Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας

Facebooktwitterpinterest

«Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών, εισοδημάτων και εθνικοτήτων πάσχουν από κατάθλιψη. Εκατομμύρια οικογένειες, φίλοι και συνάδελφοι είναι εκτεθειμένοι στις έμμεσες συνέπειες αυτής της υποτιμημένης παγκόσμιας κρίσης υγείας. Η κατάθλιψη μειώνει την ικανότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής και συχνά προκαλεί αναστάτωση στην οικογένεια, τη διακοπή του σχολείου ή την απώλεια της δουλειάς. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, οι άνθρωποι αφαιρούν την ίδια τους τη ζωή. Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο. Η πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται σε κατάθλιψη που δεν έχει διαγνωστεί ή δεν έχει αντιμετωπιστεί».

Τα παραπάνω τονίζει σε μήνυμα του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι – Μουν, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που είναι αφιερωμένη στην κατάθλιψη. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι του τομέα Ψυχικής Υγείας πραγματοποιούν πανελλαδική 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για υποβάθμιση των υπηρεσιών των μονάδων ψυχικής υγείας. Υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα με απλήρωτους εργαζόμενους και προμηθευτές, ενώ εφέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης, η χρηματοδότησή τους έχει μειωθεί κατά 50%, φτάνοντας συνολικά τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 ήταν 88 εκατ.ευρώ. Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, έχει ήδη δοθεί σχεδόν το 100% στις δομές ιδιωτικού δικαίου.
ANT1

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.