Ποιοτικά γυαλιά ηλίου σε προσιτές τιμές από τα οπτικά καταστήματα

Facebooktwitterpinterest

Ποιοτικά γυαλιά ηλίου σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε τιμές που να ανταποκρίνονται πλήρως στην οικονομική πραγματικότητα από  τα οπτικά καταστήματα

-Εξαπατάται ο καταναλωτής από τα παραποιημένα σήματα ασφαλείας (CEτα οποία φέρουν τα γυαλιά, που πωλούνται στο δρόμο

 -Νέο επαναστατικό υλικό για την κατασκευή Φακών Επαφής

 

Σήμερα, τα καταστήματα οπτικών ειδών,  τα οποία λειτουργούν υπό την εποπτεία οπτικού διαθέτουν  ποιοτικά γυαλιά ηλίου σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε τιμές που  ανταποκρίνονται πλήρως στην οικονομική πραγματικότητα τόνισαν  για μια ακόμη φορά οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Πανελλήνια  Ένωση Οπτικών και  Οπτομετρών (ΠΕΟΟ).

Οι Έλληνες οπτικοί και οι κατασκευαστικές εταιρείες σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τόνισαν οι ομιλητές,   αντιλαμβανόμενοι πλήρως τη σοβαρότητα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας  και μπροστά στην πρωτοφανώς δυσχερή οικονομική κατάσταση των καταναλωτών προχώρησαν σε μειώσεις των τιμών του συνόλου των προϊόντων τους και ειδικότερα των απορροφητικών γυαλιών ηλίου, τα οποία προσφέρουν ασφάλεια στον χρήστη απο την αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία.

Επιπρόσθετα, όπως δήλωσαν οι ομιλητές τα οπτικά καταστήματα είναι σε θέση να προσφέρουν λύσεις με τοποθέτηση απορροφητικών φακών σε πολύ προσιτές τιμές σε παλαιότερα γυαλιά ή σε προσφερόμενους από αυτούς σκελετούς έτσι ώστε κανένας πολίτης έστω κι αν βρίσκεται σε προφανή οικονομική δυσχέρεια  να μην στερηθεί της απαραίτητης προστασίας.

Τα γυαλιά που διατίθενται στα οπτικά καταστήματα, επεσήμανε ο κος Σωτήρης Δαμίγος, Οπτικός, Γεν. Γραμματέας της ΠΕΟΟ συνοδεύονται από πληροφοριακό δελτίο το οποίο ενημερώνει τον οπτικό και τον καταναλωτή για την συμμόρφωση του προϊόντος με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Στο έντυπο αυτό παρουσιάζονται με τη σειρά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των φερόμενων απορροφητικών φακών.

Δυστυχώς, όπως επισημάνθηκε από τον κο Στέλιο Μυλόβα, οπτικό, Πρόεδρο της ΠΕΟΟ,  οι ανυποψίαστοι καταναλωτές εξαπατώνται από τα πλαστογραφημένα σήματα ασφαλείας (CE) τα οποία φέρουν τα γυαλιά που πωλούνται στο δρόμο σε πολύ χαμηλές τιμές, αφού πιστεύουν ότι αγοράζουν προϊόντα  ασφαλή σύμφωνα με τις Ευρωπαικές προδιαγραφές.

Αξίζει να σημειωθεί, συνέχισε ο κος Μυλόβας,  ότι  το ΝΔ 3919/11, ( για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων)  περιελάμβανε και τον κλάδο των οπτικών, σύμφωνα με το οποίο  γυαλιά οράσεως  και ηλίου αλλά και όλα τα προϊόντα των οπτικών καταστημάτων μπορούν να πωλούνται  από καταστήματα χωρίς την παρουσία ειδικού δηλ. οπτικού, γεγονός που  θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία των  πολιτών.  Ο πρώην Υπουργός Υγείας κος Λοβέρδος , με δήλωσή του αναγνώρισε  το λάθος της πολιτείας που δεν εξαίρεσε, ως  όφειλε    τους οπτικούς,  από το Ν.Δ. 3919. Στη συνέχεια και για την προστασία της δημόσιας υγείας και μέχρι την πλήρη νομική αποκατάσταση,  ο υπουργός εξέδωσε εγκύκλιο, βάζοντας τους αναγκαίους για την Δημόσια υγεία περιορισμούς, η οποία θέτει τις προϋποθέσεις για την έναρξη και λειτουργία των εγκαταστάσεων όπου πωλούνται Οπτικά είδη και βεβαίως την απαραίτητη φυσική παρουσία του πτυχιούχου Οπτικού.

