Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους (NET)

neuroendocrine Tumors Facebooktwitterpinterest

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012 γιορτάστηκε η 3η Ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από το 2010 με σκοπό να αυξηθεί η κατανόηση για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους και να αναγνωριστεί η εξέλιξη που έχει γίνει στον τομέα της θεραπείας των ΝΕΤ. Η Novartis Oncology υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για αυτή τη σπάνια και δύσκολα διαγνώσιμη κακοήθεια.
Είναι σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση ώστε να βελτιωθεί η επιβίωση των ασθενών καθώς πολλοί ασθενείς διαγιγνώσκονται όταν η ασθένειά τους έχει ήδη προχωρήσει με αποτέλεσμα πιο δύσκολα να θεραπεύεται.
Πολλοί από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει με δυσφορία στο παρελθόν διάρροια, πόνο στη κοιλιά, ακόμη και έξαψη. Όταν αυτά τα συμπτώματα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι σοβαρά μπορεί να αποδοθούν σε ένα αριθμό παθήσεων, όπως έλκος, κολίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Όμως, κάθε χρόνο για πέντε σε κάθε 100,000 άτομα, τα συμπτώματα αυτά είναι ενδεικτικά των νευροενδοκρινικών όγκων (ΝΕΤ), μία λιγότερη γνωστή κακοήθεια του παγκρέατος, του γαστρεντερικού σωλήνα η των πνευμόνων που συχνά δεν διαγιγνώσκεται. Στην πραγματικότητα, μπορεί να περάσουν πέντε με εφτά χρόνια μέχρι ο ασθενής να διαγνωστεί με ακρίβεια ότι πάσχει από ΝΕΤ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ασθενείς με ΝΕΤ συχνά να διαγιγνώσκονται μετά που ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος και είναι πιο δύσκολο να θεραπευθεί.

Σχετικά με τους Νευροενδοκρινείς Όγκους
Οι Νευροενδοκρινείς Όγκοι (ΝΕΤ) είναι σχετικά σπάνια κακοήθεια που αναπτύσσεται σε κύτταρα που μπορούν να παράγουν και να εκκρίνουν διάφορες ορμόνες που ρυθμίζουν τις λειτουργίες του σώματος1. Υπάρχουν πολλοί τύποι ΝΕΤ που μπορεί να εμφανιστούν σε ολόκληρο το σώμα, όμως οι περισσότεροι εντοπίζονται στο γαστρεντερικό σωλήνα, πάγκρεας και πνεύμονες2.
Οι ΝΕΤ μπορούν να ταξινομηθούν σε λειτουργικούς (εκκρίνουν ορμόνες) και σε μη λειτουργικούς (δεν εκκρίνουν ορμόνες)6. Ασθενείς με λειτουργικό ΝΕΤ μπορεί να εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα και σύνδρομα λόγω της υπερέκκρισης ορμονών από τα καρκινικά κύτταρα, όπως το καρκινοειδές σύνδρομο που μπορεί να προκαλέσει διάρροια και εξάνθημα4,6. Ασθενείς με μη λειτουργικό ΝΕΤ δεν εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα που συνδέονται με την έκκριση ορμονών και είναι πιο πιθανόν να διαγνωστούν σε πιο προχωρημένο στάδιο, συχνά τυχαία κατά τη διάρκεια μίας άσχετης εξέτασης, ακτινογραφίας ή εγχείρησης5,6.

Διάγνωση και Αντιμετώπιση
Σε ορισμένους ασθενείς με NET η διάγνωση ενδέχεται να καθυστερήσει για χρόνια εάν δεν παρουσιάζουν εμφανή ή ειδικά σημεία ή συμπτώματα6. Ο εκτιμώμενος χρόνος έως τη διάγνωση των NET είναι 5 έως 7 έτη, ενώ ακόμη και στους συμπτωματικούς ασθενείς μπορεί να γίνει λανθασμένη διάγνωση, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι όμοια με εκείνα άλλων νοσημάτων και παθήσεων (π.χ. σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου)6,8. Δυστυχώς, οι ΝΕΤ συχνά διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Για παράδειγμα, περίπου το 60% των ασθενών με παγκρεατικό ΝΕΤ η ασθένειά τους έχει προχωρήσει ήδη κατά τη διάρκεια της διάγνωσης4.
Δεν υπάρχει γενικός προσυμπτωματικός έλεγχος για να ελεγχθεί η ύπαρξη όγκων NEΤ. Ωστόσο, εργαλεία που χρησιμοποιούνται συχνά για τη διάγνωση των NET είναι η αξονική τομογραφία (CT), η μαγνητική τομογραφία (MRI), το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα και το σπινθηρογράφημα υποδοχέων της σωματοστατίνης. Επίσης, επιβοηθητικές για τη διάγνωση των NET είναι και οι εξετάσεις αίματος και ούρων που αξιολογούν βιολογικούς δείκτες όπως η χρωμογρανίνη A (CgA) ή το 5-HIAA, ένα παραπροϊόν της σεροτονίνης5.
Η αντιμετώπιση των NET εξαρτάται από το μέγεθος και το σημείο που βρίσκεται ο καρκίνος, καθώς και από το εάν έχει εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος. Στις τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνονται η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και οι ιατρικές θεραπείες5.

Βιβλιογραφία
1. National Cancer Institute. Dictionary of Cancer Terms: neuroendocrine tumor. Available at: http://www.cancer.gov/dictionary. Accessed September 2012.
2. Yao, et al. One Hundred Years After “Carcinoid:” Epidemiology of and Prognostic Factors for Neuroendocrine Tumors in 35,825 Cases in the United States. Journal of Clinical Oncology. June 20 2008; vol. 26, number 18.
3. National Institutes of Health, MedlinePlus Medical Encyclopedia: Pancreatic islet cell tumor. Available at: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000393.htm. Accessed September 2012.
4. Halfdanarson, et al. Pancreatic neuroendocrine tumors (PNETs): incidence, prognosis and recent trend toward improved survival. Annals of Onc 19: 1727-1733, 2008.
5. American Cancer Society. Detailed Guides. Pancreatic Cancer. Available at http://www.cancer.org/Cancer/PancreaticCancer/DetailedGuide/pancreatic-cancer-what-is-pancreatic-cancer. Accessed September 2012.
6. Modlin, et al. Priorities for Improving the Management of Gasteroenteropancreatic Neuroendocrine Tumors. J Natl Cancer Inst 2008;100:1282-1289.
7. Hassan, et al. Risk factors associated with neuroendocrine tumors: A U.S.-based case-control study. Int J Cancer. 2008 Aug 15;123(4):867-73.
8. Mamikunian, et al. Neuroendocrine Tumors: A Comprehensive Guide to Diagnosis and Management: 4th ed. Available at http://www.interscienceinstitute.com/docs/Neuroendocrine-Tumors-4th-Edition.pdf. Accessed September 2012.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.