού. Η κλινική πράξη δείχνει ότι η έγχυση τοπικού αναισθητικού σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές της Neural Τherapy, επιφέρει αποτελέσματα τέτοιας χρονικής διάρκειας που δεν μπορούν να εξηγηθούν από τις φαρμακολογικές ιδιότητες του τοπικού αναισθητικού. Αυτό σημαίνει ότι μέσω του τοπικού αναισθητικού επηρεάζονται ευνοϊκά τα συστήματα αυτορρύθμισης και αυτοεπιδιόρθωσης του οργανισμού. Αν η λειτουργική διαταραχή ή χρόνιος πόνος οφείλονται σε πεδίο διαταραχής όπως για παράδειγμα σε μία ουλή, η έγχυση μικρής ποσότητας τοπικού αναισθητικού δημιουργεί τις προϋποθέσεις να επανέλθει εν μέρει ή ολικά η δυνατότητα αυτορρύθμισης του οργανισμού με συνέπεια την βελτίωση ή και την εξαφάνιση των συμπτωμάτων.

Θεραπευτική προσέγγιση
Ο ειδικευμένος στη NT ιατρός παίρνει ένα λεπτομερές ιστορικό όπως ακριβώς συνηθίζεται στη συμβατική Ιατρική. Κατά τη διάρκεια λήψης του ιστορικού ο ασθενής ενθαρρύνεται να μιλήσει με κάθε λεπτομέρεια για το ατομικό του ιστορικό, διότι και η πιο μικρή ουλή μετά από ένα ασήμαντο τραυματισμό για παράδειγμα, μπορεί να έχει παθογενετική σημασία. Μετά την αξιολόγηση του ιστορικού και του Status Praesens ακολουθεί η φυσική εξέταση με έμφαση στην ψηλάφηση του δέρματος, του συνδετικού ιστού και των μυών. Ταυτόχρονα αξιολογούνται και όλες οι υπάρχουσες παρακλινικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, εργαστηριακές εξετάσεις κλπ.). Με βάση όλες αυτές τις πληροφορίες και την κλινική του εμπειρία ο ειδικευμένος στην NT ιατρός καταρτίζει μία «υπόθεση εργασίας» και προχωρά σε μία ή περισσότερες εγχύσεις τοπικού αναισθητικού. Για τις εγχύσεις χρησιμοποιούνται ειδικές λεπτές βελόνες έτσι ώστε ο πόνος από το τρύπημα να είναι ελάχιστος ή αμελητέος. Μετά τις εγχύσεις ο ασθενής πρέπει να αναπαύεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Σαν αντίδραση του οργανισμού στην έγχυση, λόγω της κινητοποίησης του συστήματος αυτορρύθμισης μπορεί να εμφανιστεί μία παροδική ή ήπια ζάλη, η οποία όμως σύντομα υποχωρεί. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί και μία πρόσκαιρη επιδείνωση των συμπτωμάτων η οποία δεν εμπνέει καμιά ανησυχία είναι όμως σημαντικό κλινικό στοιχείο για το θεράποντα που θα πρέπει να αξιολογηθεί για την συνέχεια της θεραπείας. Η διάρκεια της θεραπείας είναι ανάλογη της φύσης και της χρονιότητας της διαταραχής και συνήθως απαιτείται κάποιος αριθμός επισκέψεων. Υπάρχει όμως και η περίπτωση μία και μοναδική συνεδρία να είναι αρκετή για μόνιμη ύφεση ή εξαφάνιση των συμπτωμάτων συνήθως όμως αυτό αποτελεί περισσότερο την εξαίρεση. Γενικά ισχύει ότι αν δεν υπάρχουν μόνιμες ανατομικές αλλοιώσεις σε όργανα ή ιστούς τότε η NT είναι σε θέση να επιφέρει ίαση ή μόνιμη εξαφάνιση των συμπτωμάτων. Αν υπάρχουν ήδη ανατομικές αλλοιώσεις σε όργανα ή ιστούς λόγω της υπάρχουσας νόσου ή διαταραχής τότε η συμβολή της NT μπορεί να είναι πολύτιμη για την ύφεση των συμπτωμάτων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
° Κεφαλαλγία τάσεως, Ημικρανία, αυχενογενής κεφαλαλγία κλπ.
° Φλεγμονώδεις παθήσεις των οφθαλμών, διαταραχές της παραγωγής δακρύων, διαταραχές της κινητικότητας των βλεφάρων
° Φλεγμονώδεις η αλλεργικές παθήσεις της ρινός ή των παραρινίων κόλπων
° Φλεγμονώδεις παθήσεις των ώτων – εμβοές
° Παθήσεις των αμυγδαλών, των σιελογόνων αδένων και του λάρυγγα
° Παθήσεις της στοματογναθοπροσωπικής περιοχής
° Λειτουργικές διαταραχές της καρδιάς ή των πνευμόνων
° Γαστρεντερολογικές διαταραχές ποικίλης αιτιολογίας
° Φλεγμονώδεις διαταραχές του ουροποιογεννητικού συστήματος
° Διαταραχές ή πόνοι στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων (ώμος, αγκώνας, ισχίο, γόνατο, ποδοκνημική κλπ.)
° Λειτουργικές διαταραχές του αυτόνομου ΝΣ (διαταραχές της εφίδρωσης, αιμάτωσης, θερμορύθμισης, ύπνου, κλπ)

ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΤ
Τα όρια της ΝΤ ταυτίζονται με αυτά της αυτορρύθμισης και του δυναμικού αυτοϊασης κάθε οργανισμού. Γενετικά νοσήματα, συστηματικά νοσήματα, κακοήθεις όγκοι, ψυχώσεις ή συναφείς ψυχικές διαταραχές γενικότερα μη αντιστρεπτές βλάβες δεν επηρεάζονται αιτιολογικά μέσω της ΝΤ. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ΝΤ αν έχει θέση, τότε μόνο σαν υποστηρικτική – παρηγορητική θεραπεία έχει νόημα να χρησιμοποιηθεί.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΝΤ
Αλλεργία σε τοπικά αναισθητικά
Διαταραχές της πηκτικότητας
Καρδιακές αρρυθμίες (κυρίως κολποκοιλιακοί αποκλεισμοί II και III)

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.