Λίγα λόγια για τη μέθοδο Pilates

Λίγα λόγια για τη μέθοδο Pilates Facebooktwitterpinterest

Πρόκειται για μία μορφή προπόνησης που βαπτίστηκε με το όνομα αυτού που την καθιέρωσε, του JOSEPH HUBERTUS PILATES. Είναι ένα σύστημα , ένα σύνολο ασκήσεων σε ειδικά μηχανήματα με ελατήρια σαν αντίσταση αλλά και στο έδαφος σε στρώμα, χωρίς ή με τη χρήση εξοπλισμού όπως mini ball, fit ball, magic circle, bands και toning balls.


ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ PILATES

• Δουλεύει τον πυρήνα από μέσα προς τα έξω

• Αποσυμπιέζει τη σπονδυλική στήλη

• Μακραίνει τους μύες του σώματος

• Βελτιώνει την αναπνοή

• Ενδυναμώνει τους μύες της κοιλιακής χώρας και του πάνω μέρους της πλάτης

• Βελτιώνει τη σωματική στάση

• Μαθαίνει το σώμα να σκέφτεται για τον εαυτό του

• Αυξάνει την κινητικότητα όλου του σώματος

• Βελτιώνει τον έλεγχο αλλά και την πνευματική εστίαση

• Βελτιώνει το συντονισμό, το συγχρονισμό των κινήσεων αλλά και την ισορροπία

• Βοηθά κάθε αθλητική δραστηριότητα

• Βελτιώνει την καθημερινή ζωή

• Βελτιώνει την ποιότητα ζωής

ΟΙ ΟΧΤΩ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ PILATES

Για να καταλάβουμε τη μέθοδο Pilates θα πρέπει να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τις βασικές αρχές που διέπουν την τεχνική εκτέλεσης του προγράμματος. Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι ο τρόπος με τον οποίο εκτελούνται οι ασκήσεις και όχι αρχικά οι επαναλήψεις ή η ταχύτητα εκτέλεσής τους.

Μας ενδιαφέρει λοιπόν η ποιότητα και όχι η ποσότητα.

Οι οχτώ αρχές είναι:

1. Αυτοσυγκέντρωση

2. Κέντρο

3. Αναπνοή

4. Έλεγχος

5. Ακρίβεια

6. Ροή στην κίνηση / απαλές κινήσεις

7. Απομόνωση

8. Ρουτίνα

ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ / ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ PILATES

1.H “πλαϊνή” / “πίσω” αναπνοή. Ας δοκιμάσουμε μερικές αναπνοές. Τοποθετούμε τα δάχτυλά μας πάνω στο θώρακά μας , δεξιά και αριστερά αντίστοιχα. Εισπνέουμε από τη μύτη και νιώθουμε τις πλευρές μας να “βγαίνουν” προς τα έξω και τα χέρια μας να απομακρύνονται χωρίς όμως να φουσκώνει η κοιλιά μας. Εκπνέουμε από το στόμα και νιώθουμε ένα εσωτερικό «βούλιαγμα / τράβηγμα» και την κοιλιά μας να πλησιάζει τη Σ. Σ., ενώ τους πνεύμονες ν αδειάζουν όπως όταν φυσάμε να σβήσουμε τα κεράκια στην τούρτα γενεθλίων μας. Τα δάχτυλα των χεριών μας που έχουμε τοποθετήσει πάνω στο θώρακα πλησιάζουν μεταξύ τους. Το πιο σίγουρο σημάδι για τη μη σωστή εκτέλεση της αναπνοής είναι το “πέταγμα /φούσκωμα” της κοιλιάς προς τα έξω. Αν εκτελούμε την αναπνοή με λάθος τρόπο σε συνδυασμό με τις ασκήσεις, θα έχουμε πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της Σ. Σ. Μια εικόνα / οδηγία που θα μπορούσαμε να δώσουμε στο γυμναζόμενο είναι να φανταστεί ότι προσπαθεί να κουμπώσει το κουμπί ενός παντελονιού που δεν του χωρά. Αυτό το βύθισμα του ομφαλού προς τη Σ. Σ. (ενέργεια του εγκάρσιου κοιλιακού) είναι η ζητούμενη επιπέδωση της κοιλιάς, χωρίς να εξαλειφθεί το φυσιολογικό οσφυϊκό κύρτωμα

2. POWERHOUSE

Ο J.PILATES όρισε το POWERHOUSE ως το κέντρο της δύναμης και του ελέγχου ολόκληρου του σώματος. Κάθε κίνηση στην καθημερινή μας ζωή απαιτεί δύναμη από το POWERHOUSE. Και γι αυτό στα μαθήματα PILATES μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε / ενεργοποιούμε το POWERHOUSE πριν από άλλες μυϊκές ομάδες. Κάθε κίνηση ξεκινά από το κέντρο του σώματος, αυτή η τεχνική δυναμώνει και προστατεύει το σώμα για μια ολόκληρη ζωή. Η ενεργοποίηση του POWERHOUSE επιτρέπει στην Σ. Σ. να μπορεί να επιμηκυνθεί και να εκτελέσει όλες τις φυσιολογικές της κινήσεις.

