Σημαντικές ανακλήσεις “διαιτητικών συμπληρωμάτων” από τον ΕΟΦ.

Σημαντικές ανακλήσεις "διαιτητικών συμπληρωμάτων" από τον ΕΟΦ. Facebooktwitterpinterest

ULTRA SLIM CAPS

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Δανίας, το προϊόν ULTRA SLIM caps με προμηθευτή την εταιρεία Dali Beauty INC, δεν είναι εγκεκριμένο, περιέχει τη φαρμακευτική ουσία SIBUTRAMINE και μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία του χρήστη.

Το προϊόν πιθανόν να διακινείται στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με την ενημέρωση χρησιμοποιείται σαν προϊόν αδυνατίσματος. Η φαρμακευτική ουσία SIBUTRAMINE έχει αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά επειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ειδικά καρδιαγγειακές παθήσεις. Εφόσον η ύπαρξη της SIBUTRAMINE δεν δηλώνεται, το προϊόν μπορεί να χορηγηθεί σε περιπτώσεις που αντενδείκνυνται ή το προϊόν μπορεί να αλληλοεπιδράσει με συγχορηγούμενα φάρμακα.
Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα παραπάνω αναφερθέντα χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ DMAA

Σε συνέχεια προηγούμενου Δελτίου Τύπου του ΕΟΦ (27/8/2012), σχετικά με προϊόντα (συμπληρώματα διατροφής ή προϊόντα για αθλητές) που περιέχουν την ουσία DMAA (1,3- dimethylamylamine), σας ενημερώνουμε ότι, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα, κοινοποιήθηκαν οι εμπορικές ονομασίες νέων προϊόντων με την ουσία αυτή.
Ο ΕΟΦ ενημερώνει τους καταναλωτές να μην αγοράζουν και να μην καταναλώνουν προϊόντα (συμπληρώματα διατροφής ή προϊόντα ειδικής διατροφής που προορίζονται για αθλητές) τα οποία περιέχουν την ουσία DMAA (1,3- dimethylamylamine), μετά από την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών σε σημαντικό αριθμό ατόμων διεθνώς, που έχουν συνδεθεί με τη χρήση τους.
Ο κατάλογος των προϊόντων :
Tested Burner, Fusion Supplements Geranamine, Mass Pump3D, PreSurge Unleashed, Beta-Cret Extreme, Nox Pump, Dexaprine Maximise, Endoburn, NeuroCore, Mesomorph, OxyElite, 1.M.R., Nox Pump Performance / Nox Pump Xtreme, Hydroxy STIM, Mutant Mayhem, Heat Accelerated, Tested Nut Burner, Fruit Punch, Iron Horse Show Time, STIM-FORCE, Eclipse, D-Stunner, Ripped Freak, Crack, Rush, Code Red, Flash Over, White Lightning, Rocked (grape, lemon), Launch 4350, Brave Bull Pre-workout, Stacker 2 Rush
(ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παραπάνω κατάλογος είναι ενδεικτικός και δεν περιέχει όλα τα προϊόντα με DMAA που κυκλοφορούν)

Η ουσία DMAA δρα ως διεγέρτης του κεντρικού νευρικού συστήματος (stimulant), όπως οι αμφεταμίνες, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές, υψηλή αρτηριακή πίεση, ναυτία, εγκεφαλική αιμορραγία, καρδιακή ανακοπή, ακόμη και θάνατο. Πρόκειται για συνθετική ουσία η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών της WADA, γιατί μπορεί να μεταβάλει τεχνητά την αγωνιστική διάθεση, την ικανότητα ή την απόδοση των αθλητών.
Η διάθεση των προϊόντων αυτών γίνεται κυρίως μέσω διαδικτύου, αλλά είναι πιθανό να διατίθενται και από καταστήματα. Για το λόγο αυτό, ενημερώνονται οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους προϊόν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
Προϊόντα με σιβουτραμίνη και σιλντεναφίλη
Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι τα προϊόντα:

• Mince Belle
• Everlax
• Ever Slim Shake Mix Dietary Supplement Strawberry & Chocolate
• Perfect Men Dietary Supplement
• Herbal Drink Acai-Man Mangosteen Dietary Supplement
που προωθούνται για την απώλεια βάρους ή για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας, διακινούνται χωρίς έγκριση των αρμόδιων φορέων και περιέχουν τις φαρμακολογικά δραστικές ουσίες Sibutramine και Sildenafil αντίστοιχα, χωρίς σχετική αναφορά στην επισήμανσή τους, όπως προκύπτει από ενημέρωση των αρχών των ΗΠΑ (FDA).
Η δραστική ουσία Sildenafil περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Μπορεί δε να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.
Η Sibutramine αποσύρθηκε πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας.

COLOSTRUM LIQUID BLUE NATURE

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που ελήφθη μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα, σε φιαλίδια της παρτίδας 12030101003 του προϊόντος Colostrum Liquid Blue Nature της γερμανικής εταιρείας Colostrum Technologies GmbH, εντοπίστηκαν κομμάτια γυαλιού.
Το προϊόν διακινείται κυρίως μέσω διαδικτύου. Πρόκειται για πρωτόγαλα αγελάδος, που προωθείται ως σκεύασμα για σωματική ευεξία, αντιγήρανση, ενίσχυση μνήμης, προστασία από ασθένειες, κλπ., χωρίς ωστόσο να έχει γνωστοποιηθεί στο αρμόδιο Τμήμα του ΕΟΦ.
Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
ZHUIFENG TOUGU WAN
Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμοδίων καναδικών αρχών, τo προϊόν ZHUIFENG TOUGU WAN, κάψουλες παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, είναι μη εγκεκριμένο και περιέχει υδράργυρο, μόλυβδο και αρσενικό σε ποσότητα πολύ υψηλότερη από τα επίπεδα ασφαλείας.

Οι ουσίες αυτές είναι εξαιρετικά τοξικές και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, ιδιαίτερα τις εγκύους και τα παιδιά. Προκαλούν συμπτώματα όπως ναυτία, αδυναμία, ζάλη, κοιλιακό πόνο, εμετό, μυικές κράμπες, διάρροια, αναιμία, αυπνία, διαταραχές της καρδιακής λειτουργίας, του ήπατος, των νεφρών και του νευρικού συστήματος, καθώς και εγκεφαλική βλάβη.
Το εν λόγω προϊόν παράγεται από την κινέζικη εταιρεία Guangzhou Baiyunshan Jingxiutang Pharmaceutical Co Ltd και διακινείται κυρίως μέσω διαδικτύου, αλλά ενδέχεται να πωλείται και σε καταστήματα φυσικών προϊόντων.
4 PLAY FOR MEN – MAN FUEL
Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι τα προϊόντα “4 Play for Men” και “Man Fuel” – κάψουλες για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας, περιέχουν τις φαρμακολογικά δραστικές ουσίες Tadalafil και Sildenafil χωρίς σχετική αναφορά στην επισήμανσή τους, όπως προκύπτει από ενημέρωση των αρχών της Φινλανδίας.

Τα προϊόντα προέρχονται από την Κόστα Ρίκα και την Κίνα αντίστοιχα, και διακινούνται κυρίως μέσω διαδικτύου.
Οι δραστικές ουσίες Tadalafil και Sildenafil περιέχονται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, μπορούν δε να προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθούν ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχουν συνταγογραφηθεί από γιατρό.
Lipo-6
Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που ελήφθη μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα, εντοπίστηκε η μη επιτρεπόμενη ουσία DMAA (1,3 dimethylamylamine) στο συμπλήρωμα διατροφής με την εμπορική ονομασία Lipo-6, της εταιρείας Body Temple Ltd, ΗΠΑ.
Το προϊόν διακινείται και στην Ευρώπη, κυρίως μέσω διαδικτύου, και προωθείται ως σκεύασμα για την απώλεια σωματικού βάρους.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.