3 μύθοι για την άσκηση στην εγκυμοσύνη

3 μύθοι για την άσκηση στην εγκυμοσύνη Facebooktwitterpinterest

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί μύθοι για την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί μύθοι για την άσκηση κατά τη διάρκεια της

Η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα, θα ενδυναμώσει τους μύες σας και θα αποτρέψει την πίεση και τον πόνο στη μέση σας. Η άσκηση επίσης αποτελεί πρόληψη για τον διαβήτη της κύησης, την προεκλαμψία και άλλων διαταραχών της εγκυμοσύνης. Πριν επιλέξετε την άσκηση που θα ακολουθήσετε διαβάστε τις αλήθειες που κρύβονται πίσω από 3 μύθους για τη γυμναστική κατά τη διάρκεια της κύησης.

Μύθος 1ος: «Αν δεν γυμναζόσασταν πριν την εγκυμοσύνη, η μόνη άσκηση που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι το περπάτημα».

Πολλές γυναίκες θεωρούν πως πρέπει να περιμένουν μέχρι να γεννήσουν για να ασκηθούν και να βοηθήσουν το σώμα τους να επανέλθει. Ωστόσο, η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε ευκολότερα μετά τον τοκετό.
Θα ωφελήσει το μωρά σας με τα υψηλά επίπεδα οξυγόνου στη μήτρα.
Θα μειώσει την πίεση που εκείνο θα αισθανθεί στον τοκετό.
Θα σας χαρίσει ζωντάνια, ευεξία, αυτοπεποίθηση κ.ο.κ.

Επιλέξτε όποιου είδους άσκηση σας αρέσει, αρκεί να είναι ασφαλής. Ιδανικά επιλέξτε γιόγκα ή κολύμβηση για εγκύους, μια ή δύο φορές την εβδομάδα και συμπληρώστε την άσκηση με περπάτημα. Δοκιμάστε να περπατάτε με γοργό βήμα για περίπου 20 λεπτά πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Μύθος 2ος: «Οι κοιλιακοί είναι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστείτε για τον τοκετό».

Μπορεί η ενδυνάμωση των μυών της κοιλιάς να διευκολύνει τη στήριξη του αυξανόμενου βάρους του εμβρύου, αλλά οι κοιλιακοί πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη. Καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη και τα κοιλιακά τοιχώματα τεντώνουν, η εν λόγω άσκηση μπορεί να οδηγήσει τους μύες να διαχωριστούν, το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει χρόνιους πόνους στη μέση ενώ η κοιλιά σας να μην επανέλθει σωστά μετά τον τοκετό. Μετά τις 16 εβδομάδες κύησης είναι καλό ναΠοδήλατο και εγκυμοσύνηδιαφοροποιήσετε οποιαδήποτε άσκηση απαιτεί να ξαπλώνετε ανάσκελα καθώς το βάρος της μήτρας μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στην κάτω κοίλη φλέβα, μειώνοντας έτσι τη ροή του αίματος προς το μωρό σας. Για την διευκόλυνση του τοκετού προτιμήστε τις ασκήσεις Kegel που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε πυελικούς και κοιλιακούς μύες.

Μύθος 3ος: «Η αεροβική άσκηση είναι επικίνδυνη για το μωρό».

Οι ασκήσεις που αυξάνουν τους χτύπους της καρδιάς είναι γενικά ασφαλείς για το έμβρυο. Ο βαθμός αντοχής σας σε αυτές, όμως, εξαρτάται από το πόσο γυμνασμένη ήσασταν πριν την εγκυμοσύνη. Μπορείτε να κάνετε στατικό ποδήλατο, κολύμπι και τρέξιμο, με την προϋπόθεση ότι θα ελαττώσετε τους ρυθμούς και την ένταση αναλόγως με το πόσο άνετα αισθάνεστε. Το ιδανικό είναι να μπορείτε κατά την άσκηση να διατηρείτε μια χαλαρή κοινωνική συζήτηση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.