3. Εγκάρσιος κοιλιακός μυς

Η τεχνική PILATES ενδιαφέρεται κυρίως για τον εγκάρσιο κοιλιακό μυ, που κυκλώνει το μέσο τμήμα του κορμού μας γύρω-γύρω όπως οι ζώνες που προτείνουν οι γιατροί στους ασθενείς με προβλήματα στην οσφυϊκή μοίρα . Συσπώμενος “τραβά” το κοιλιακό τοίχωμα προς τα μέσα, προς τη Σ. Σ., μειώνοντας έτσι τη διάσταση της μέσης.

4. “‘Άνοιγμα” στήθους. Το “άνοιγμα” στήθους είναι μια κίνηση / ενέργεια λίγο δύσκολη να την αντιληφθούμε αμέσως. Δεν πρέπει να “φουσκώσουμε” το θώρακα. Πρέπει να φανταστούμε τον εαυτό μας σε στρατιωτική θέση. Δηλαδή, κεφάλι ψηλά, στήθος ανεβασμένο και ώμοι πίσω και κάτω.

5. “Ενεργοποίηση των φτερών” Πρόκειται για μια δυναμική πίεση των ωμοπλατών πιο κάτω απ’ τη συνήθη θέση τους, για την κατάσπαση της ωμοπλάτης. Αυτή αμέσως θα μακρύνει το λαιμό, θα δυναμώσει την πλάτη και θα περιορίσει την ένταση στους ώμους και τον αυχένα.

6. Ουδέτερη θέση της Σ. Σ. / Neutral spine

Η φράση αυτή ορίζει τη θέση που βρίσκεται η Σ. Σ . διατηρώντας όλες τις φυσικές της καμπύλες / κυρτώματα. Τα οστά, οι μύες , οι σύνδεσμοι , οι τένοντες βρίσκονται στη φυσική τους θέση. Η ουδέτερη θέση της Σ. Σ. διατηρείται πιο εύκολα στην όρθια στάση του σώματος. Στην ύπτια θέση σημαντικό ρόλο έχει η τοποθέτηση της λεκάνης.

Δύο είναι τα συνήθη λάθη που προκύπτουν από τη λάθος τοποθέτηση της λεκάνης:

Α. Το κάτω μέρος της λεκάνης υψώνεται προς την οροφή.

Β. Υπερβολική καμάρα στο οσφυϊκό κύρτωμα.

7. Κίνηση της Σ. Σ. σπόνδυλο – σπόνδυλο / Spinal articulation

Σημαίνει κινητοποίηση κάθε τμήματος της Σ. Σ. ξεχωρίζοντας και κινητοποιώντας κάθε σπόνδυλο.

8. Αποσυμπίεση Σ. Σ.

Οι PILATES Instructors / δάσκαλοι / καθηγητές συχνά μιλούν για επιμήκυνση / ψήλωμα.

Αυτό είναι δυνατόν με την κατάσπαση των ωμοπλατών, με αυτή την τοποθέτηση επιτυγχάνουμε την επιμήκυνση της αυχενικής μοίρας, ενώ με τις κινήσεις σπόνδυλο- σπόνδυλο, επιτυγχάνουμε την κινητοποίηση και ευλυγισία της θωρακικής και οσφυϊκής μοίρας και κατ’ επέκταση την αποσυμπίεση αυτών. Η στάση του σώματος βελτιώνεται, οπότε ένα ωραία στημένο σώμα δίνει την εντύπωση απόκτησης ύψους. Η ενδυνάμωση κι επανεκπαίδευση των μυών της στάσης πρέπει να είναι συνεχής ώστε να διατηρείται αυτή η θέση / στάση και να βελτιώνεται το όλο σύνολο. Υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο, σαγόνι με λαιμό, άκρο χέρι με ώμο, ώμος με Σ. Σ., ώμος με πόδι, Σ. Σ. με άρθρωση του ισχίου.
http://www.athlisis.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.