Το Καίσιο – 137 είναι ο ισχυρός εχθρός…

Facebooktwitterpinterest

Θέσαμε τρία ερωτήματα για τα βασικά ζητήματα υγείας που αφορούν την άμεση ή έμμεση έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού στον διευθυντή του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του “Ευαγγελισμού” κ. Δατσέρη.

Η Ελλάδα δεν είχε και δεν διαθέτει αρχείο νεοπλασιών, έτσι δεν έχουν προκύψει σαφή συμπεράσματα όσον αφορά την έκθεση του πληθυσμού από το Τσέρνομπιλ.

* Υπάρχει ίαση σε περιπτώσεις έκθεσης στην ραδιενέργεια και από ποιο σημείο και μετά τα πράγματα γίνονται μη αναστρέψιμα και ιατρικά μη αντιμετωπίσιμα; Ποιες βλάβες εξελίσσονται στον προσβεβλημένο οργανισμό και ποια σημεία του σώματος πλήττονται;
Η έκθεση στη ραδιενέργεια υπάρχει σε διάφορες καταστάσεις, από φυσιολογικές, όπως από το είδος των πετρωμάτων μιας περιοχής, έως ένα αεροπορικό ταξίδι από την κοσμική ακτινοβολία.
Πρέπει να διαχωρίζουμε την ύπαρξη των διακυμάνσεων της φυσικής και της ιατρικής -όταν είναι αιτιολογημένη- έκθεσης σε ακτινοβολίες από την έκθεση μετά από έκρηξη από πυρηνικό όπλο ή την έκλυση μετά από ατύχημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Στις περιπτώσεις της έκρηξης και της έκλυσης, οι επιπτώσεις στην υγεία εξαρτώνται από την ένταση και την ισχύ, την απόσταση από το ατύχημα, την χρονική περίοδο έκθεσης, το είδος της ραδιενέργειας (α, β ή γ) που έχουν τα τελικά ραδιενεργά στοιχεία και αν αυτά είναι αέρια ή επικάθονται. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι: άμεσος θάνατος, θάνατος σε χρονικό διάστημα εβδομάδων και μηνών ή απώτερα αποτελέσματα, μετά αρκετά χρόνια, με ανάπτυξη νεοπλασιών του αίματος και καρκίνων, όπως και γεννητικές μεταλλάξεις.

* Μιλάμε για ανθρώπους, αλλά σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις στο νερό και τη διατροφική αλυσίδα. Ποιες και επί πόσο χρόνο;
Σε εκλύσεις ραδιενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, τα τελικά ραδιενεργά στοιχεία είναι κυρίως το Ιώδιο-131 που είναι αέριο και καθηλώνεται στον θυρεοειδή αδένα και το Καίσιο-137 που επικάθεται στο έδαφος και μπαίνει στη διατροφική αλυσίδα. Το Ιώδιο-131 διασπάται με τέτοιο ρυθμό που μένει το μισό σε 8 ημέρες, όμως το Καίσιο-137 σε 30 χρόνια.
Δεν έχουμε δεδομένα μέχρι τώρα για την έκθεση των ανθρώπων που εργάζονται για την επιδιόρθωση των σταθμών στην Ιαπωνία. Από τις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις, έως την Πέμπτη, για την έκθεση εκτός εγκαταστάσεων έμμεσα συνάγω ότι οι επιπτώσεις είναι μικρές έως αμελητέες. Δηλαδή, μέγιστης τάξης μια μελλοντική καρκινογένεση ανά περίπου 1.000 κατοίκους, αντίστοιχη με αυτή που επέρχεται από μια αξονική τομογραφία ή ένα σπινθηρογράφημα καρδιάς.

* Έχουν εξαχθεί επαρκή ιατρικά συμπεράσματα από την περίπτωση του Τσέρνομπιλ και ειδικά στην Ελλάδα πώς επέδρασαν;
Η Ελλάδα δεν είχε και δεν διαθέτει αρχείο νεοπλασιών, έτσι δεν έχουν προκύψει σαφή συμπεράσματα όσον αφορά την έκθεση του πληθυσμού από το Τσέρνομπιλ.
http://www.avgi.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.