Η ιστορία της αρωματοθεραπείας

Η ιστορία της αρωματοθεραπείας Facebooktwitterpinterest

Η αρωματοθεραπεία είναι μία αρχαία πρακτική που οι ρίζες της εντοπίζονται στο 1500πχ, στους Αιγύπτιους. Εκείνοι πρώτοι χρησιμοποίησαν διάφορα μέρη φυτών και δέντρων για να καταπολεμήσουν διάφορες ασθένειες όπως:

* Ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος
* Προβλήματα με το αναπαραγωγικό σύστημα
* Πληγές
* Διεγερτικά
* Ηρεμιστικά

Τον δέκατο ένατο αιώνα ανακαλύφθηκαν τα μικρόβια ως αίτια νοσημάτων. Τότε ξεκίνησαν και οι πρώτες έρευνες για τις ιατρικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων. Ο πρωτοπόρος της πρακτικής αυτής ήταν ο Γάλλος Gattefosse ο οποίος έκανε τις πρώτες έρευνες ανακαλύπτοντας ότι η πτητική φύση κάποιων ελαίων ήταν ικανή να απολυμάνει τον αέρα. Εκείνος βάφτισε την πρακτική αυτή “αρωματοθεραπεία”. Από το 1887-1937 γράφτηκαν πάνω από 100 άρθρα σε περιοδικά για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν είχε, όμως, πειστεί ακόμη η ιατρική κοινότητα.
Με την εξέλιξη της κλασσικής ιατρικής και των φαρμάκων υπήρξε πτώση στην χρήση των ελαίων παρότι πολλά από τα έλαια είχαν μεγαλύτερη αντισηπτική αξία από τα συνθετικά φάρμακα. Ο λόγος ήταν οι οικονομικές δυνατότητες που υπόσχονταν τα συνθετικά φάρμακα με την χρήση “patenting”.

Το 1964 εμφανίστηκαν πάλι τα αιθέρια έλαια όταν ένας στρατιωτικός ιατρός έγραψε την εμπειρία του σε βιβλίο που είχε κατά την διάρκεια του πολέμου, στην αντιμετώπιση των πληγών και των επεμβάσεών του.

Το 1978 πλέον, μετά από την εμφάνιση βιβλίου τριών τόμων γραμμένο από τον Γάλλο Paul Blaiche με θέμα την χρήση των αιθέριων ελαίων σε μεγάλη γκάμα νοσημάτων, πυροκτροτήθηκε ξανά η αναγνώριση των αιθέριων ελαίων από το Γαλλική ιατρική κοινότητα.

Από τότε η εξέλιξη είναι ραγδαία με έρευνες που διεξάγονται ακόμα και σήμερα για σωματικά αλλά και ψυχολογικά νοσήματα.
http://www.marilyn.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.