Στη μουσική το κλειδί για το Πάρκινσον

Στη μουσική το κλειδί για το Πάρκινσον Facebooktwitterpinterest

Μπορεί να βοηθήσει η μουσική τους ανθρώπους που πάσχουν από Πάρκινσον; «Κι όμως, μπορεί» λένε τώρα οι επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ο ρυθμός της μουσικής δίνει ρυθμό στο βάδισμα των ασθενών.

Ερευνες έδειξαν ότι ακόμη και υγιείς άνθρωποι μπόρεσαν να βελτιώσουν το περπάτημά τους, αφού δοκίμασαν να βαδίσουν με βάση τον ρυθμό του τραγουδιού που άκουγαν μέσω ειδικών ακουστικών. Το συμπέρασμα λοιπόν οδήγησε τους ειδικούς στη σκέψη ότι ακριβώς η ίδια τεχνική, αν εφαρμοζόταν σε ανθρώπους με συμπτώματα του Πάρκινσον, πιθανόν να μπορούσε να τους βοηθήσει.

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, ο μηχανικός δρ Ερβιν Σέτζιτς, του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, μαζί με τους συνεργάτες του ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο επιδρά ο ρυθμός σε 15 ενήλικες. Οι εθελοντές λοιπόν -ηλικίας 18 έως 30 ετών- έλαβαν μέρος σε δύο συνεδρίες, οι οποίες συμπεριλάμβαναν 15λεπτα τεστ, στα οποία έπρεπε να βαδίζουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Στο πρώτο τεστ μπορούσαν να περπατούν όπως ήθελαν, ενώ στο δεύτερο ήταν υποχρεωμένοι να βαδίσουν με βάση τον ρυθμό που άκουγαν.

«Ανακαλύψαμε πόσο μεγάλη επιρροή έχει ο ρυθμός στο ανθρώπινο βάδισμα» σχολίασε χαρακτηριστικά για το θέμα ο δρ Σέτζιτς, προσθέτοντας ότι «τα ευρήματα της έρευνάς μας πιθανόν να μπορούσαν να βοηθήσουν και όσους πάσχουν από ασθενείς με Πάρκινσον».

«Συχνά» παρατήρησε ακολούθως ο ερευνητής του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, «ένας ασθενής με Πάρκινσον, όταν έρχεται στο εργαστήριο για να τσεκάρει τον τρόπο με τον οποίο βαδίζει, όλα πηγαίνουν καλά.

Στη συνέχεια όμως, και υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όταν φεύγει από το εργαστήριο, περπατά και πέφτει κάτω. Γιατί; Γιατί στο εργαστήριο βρίσκεται σε ένα απολύτως ελεγχόμενο περιβάλλον. Δεν υπάρχουν πολλά ερεθίσματα, όπως εικόνες και ήχοι, και συγκεντρώνεται στα βήματά του». Για τους επιστήμονες λοιπόν, ο ρυθμός της μουσικής είναι ίσως ένα από τα κλειδιά που -πιθανόν- θα μπορούσαν να βοηθήσουν όσους πάσχουν από την ασθένεια να αποκτήσουν ρυθμό και στον βηματισμό τους.
http://dailynews24.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.