Η ιστορία των Αερόμπικς

Η ιστορία των Αερόμπικς Facebooktwitterpinterest

Τα αερόμπικς είναι μια σχετικά νέα μορφή άσκησης. Ο φυσιολόγος Δρ Κέννεθ Κούπερ, επινόησε τον όρο ‘αερόμπικ’ για να περιγράψει το σύστημα άσκησης το οποίο επινόησε με σκοπό να βοηθήσει στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Ο Δρ Κούπερ χρησιμοποίησε αρχικά ειδικές αερόβιες ασκήσεις για αστροναύτες,

αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι το ίδιο σύνολο ασκήσεων ήταν χρήσιμο και για το ευρύτερο κοινό, ειδικότερα για τους παχύσαρκους, οι οποίοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διάφορες καρδιακές ασθένειες. Συνδύασε όλες τις πτυχές και μεθόδους που ίδρυσε στο βιβλίο του ‘Αερόμπικς’, το οποίο κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία των Ηνωμένων Πολιτειών το 1968. Σε μόνο λίγους μήνες, το βιβλίο έγινε τεράστια επιτυχία ανάμεσα σε λάτρεις της γυμναστικής και του fitness, καθώς οι πωλήσεις σύντομα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο δολάρια, ένα κατόρθωμα που ήταν σπάνιο να επιτευχθεί εκείνη την εποχή.

Ειδικοί αναλυτές απέδωσαν την τεράστια δημοτικότητα στις πωλήσεις του Αερόμπικ, με την αυξανόμενη συνειδητοποίηση του αμερικανικού κοινού σχετικά με τη σημασία του να είσαι fit. Το ποσοστό των Αμερικανών που ασχολούνταν με την άσκηση ήταν αρκετά μικρό καθώς ο μέσος άνδρας και η μέση γυναίκα είχαν αρχίσει να ζουν μια καθιστική ζωή, αναζητώντας παρηγοριά στις πολλές ανέσεις που πρόσφερε η πρόοδος της τεχνολογίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί ήταν απελπισμένοι να ξεφύγουν από τον βραδύπορο τρόπο ζωής, έτσι ήταν και η κατάλληλη στιγμή για την κυκλοφορία του ‘Αερόμπικς’. Το νέο αυτό βιβλίο, εξηγούσε μια σειρά από επιστημονικά προγράμματα άσκησης που χρησιμοποιούσαν το περπάτημα, το τρέξιμο, την ποδηλασία και το κολύμπι με εποικοδομητικό τρόπο, ώστε να είναι εύκολο για το κοινό να ακολουθήσει. Αυτό αποτέλεσε στην αποτελεσματική ενίσχυση των συνολικών επιπέδων φυσικής κατάστασης, και εκεί είναι που ξεκίνησε η επανάσταση ενός είδους άσκησης που επρόκειτο να αποκτήσει τον κόσμο της γυμναστικής μέχρι και σήμερα.

Τα αερόμπικς εξελίσσονταν συνεχώς για τις επόμενες δύο με τρεις δεκαετίες. Dance aerobics, water aerobics, step aerobics, ήταν όλα προϊόντα της εν λόγω περιόδου. Ακόμα και ο Δρ Κούπερ ο ίδιος δεν φανταζόταν πως κάποια μέρα το δημιούργημα του αυτό θα εξελισσόταν σε μια τέτοια επιτυχία αποκτώντας παγκόσμια δημοτικότητα. Σήμερα, πιστεύεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο οπαδοί των αερόμπικς σε όλο τον κόσμο.

Τα αερόμπικς, όπως και πολλές άλλες μορφές άσκησης και διατροφής, δεν είχαν την ομαλή μετάβαση στα προγράμματα φυσικής κατάστασης των ανθρώπων χωρίς το μερίδιο των παραπόνων και των επικρίσεων. Είχε χαρακτηριστεί ως μια μη ολοκληρωμένη μορφή άσκησης , και ως εκ τούτου ακατάλληλη για αθλητές, στρατιωτικούς και ομάδες άμεσης δράσης, όπως ο Δρ Κούπερ ισχυρίστηκε όταν επινόησε το αερόμπικ στην αρχική του μορφή. Ορισμένοι κριτικοί παραπονέθηκαν για τον κίνδυνο τραυματισμού σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς και την μη αποτελεσματικότητα στη μείωση της παχυσαρκίας. Σε σύγκριση όμως με μια καθιστική ζωή, τα θετικά του αερόμπικ υπερτερούσαν κατά πολύ τα αρνητικά και σύντομα ειδικοί του fitness άρχισαν να προωθούν το συγκεκριμένο είδος άσκησης ως ένα σημαντικό στοιχείο στα προγράμματα εκγύμνασης τους. Η αποτελεσματικότητά του επίσης σε συνδυασμό με άλλες ασκήσεις κίνησε το ενδιαφέρον περισσότερων ατόμων να δοκιμάσουν αυτό το νέο είδος άσκησης, καθώς άρχισαν να πεθαίνουν και οι τελευταίες επικρίσεις και αρνητικές κριτικές γύρο από τα αερόμπικς.

Αυτές τις μέρες, τα αερόμπικς έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες μορφές, ωστόσο, στα περισσότερα γυμναστήρια δεν μπορεί κάποιος να βρει την αρχική μορφή αερόμπικ που επινόησε ο Δρ Κούπερ.

Οι δημοφιλέστερες μορφές αερόμπικς:

Low impact aerobics
Water aerobics
Step aerobics
Dance aerobics
Sports aerobics

Τα οφέλη των αερόμπικς:

Η καρδιά δυναμώνει και λειτουργεί πιο αποτελεσματικά
Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους
Μειώνουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη διαβήτη, παχυσαρκίας και οποιασδήποτε καρδιακής νόσου.
Συμβάλλουν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης και μείωση της κακής
Αυξάνουν τις ενδορφίνες
Αυξάνουν την ικανότητα του οργανισμού να λάβει οξυγόνο και σας κάνει να αναπνέετε πιο γρήγορα
Βοηθούν στη μείωση και τον έλεγχο του σωματικού βάρους
Βελτιώνουν την δύναμη των μυών και την ευελιξία.
Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.
Συμβάλλουν στην αποφυγή χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες και η υπέρταση.
Αυξάνουν την αντίσταση κοπώσεως και σας δίνει περισσότερη ενέργεια.
Βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οικοδομεί τη μυϊκή δύναμη και κάνει το σώμα πιο ευέλικτο.
Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

http://www.fit-blaster.com/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.