ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Facebooktwitterpinterest

Από το 1996 στη χώρα μας έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7) ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Το θέμα της φετινής Εβδομάδας είναι:
«ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ – Εορτασμός των 10 χρόνων της διεθνούς στρατηγικής του παγκόσμιου οργανισμού υγείας και της UNICEF για τη διατροφή των βρεφών και των μικρών παιδιών»
Οι γενικότεροι στόχοι της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι:

Η αναγνώριση των κινδύνων που εγκυμονεί, αλλά και των ευκαιριών που παρέχει η παγκοσμιοποίηση για τις πρακτικές του μητρικού θηλασμού.
Η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει η παγκόσμια επικοινωνία για την εκπαίδευση των ατόμων όσον αφορά στα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και στα μειονεκτήματα της τεχνητής διατροφής.
Η προαγωγή και η λήψη δράσεων στα πλαίσια της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη διατροφή του νεογνού και του νηπίου.
Η δράση για τη δημιουργία συμμαχιών με άλλα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα που αγωνίζονται για παγκόσμια δικαιοσύνη, ειρήνη και υγεία για όλους.
Η σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων και η τοπική δράση όλων των παραγόντων της οργανωμένης κοινωνίας για την προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού.
Η αποτροπή της αποδυνάμωσης του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων του Μητρικού Γάλακτος και υλοποίησης των σχετικών Αποφάσεων της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.

Είναι καιρός για δράση μετά από 10 χρόνια διεθνή στρατηγική και 20 χρόνια διεθνή εβδομάδα μητρικού θηλασμού.

20 χρόνια πριν, η παγκόσμια συμμαχία δράσης για τον θηλασμό (WABA) προώθησε την πρώτη διαφημιστική καμπάνια σχετικά με την παγκόσμια εβδομάδα θηλασμού με θέμα «Πρωτοβουλία για τα φιλικά προς τα βρέφη μαιευτήρια».

ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ πολλά έχουν συμβεί, είναι καιρός να γιορτάσουμε τα όσα έχουν γίνει καθώς και να κοιτάξουμε πίσω, να κατανοήσουμε τι έχει συμβεί και γιατί. Στην συνέχεια πρέπει να σχεδιάσουμε ακόμα τι μπορεί να γίνει ώστε να υποστηρίξουμε όλες τις γυναίκες ώστε να είναι ικανές να θρέψουν και να φροντίσουν ιδανικά τα βρέφη και τα παιδιά τους.
ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2012

1. Να αναλογιστούμε τι συνέβηκε τα τελευταία 20 χρόνια σε σχέση με την βρεφική και παιδική διατροφή.

2. Να γιορτάσουμε τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα ως κράτη, σε κάθε περιφέρεια, και διεθνώς και να προβληθεί η δουλειά των κρατών σε διεθνές επίπεδο.

3.Να εκτιμηθεί το κατά πόσο εφαρμόστηκαν οι εισηγήσεις του διεθνούς σχεδίου δράσης για την βρεφική και παιδική διατροφή

4. Να γίνει έκκληση για δράση ώστε να γεφυρωθούν τα κενά που ακόμα υπάρχουν στην πολιτική και στα προγράμματα για τον θηλασμό και τη βρεφική και παιδική διατροφή

5. Να εστιαστεί το ενδιαφέρον της δημόσιας προσοχής στην πολιτική και στα προγράμματα για τον θηλασμό και τη βρεφική και παιδική διατροφή
Τι είναι η παγκόσμια στρατηγική;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ ) και η Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) από κοινού εμφάνισαν και προώθησαν την παγκόσμια στρατηγική για την νεογνική και παιδική διατροφή το 2002 με την επιβεβαίωση των 4 στόχων της διακήρυξης της αθωότητας (Innocenti) που καθορίστηκαν το 1995 και με τον καθορισμό νέων στόχων.

Η παγκόσμια στρατηγική εντόπισε την ουσιαστική και βασική ανάγκη για άριστες πρακτικές σχετικά με την σίτιση των βρεφών ώστε να μειωθεί ο υποσιτισμός και η φτώχεια. Βασίζεται σε μια προσέγγιση από την πλευρά των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και κάνει έκκληση για ανάπτυξη ολοκληρωμένων εθνικών πρακτικών που εφαρμόζονται στην βρεφική και παιδική σίτιση.

Παρέχει καθοδήγηση για το πως να προστατευτεί, να προωθηθεί και να υποστηριχθεί ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες, και να συνεχίζεται ο θηλασμός για δυο και πλέον χρονιά με επαρκείς, κατάλληλες και εγχώριες συμπληρωματικές τροφές ξεκινώντας σταδιακά από την ηλικία των έξι μηνών.
Πως και γιατί πρέπει να ελέγχουμε την εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής;

Το έτος 2004- 2006 το Διεθνές Δίκτυο Δράσης Βρεφικής Διατροφής (IFBAN), ένας οργανισμός που είναι βασικός πυρήνας της παγκόσμιας συμμαχίας, προώθησε την πρωτοβουλία της Παγκόσμιας τάσης για το θηλασμό – World Breastfeeding Trends Initiative (wbti), ώστε να ακολουθήσει, εκτιμήσει, και ελέγξει την εφαρμογή της διεθνούς στρατηγικής.

Σύμφωνα με την παγκόσμια αναφορά για τα παιδιά της UNICEF για το 2011-136,7 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν παγκοσμίως και μόνο 32,6% από αυτά θήλασαν αποκλειστικά στους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

Επίσης σύμφωνα με την αξιολόγηση του WBTI περισσότερων από 40 χωρών, οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν αποτελεσματικές πρακτικές με προϋπολογισμό που να επαρκεί για να εφαρμοσθούν οι εισηγήσεις της διατροφής των νεογνών και των μικρών παιδιών. Για να καταφέρουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά θηλασμού, είναι σημαντικό να εφαρμόσουν πολιτικές εκτίμησης και προγράμματα και να αναλάβουμε δράση σύμφωνη με την δέσμευση αυτή.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.