Μασάζ

Facebooktwitterpinterest

1 . Μασάζ – πηγή χαλάρωσης και ευεξίας
Σχεδόν όλοι έχουμε απολαύσει κάποια στιγμή της ζωής μας ένα καλό μασάζ, είτε αυτό είναι τοπικό μετά από κάποιο πιάσιμο και έγινε από το φίλο μας/φίλη μας, ή ολικό όταν απευθυνθήκαμε σε σχετικό ειδικό ινστιτούτο μασάζ ή αντίστοιχους θεραπευτές μασάζ.

Αλλά ακόμη και να μην είμαστε μέσα σε αυτούς τους τυχερούς, το πιο πιθανό είναι να έχουμε ονειρευτεί ένα απολαυστικό μασάζ που θα μας ξεκουράσει μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Για αρκετό κόσμο, το σωστό επαγγελματικό μασάζ θεωρείται ως η μόνη θεραπεία που μπορεί πραγματικά να μας ξεκουράσει από μία δύσκολη μέρα και να μας αναζωογονήσει σωματικά και ψυχικά.

Η πολύωρη εργασία, η καθιστική ζωή που κάνουμε στις εργάσιμες ώρες της ημέρας μας καθώς και το παράπλευρο άγχος, επιβαρύνει το σώμα μας σε αρκετά του σημεία, καθιστώντας απαραίτητες και σχεδόν αυτόματες τις αυτόχειρες μαλάξεις που κάνουμε και την αναζήτηση του μασάζ. Το μασάζ αποτελεί αγαπημένη συνήθεια πολλών ανθρώπων και εφόσον θα ήταν εντός των οικονομικών δυνατοτήτων τους, το μασάζ θα αποτελούσε συχνή πηγή αναζωογόνησης. Άλλωστε οι ρυθμοί της ζωής στον αιώνα που ζούμε έχουν κάνει σχεδόν αυτόματη τη συνεχή αναζήτηση χαλάρωσης καθώς και δραστηριοτήτων που θα μας προσδώσουν ή θα προσθέσουν στην ευεξία μας. Το μασάζ αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο αυτής της αναζήτησης καθώς η χαλάρωση είναι το πρωταρχικό πράγμα που υπόσχεται η θεραπευτική μέθοδος του μασάζ.
2 . Τύποι μασάζ
Το μασάζ δεν είναι νέα ανακάλυψη ή πρόσφατη μόδα. Μασάζ σε διάφορες μορφές θα συναντήσουμε σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς, από την αρχαία Ελλάδα έως γνωστούς πολιτισμούς της Κίνας, της Αιγύπτου, της Ινδίας. Προφανώς και άλλες χώρες έχουν τη δική τους παράδοση στο μασάζ, όπως για παράδειγμα στην Ταϋλάνδη, όπου το γνωστό ταϊλανδέζο μασάζ αποτελεί βασική θεραπευτική μέθοδο, γνωστή πια και διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Άλλα φημισμένα ήδη μασάζ αποτελούν το σουηδικό μασάζ, το μασάζ σιάτσου, μασάζ σε συνδυασμό με αρωματοθεραπεία και τα λοιπά. Οι διαφορές στα είδη μασάζ μπορεί να έχουν σχέση με το σημείο εστίασης των μαλάξεων, τις κινήσεις του μασέρ, την πάθηση την οποία το μασάζ προσπαθεί να αντιμετωπίσει κτλ.

