Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Facebooktwitterpinterest

Ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών έχει κηρύξει την 25η Νοεμβρίου ο ΟΗΕ και σήμερα, Κυριακή, σε όλο τον κόσμο γίνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών.

Μάλιστα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, τα φαινόμενα σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης τείνουν να αυξάνονται γεωμετρικά, με αποτέλεσμα οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο να υποφέρουν ακόμα περισσότερο απ’ ότι το άλλο… μισό του ουρανού.

Στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, το φαινόμενο είναι σε έξαρση.

Από τον Μάρτιο του 2011, όταν άνοιξε η γραμμή, και μέχρι τον Σεπτέμβριο, το 15900 δέχθηκε συνολικά 7.676 κλήσεις και 53 ηλεκτρονικά μηνύματα. Απ’ αυτές το 78% αφορούσε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Οι 4.436 κλήσεις (74%) αφορούσαν καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, ενώ οι 1.550 κλήσεις (26%) καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα (φίλους/φίλες, γονείς, άλλους συγγενείς, γείτονες).

Από τις κλήσεις των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών οι 3.510 (79%) αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία, οι 59 (1%) σεξουαλική παρενόχληση, οι 70 (2%) περιπτώσεις βιασμού, οι 7 πορνεία, 2 trafficking και 564 κλήσεις καταγγελίες άλλων μορφών βίας.

Επτά στις 10 γυναίκες που κάλεσαν στη γραμμή ήταν Ελληνίδες, 9% μετανάστριες, ενώ 0,4% ανήκουν σε μειονότητες. Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την οικογενειακή τους κατάσταση. προκύπτει ότι 48% είναι έγγαμες, 10% άγαμες, 8% σε διάσταση, 5% διαζευγμένες, 1% χήρες και 3% σε συμβίωση. Το 62% είναι μητέρες.

Τα μηνύματα των κομμάτων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, τα κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις, ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα από την Πολιτεία.

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι «οι βιαιότητες είναι αλληλένδετες με τη θέση που καταλαμβάνουν ιστορικά οι γυναίκες σ’ αυτή τη κοινωνία και με τις διακρίσεις που ασκούνται σε βάρος τους, σε όλα τα επίπεδα. Και έχουν να κάνουν με την πολλαπλές όψεις της καταπίεσης των γυναικών στην ιδιωτική και δημόσια ζωή, στη δουλειά, την οικογένεια και τις προσωπικές, κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις.

Σήμερα, με τα απανωτά μνημόνια, την επιδείνωση της φτώχειας, την έκρηξη της ανεργίας (που στις νέες γυναίκες φτάνει να αγγίζει το εφιαλτικό 62%), των περικοπών των κοινωνικών δαπανών, και της διάλυσης της κοινωνικής πολιτικής, η κατάσταση μέσα στην οικογένεια γίνεται όλο και πιο αφόρητη και πιο «βίαιη» για όλους και κυρίως για τις γυναίκες.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, οι αγώνες για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, είναι αγώνες για την κοινωνική χειραφέτηση, είναι κομμάτι του αγώνα για να καταργήσουμε αυτό το σύστημα που αναπαράγει και επιδεινώνει όλες τις έμφυλες διακρίσεις και εντείνει τους αποκλεισμούς.»

Από την πλευρά των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», προτείνεται η άμση εφαρμοφγή δράσεων και η δημιουργία ομάδων με στόχο:

«· Τη διάδοση και τήρηση της Σύμβασης του ΟΗΕ.

· Την οργάνωση ολοκληρωμένων δομών υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών με πλήρη ψυχοκοινωνική στήριξη.

· Τη δημιουργία και εφαρμογή κατάλληλου και επαρκούς νομικού πλαισίου το οποίο, αναδεικνύοντας τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, θα στοχεύει πραγματικά στην πάταξή του και όχι στη συγκάλυψή και υποβάθμισή του.

· Την προώθηση ισότιμης εκπαίδευσης και τη δημιουργία προγραμμάτων ισότητας των φύλων στα ελληνικά σχολεία.

· Την πρόληψη και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώµης.»

Σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ επισημαίνεται ότι «οφείλουμε συνεπώς να στηρίξουμε κάθε τι που στοχεύει στην εξάλειψη του φαινομένου. Ευαισθητοποίηση των πολιτών, εκπαίδευση, αυστηρή τιμωρία των ενόχων, μηδαμινή ανοχή, σεβασμός στα θύματα της βίας και παρότρυνση να μιλήσουν είναι κάποιες από τις πρωτοβουλίες που πρέπει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις.

Εχθρός μας πέρα από την ίδια την πράξη βίας είναι και η σιωπή, η ανοχή ή και τρέχουσες σχετικές μισογυνικές αντιλήψεις. Καμία γυναίκα που έχει υποστεί βία δεν φταίει. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να σιωπήσει. Καμία πράξη βίας κατά των γυναικών δεν είναι ανεκτή».

Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» προτείνουν μεταξύ άλλων:

«· Την άμεση ολοκλήρωση των ξενώνων φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους που εδώ και χρόνια έχουν εξαγγελθεί.

· Την τροποποίηση του νόμου3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία προς την κατεύθυνση της κριτικής την οποία έχουν ασκήσει έγκριτες νομικοί ώστε αυτός να αναδεικνύει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και να στοχεύει στην πάταξή του και την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του σε κάθε κρούσμα κακοποίησης».

* Τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Newsroom ΔΟΛ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.