Διατροφικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου!

Εμμηνόπαυση και χέρια Facebooktwitterpinterest

Για ένα μεγάλο αριθμό γυναικών “οι δύσκολες ημέρες του μήνα” είναι απόλυτα συνυφασμένες με τον πόνο, τις κράμπες, τους πονοκεφάλους, τις εναλλαγές στη διάθεση, την κόπωση και την ευερεθιστότητα. Με ποιους τρόπους μπορεί η διατροφή να απαλύνει τα συμπτώματα του λεγόμενου προεμμηνορυσιακού συνδρόμου;

Επιλέξτε τα γαλακτοκομικά για το ασβέστιο και τη βιταμίνη D!

Φαίνεται πως τα θρεπτικά συστατικά που φροντίζουν τα οστά μας, κάνουν επίσης καλό και στην αντιμετώπιση του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου. Σύμφωνα με μελέτη από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D σχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερη επίπτωση του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου σε γυναίκες ηλικίας 18-22 ετών. Επιπρόσθετα, τα χαμηλότερα επίπεδα ενδοκυτταρικού ασβεστίου συνδέθηκε με υψηλότερη επίπτωση του συνδρόμου. Έτσι, φροντίστε να εξασφαλίζετε την ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D καταναλώνοντας 2 με 3 μερίδες γαλακτοκομικών.

Ενισχύστε την πρόσληψη σιδήρου!

Ειδικά για εκείνες τις γυναίκες με την έντονη ροή, οι απώλειες σιδήρου λόγω της περιόδου μπορούν να οδηγήσουν σε αναιμία η οποία δύσκολα θα διαγνωστεί. Η αναιμία που οφείλεται στην ανεπάρκεια του σιδήρου είναι πολύ κοινή ανάμεσα στις γυναίκες που αναφέρουν συμπτώματα του συνδρόμου και εκδηλώνεται κυρίως μέσω της χρόνιας κόπωσης, των πονοκεφάλων, της κακής μνήμης και της μειωμένης ικανότητας συγκέντρωσης. Υπάρχουν δύο είδη σιδήρου στις τροφές που καταναλώνουμε: ο αιμικός (ζωικής προέλευσης τροφές) και ο μη αιμικός (φυτικής προέλευσης τροφές). Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται καλύτερα από τον μη αιμικό, αλλά ο τελευταίος μπορεί να συνδυαστεί με τροφές-πηγές της βιταμίνης C για καλύτερα αποτελέσματα. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα θαλασσινά, το μοσχαρίσιο κρέας, τα αυγά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια.

Καταναλώστε τους “καλούς” υδατάνθρακες!

Έχετε παρατηρήσει πως η επιθυμία για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και οι εναλλαγές στη διάθεση συμβαδίζουν τις ημέρες πριν την περίοδο; Αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη για να παράγει σεροτονίνη, την ορμόνη της καλής διάθεσης. Καταναλώστε προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, προκειμένου να καλύψετε τις ανάγκες σας. Τα ολικής άλεσης δημητριακά αποτελούν πολύ καλές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυτικών ινών και μαγνησίου. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας, ενώ το μαγνήσιο συμβάλλει στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων.

Πιθανότατα βοηθητικό το συμπλήρωμα λυγαριάς!

Το εκχύλισμα του καρπού της λυγαριάς θεωρείται πως έχει ορμονορυθμιστική δράση. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες που λαμβάνουν το συμπλήρωμα αναφέρουν ηπιότερα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου. Ωστόσο, είναι αρκετά νωρίς ακόμη να προτείνουμε τη λήψη του συμπληρώματος για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αφού έχει φανεί πως μπορεί να επηρεάζει τα επίπεδα των διάφορων ορμονών, αλλά και τη δράση διάφορων φαρμάκων.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.