Υψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα των ατόμων της τρίτης ηλικίας

Υψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα των ατόμων της τρίτης ηλικίας Facebooktwitterpinterest

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ που απασχολούν τα άτομα τρίτης ηλικίας συνεχίζουν να είναι ψηλά στις προτεραιότητες της κυβερνητικής κοινωνικής πολιτικής, αναφέρει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Σε μήνυμά της με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων την 1η Οκτωβρίου, η κ. Χαραλάμπους σημειώνει πως η Κυβέρνηση έχει προωθήσει μια σειρά από πολιτικές για τη στήριξή τους, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και τη στήριξη των εισοδημάτων των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα. Επίσης, αφορούν τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για το δημόσιο βοήθημα και την περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών φροντίδας, πρόνοιας και ευημερίας των ηλικιωμένων.

Η κ. Χαραλάμπους επισημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διαμορφώσει πολιτικές στήριξης των ατόμων τρίτης ηλικίας, όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους Ηλικιωμένους, το οποίο αποτελεί δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ευημερία των ηλικιωμένων και για την προώθηση της συμμετοχής τους στην κοινωνία. «Οι ενέργειες που έχουμε δρομολογήσει στοχεύουν στη μείωση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού των ηλικιωμένων και προς αυτήν την κατεύθυνση, παρά τις δυσκολίες, έχουμε θετικά αποτελέσματα», προσθέτει η Υπουργός.

Συμπληρώνει, εξάλλου, ότι εκτός από πολιτικές στήριξης των ηλικιωμένων χρειάζεται και αλλαγή στις αντιλήψεις και στις συμπεριφορές προς τα γηραιότερα μέλη των κοινωνιών μας. «Τα γηραιότερα μέλη των κοινωνιών μας δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως παθητικά μέλη της κοινωνίας και ως μια κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση, αλλά ως άτομα που μπορούν να συμβάλουν με τη γνώση και την εμπειρία τους στην κοινωνία», τονίζει η κ. Χαραλάμπους. Παράλληλα, σημειώνει ότι η Ε.Ε., αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσφορά της τρίτης ηλικίας, αποφάσισε την ανακήρυξη του έτους 2012 ως Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών.

«Το γεγονός αυτό», προσθέτει, «αποτελεί σημαντική ευκαιρία για ευαισθητοποίηση στα θέματα των δημογραφικών προκλήσεων, του ρόλου που οι ηλικιωμένοι διαδραματίζουν στην κοινωνία μας, αλλά και των θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις ανάμεσα στις γενιές. Ενεργός γήρανση σημαίνει το άτομο να μεγαλώνει με καλή υγεία και ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας, πιο ανεξάρτητο στην καθημερινή του ζωή, και πιο ενεργός πολίτης», καταλήγει η κ. Χαραλάμπους. Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από το 1990 ως Διεθνής Μέρα για την Τρίτη Ηλικία από τα Ηνωμένα Έθνη.
http://www.sigmalive.com/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.