Προϊόντα με χαμηλά λιπαρά: Ποιές παγίδες κρύβουν και τι πρέπει να προσέξουμε

Προϊόντα με χαμηλά λιπαρά: Ποιές παγίδες κρύβουν και τι πρέπει να προσέξουμε Facebooktwitterpinterest

Σε μία προσπάθεια μεγάλης μερίδας του πληθυσμού (και κυρίως γυναικών) να αδυνατίσουν, παρατηρείται μία υπερκατανάλωση θα λέγαμε των προϊόντων με χαμηλά λιπαρά (light). Η ψευδαίσθηση ότι η μετα μανίας χρήση τους θα κάνει τις γυναίκες σαν τα μοντέλα της διαφήμισης, λειτουργεί ως placebo, υπερκαλύπτοντας τις πραγματικές συνέπειες χρήσης των προϊόντων αυτών.

Ο Μιχάλης Χουρδάκης, λέκτωρ Ιατρικής Διατροφολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, μιλώντας στα ΝΕΑ, εξηγεί τις παγίδες που κρύβουν τα -φαινομενικά αθώα- προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Όπως αναφέρει, για να θεωρηθεί ένα προϊόν light (σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα) πρέπει να έχει θερμιδικό περιεχόμενο τουλάχιστον 30% μικρότερο από την πλήρη εκδοχή του προϊόντος.

Το ότι έχει χαμηλότερα λιπαρά όμως δε σημαίνει ότι δεν παχαίνει κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η «παγίδα». Πολλά διαιτητικά τρόφιμα, λόγω χαμηλών θερμίδων «χάνουν» σε γεύση, οπότε οι κατασκευάστριες εταιρίες, συμπληρώνουν με υδατάνθρακες (άμυλο και ζάχαρη) για τη βελτίωση της γεύσης. Αποτέλεσμα αυτού είναι όχι μόνο να μην αδυνατίζουν οι καταναλωτές, αλλά να παχαίνουν κιόλας πολλές φορές, αφού θεωρώντας τα προϊόντα διαιτητικά, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οι οποίες τελικά ξεπερνάνε κατά πολύ το ημερήσιο επιτρεπτό όριο υδατανθράκων για τον οργανισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας «Sunday Times» μία μπάρα δημητριακών που διαφημίζεται ως διαίτης, μπορεί μεν να έχει λιγότερες από 90 θερμίδες, ωστόσο περιέχει 75 γρ, υδατανθράκων εκ των οποίων τα 35γρ είναι ζάχαρη!

Τα αρνητικά από την υπερκατανάλωση ζάχαρης είναι λίγο πολύ ευρέως γνωστά, όμως όσον αφορά τα light προϊόντα οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού οι καταναλωτές λαμβάνουν μέσω αυτών μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης από το επιτρεπτό όριο και οι ειδικοί τονίζουν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Επίσης μία μεγάλη παγίδα των light προϊόντων έχει να κάνει με τον τύπο των θερμίδων. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Παίδων της Βοστώνης τονίζουν ότι θερμίδα από θερμίδα διαφέρει σημαντικά και ο τύπος των θερμίδων που λαμβάνει κανείς παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του βάρους του ατόμου, ενώ αποτελούν το «κλειδί» της καλής λειτουργίας του μεταβολισμού.

Το μυστικό εδώ κρύβεται και πάλι στον γλυκαιμικό δείκτη. Διατροφές πλούσιες σε λαχανικά και φρούτα και χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα και «light δημητριακά, ενδείκνυνται αφού έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επιταχύνοντας τον μεταβολισμό.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν τελικά οι επιστήμονες, είναι ότι η ιδανική δίαιτα δε χρειάζεται να περιλαμβάνει light προϊόντα, αλλά σωστή και προσεγμένη διατροφή. Ιδανική είναι η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, γεγονός που βοηθάει τους καταναλωτές να φροντίζουν την υγεία τους χωρίς να αποκλείσουν τίποτα από το καθημερινό τους τραπέζι και φυσικά να τηρούν το μέτρο σε όλα.

Πηγή: Ta nea

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.