Προσοχή στα παιδιά τώρα το καλοκαίρι!

Προσοχή στα παιδιά τώρα το καλοκαίρι! Facebooktwitterpinterest

Το παιδί ξέρει κολύμπι. Το βοηθήσατε να μάθει, και μάλιστα από πολύ μικρό. Και τώρα πηγαίνετε μαζί του σε διακοπές και τ’ αφήνετε να κολυμπάει μόνο του. Μέγα λάθος, που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες. Απαιτείται η στενή παρακολούθησή του, αλλά και η φροντίδα των γονιών πριν και μετά το μπάνιο του. Ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές. Ισως πείτε «τις ξέρουμε», αλλά η επανάληψή τους δεν βλάπτει κανέναν.

Καλοκαίρι για τους περισσότερους σημαίνει «ήλιος και θάλασσα». Στη χώρα μας και τα δύο αυτά στοιχεία τα έχουμε σε αφθονία. Παρά το γεγονός ότι είμαστε ναυτική χώρα και διαθέτουμε χιλιόμετρα ακτών, στην πράξη αποδεικνύεται ότι λειτουργούμε επιπόλαια και κάθε χρόνο καταγράφονται πολλά ατυχήματα και πνιγμοί στη θάλασσα.

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι αν μάθουν τα παιδιά τους από πολύ μικρά να κολυμπούν, τα προστατεύουν από τον κίνδυνο του πνιγμού. Ετσι τα εντάσσουν σε προγράμματα κολύμβησης για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Τα προγράμματα αυτά συνήθως ξεκινούν στην ηλικία των 4-5 χρόνων.

Παρ’ ότι έχει μάθει ένα παιδί να κολυμπάει, οι γονείς δεν θα πρέπει να αισθάνονται ότι το παιδί τους είναι ασφαλές στο νερό (θάλασσα ή πισίνα). Η επίβλεψη πρέπει να είναι συνεχής. Ακόμα και μια σύντομη απόσπαση της προσοχής σας μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες.

* Οταν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι μέσα στο νερό, εσείς θα πρέπει να είστε τόσο κοντά τους, ώστε να τα αγγίζετε.

* Μεγαλύτερα παιδιά που γνωρίζουν κολύμπι, δεν χρειάζονται τόσο κοντινή παρακολούθηση, αλλά δεν θα πρέπει να απομακρύνονται πολύ από σας, ακόμη κι αν φοράνε σωσίβιο ή μπρατσάκια. Τα παιδιά δεν μπορούν να εκτιμήσουν τις αποστάσεις, ούτε έχουν την ωριμότητα να σκεφτούν να κρατήσουν δυνάμεις για την επιστροφή.

* Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να τα αφήσετε να συνεχίσουν το παιχνίδι τους, εάν εσείς θέλετε να βγείτε από τη θάλασσα. Θα πρέπει όμως να παίζουν μέχρι εκεί όπου πατώνουν. Η δική σας επίβλεψη από την ακρογιαλιά είναι απαραίτητη.

* Για να μπουν στη θάλασσα πρέπει να έχουν περάσει 3 ώρες από ένα πλήρες γεύμα.

* Οσο τα παιδιά είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, είναι απαραίτητο να φοράνε το αντιηλιακό τους. Οταν παίζουν στην ακροθαλασσιά, καλό είναι να έχουν καλυμμένο το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους με ένα μακρύ ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι και ένα καπέλο.

* Οι καλύτερες ώρες για μπάνιο είναι πριν από τις 11 και μετά τις 4 το απόγευμα.

* Προσοχή στις βουτιές. Σιγουρευτείτε ότι τα νερά είναι αρκετά βαθιά για βουτιά και ότι δεν υπάρχουν κρυμμένοι βράχοι ή αιχμηρές πέτρες.

Ενα μωρό γύρω στην ηλικία των 6 μηνών μπορεί να μπει στη θάλασσα, αρκεί να είναι σχετικά ήρεμη και το νερό όχι πολύ κρύο. Το βάζουμε στο νερό σιγά σιγά, κρατώντας το στην αγκαλιά μας. Αργότερα το απομακρύνουμε λίγο από πάνω μας και κρατώντας το σταθερά το αφήνουμε να παίξει με το νερό. Θα πρέπει να το βγάλουμε από τη θάλασσα πριν αρχίσει να κρυώνει, συνήθως ύστερα από 10 λεπτά. Εάν από την αρχή δυσανασχετεί, δεν πρέπει να επιμείνουμε να μπει στη θάλασσα.

Η χώρα μας διαθέτει άφθονες, καλές και καθαρές παραλίες για να μπορέσουμε να χαρούμε τις καλοκαιρινές διακοπές μας. Η θάλασσα είναι στοιχείο του εαυτού μας. Πρέπει όμως να τη σεβόμαστε.

* Οχι κολύμπι πολύ κοντά σε περιοχές, όπου γίνοναι θαλάσσια σπορ.

* Ο κίνδυνος για πνιγμό δεν υπάρχει μόνο σε βαθιά, άπατα νερά, αλλά και σε ρηχές περιοχές, όταν ποσότητα νερού φτάσει στον λάρυγγα, με συνέπεια τον θάνατο από ασφυξία λόγω λαρυγγοσπασμού.

* Φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρές τις παραλίες και να μην αφήνουμε πίσω μας φεύγοντας αποφάγια ή άλλα σκουπίδια.
http://www.enet.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.