Δυσλειτουργίες σε ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ εντοπίζει η υφυπουργός Υγείας

Facebooktwitterpinterest

Ζητήματα δυσλειτουργίας των ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) και ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών) και θέμα καταγγελίας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο οργανισμών, αναδείχθηκε κατά τη συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, την οποία ενημέρωσε η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη.

Η παρατήρηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη και ακολούθως σχετική ερώτηση που κατατέθηκε από 50 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με τον έλεγχο που διενεργείται για την απόδοση ευθυνών για μη ορθή εκτέλεση σύμβασης μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ και προβλεπόμενων δαπανών, προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ της υφυπουργού Υγείας και της προέδρου του ΟΚΑΝΑ, Μένης Μαλλιώρη.

Η κ.Σκοπούλη ανέφερε ότι, το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένας οργανισμός ιδιωτικού δικαίου, στο οποίο το ΔΣ αλλάζει ανάλογα με την πολιτική ηγεσία, γεγονός που χαρακτήρισε απαράδεκτο, ενώ ανέφερε ότι η κ.Μαλλιώρη, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, προχώρησε σε δανειακή σύμβαση του ΟΚΑΝΑ με το ΚΕΕΛΠΝΟ, όταν ήταν μέλος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η υφυπουργός προσέθεσε πως έχει επιφυλάξεις γι’ αυτή τη σύμβαση, καθώς πρόκειται για δύο οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερες διευκολύνσεις όσον αφορά την πρόσληψη προσωπικού, την αγορά αντιδραστηρίων διαγωνισμού κ.λπ.

Απαντώντας η κ.Μαλλιώρη ανέφερε ότι δεν της έχει κοινοποιηθεί ποτέ καταγγελία σύμβασης, παρά μόνο πληροφορίες έχει υπόψη της, λόγος για τον οποίο ζήτησε από την υφυπουργό να αναθέσει το ζήτημα στο νομικό σύμβουλο. Προσέθεσε πως με δική της ευθύνη καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες και περισώθηκαν 180 εκατ. ευρώ, από τα 200 εκατ. της σύμβασης του δανείου, που ήταν για τα εμβόλια. Σημείωσε ακόμη ότι δεν παρέστη στο ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχοντας υποβάλει δύο φορές παραίτηση.

«Άρα δεν υπήρχε θέμα όσων αφορά την διαδρομή μου στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Όμως, δώστε στη δημοσιότητα και αν αποδειχθεί ότι υπάρχει ευθύνη του Οργανισμού που διευθύνω όσον αφορά τη διαχείριση της πρώτης δόσης του δανείου, εγώ θα υποστώ όλες τις συνέπειες. Αν δεν είναι όμως έτσι παρακαλώ για την αποκατάσταση του Οργανισμού», κατέληξε.

«Φαίνεται ότι το υπουργείο κάνει τον τροχονόμο ανάμεσα σε διαπλεκόμενα συμφέροντα. Έχουμε φαινόμενα σήψης», εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρης Στρατούλης.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.