Οι  προϋποθέσεις/προδιαγραφές  για ένα σωστό και ποιοτικό ζευγάρι γυαλιών ηλίου είναι τα εξής:

  1. Να είναι απορροφητικά στην ηλιακή ακτινοβολία. Τόσο ακριβώς όσο χρειάζεται, όσο και στα μήκη κύματος που χρειάζεται ώστε η περατότητα της ακτινοβολίας να είναι ικανή να παρέχει διαφάνεια.
  2. Να είναι οπτικά κατεργασμένα, ομοιογενή και αναλλοίωτα, όπως και τα κρύσταλλα οράσεως.
  3. Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές (απαιτείται συγκεκριμένο πάχος – αντοχή υλικού), με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων.
  4. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στους σκελετούς γυαλιών ηλίου θα πρέπει να μην προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα, αλλεργίες και γενικά να είναι συμβατά με το ανθρώπινο δέρμα.

 

Το χρώμα των φακών ηλίου, σε συνάρτηση με το βαθμό σκουρότητας τους, προσδιορίζουν την καταλληλότητα ή ακαταλληλότητα αυτών των φακών, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος  (συννεφιά, ηλιοφάνεια, επιφάνειες έντονης ανάκλασης κλπ). Θα πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι οι ποιοτικές προδιαγραφές των γυαλιών ηλίου είναι δυνατόν να αλλοιωθούν με την πάροδο του χρόνου ( 2-2,5 χρόνια).

Ακόμη συνέχισε ο κος Δαμίγος,προκειμένου να εξασφαλιστεί ξεκούραστη και ποιοτικά καθαρή εικόνα πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικοί φακοί που εκμηδενίζουν την αντηλιά και απορροφούν το υψηλής ενέργειας ηλιακό φως (blue blocker).

Αυτό το φως είναι επικίνδυνο καθώς συμβάλλει στην εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί αιτία τύφλωσης για άτομα άνω των 50 ετών. Φακοί, που απορροφούν αυτό το φως προστατεύουν το δέρμα γύρω από τα μάτια, σταματούν την πρόωρη γήρανση από τον ήλιο και διατηρούν τον αμφιβληστροειδή υγιή.

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται για τα γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο (polarized), που εξαλείφουν το θάμβος που προέρχεται από την κάθετη αντανάκλαση των ακτινών του ήλιου σε επιφάνειες όπως το νερό, η άσφαλτος, τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων κ.λπ. Άρα είναι κατάλληλα για οδήγηση αλλά και στην ύπαιθρο, στη θάλασσα κλπ.

Τέλος ο κος Ηλίας Σαπουνάκης,  οπτικός-οπτομέτρης ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός νέου επαναστατικού υλικού για την κατασκευή Φακών Επαφής το οποίο μιμείται τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου κερατοειδούς, σύμφωνα με παρουσίαση που έγινε στο διεθνές συνέδριο φακών επαφής του British Contact Lens Association 24 έως 28 Μαΐου 2012.

Έτσι  άτομα με διαθλαστικά προβλήματα όπως μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό, φορώντας συγχρόνους φακούς επαφής που ελέγχουν και διορθώνουν  σφάλματα υψηλών τάξεων έχουν  την άνεση της επιλογής οποιονδήποτε απορροφητικών γυαλιών ηλίου σε συνδυασμό με τέλεια όραση και μεγαλύτερο οπτικό πεδίο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.