Για παράδειγμα, το ορθοπεδικό μασάζ σχετίζεται με τη φυσικοθεραπεία και επιχειρεί την εξομάλυνση λειτουργίας των μυών μετά, λόγου χάρη, από ένα συγκεκριμένο τραυματισμό. Είναι φρόνιμο μόνο ειδικοί φυσικοθεραπευτές να εφαρμόζουν τη μέθοδο του ορθοπεδικού μασάζ με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού. Αντίθετα το σουηδικό μασάζ επιχειρεί να αποβάλει το στρες. Το μασάζ σιάτσου πραγματοποιείται με τα δάκτυλα, τα οποία πιέζουν συγκεκριμένα σημεία του σώματος, επιχειρώντας να βελτιώσουν την κυκλοφοριακή ροή του αίματος. Επίσης υπάρχουν είδη μασάζ με βιομαγνητικές πέτρες.
3 . Πόσο επωφελές είναι το μασάζ
Η τέχνη του μασάζ αποδεδειγμένα αποδίδει καρπούς καθώς είναι έντονο το συναίσθημα της ευεξίας και της χαλάρωσης μετά τη συνεδρία μασάζ, ανάλογα βέβαια και με την εμπειρία και ικανότητα του θεραπευτή. Οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει προς σε αυτήν την κατεύθυνση, πχ ηρεμία, ησυχία, χαμηλός φωτισμός και απαλή μουσική, χρησιμοποιείται στις συνεδρίες μασάζ. Το κυρίαρχο στοιχείο όμως της τεχνικής μασάζ που συντελεί σε αυτή την χαλάρωση είναι η καλύτερη λειτουργία τους αίματος και η μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ουσιαστικά, το μασάζ δεν είναι ένα απλό χαλαρωτικό τρίψιμο, αποτελεί ολόκληρη κατηγορία θεραπευτικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο. Μάλιστα, σε αρκετές ασιατικές χώρες, το μασάζ αποτελεί την πρωταρχική θεραπευτική μέθοδο σε πλήθος ορθοπεδικών και ψυχολογικών προβλημάτων, τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί με τη σωστή θεραπεία και επανάληψη συγκεκριμένου τύπου μασάζ.
4 . Ινστιτούτα – θεραπευτές
Βέβαια, όσο και να γράφουμε ή να διαβάζουμε για το μασάζ, τις τεχνικές μασάζ και τα υπόλοιπα είδη-τύπους που έχουν να κάνουν με το μασάζ, δεν θα αντιληφθούμε πλήρως τα θεραπευτικά οφέλη αυτού, αν δεν δοκιμάσουμε να κάνουμε μασάζ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τον αντίστοιχο θεραπευτή του μασάζ που θα αναλάβει να μας χαλαρώσει. Υπηρεσίες μασάζ προσφέρονται σίγουρα στα μεγάλα ξενοδοχεία των μεγάλων πόλεων όπως επίσης και σε ειδικά ινστιτούτα των μεγάλων πόλεων. Λογικά κατά την αναζήτηση μας, θα μπορέσουμε να ενημερωθούμε για τα είδη μασάζ που προσφέρονται στο συγκεκριμένο ινστιτούτο μασάζ, τις τιμές που συνήθως βασίζονται στη διάρκεια της συνεδρίας ή το είδος μασάζ καθώς και στα υπόλοιπα συνδυαστικά προγράμματα (πακέτα μεγαλύτερου αριθμού συνεδριών μασάζ, πακέτο προσφορών για ζευγάρι κτλ).

Πάντως, ένα μασάζ μπορεί να κοστίσει από 40 ευρώ την ώρα έως και 150 ευρώ, ανάλογα με το χώρο (πολυτελής ή όχι, συνδυάζει άλλες παροχές όπως σάουνα) και την εξειδίκευση του θεραπευτή. Μπορείτε να επιλέξετε ένα απλό χαλαρωτικό θεραπευτικό μασάζ, μέχρι ένα σύνθετο πρόγραμμα. Ένα φουλ πρόγραμμα μασάζ συνήθως συνδυάζεται με σάουνα, πισίνα κτλ. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δοκίμασαν τις τεχνικές του μασάζ, συνήθως κατέληξαν να είναι φανατικοί μαζί του. Αρκετοί ταξιδιώτες το συνδυάζουν στα επαγγελματικά τους ταξίδια ή το κάνουν δώρο στους φίλους τους. Φυσικά το μασάζ επεκτείνεται και σε μη θεραπευτικού χαρακτήρα κατηγορίες, αφού όλοι μπορούν να δοκιμάσουν να γίνουν οι ίδιοι μασέρ και μασέζ για λίγο, προσφέροντας λίγη ερασιτεχνική χαλάρωση στο/στη σύντροφό μας.

Σε πολλές μορφές λοιπών και με αρκετές εφαρμογές, θεραπευτικού και μη χαρακτήρα, το μασάζ εισχωρεί δυναμικά στις ζωές των ανθρώπων. Καιρός να δοκιμάσετε και εσείς, εφόσον ενημερωθείτε σχετικά, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόλαυση και καλύτερο αποτέλεσμα!
http://www.localpages.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.