Η άσκηση ενισχύει την άμυνα του οργανισμού σας!

Facebooktwitterpinterest

Ο χειμώνας, η περίοδος του χρόνου που σχετίζεται με την υψηλότερη συχνότητα της γρίπης και των κρυολογημάτων, επιτέλους έκανε την εμφάνισή του! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας μελέτης που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο στο πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό “British Journal of Sports Medicine” η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά, μεταξύ άλλων και στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Για τις ανάγκες της παρούσας μελέτης μια ομάδα 1.000 ατόμων παρακολουθήθηκε για 12 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του φθινοπώρου του 2008. Κατά την περίοδο αυτή, οι άνθρωποι που δήλωσαν πως έκαναν κάποια αερόβια άσκηση -τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση- για τουλάχιστον 20 λεπτά πέντε ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα προσβάλλονταν με κρυολόγημα ή γρίπη μόνο για πέντε ημέρες, σε σύγκριση με τις περίπου 8,5 ημέρες που διαρκούσαν τα αντίστοιχα συμπτώματα στα άτομα που γυμνάζονταν μία ημέρα την εβδομάδα ή λιγότερο. Επίσης, τα άτομα που ασκούνταν φάνηκε πως είχαν ηπιότερα συμπτώματα, αφού τα ίδια τα χαρακτήριζαν έως 49% λιγότερο σοβαρά.

“Η άσκηση φαίνεται πως ενισχύει τη λειτουργία των λευκοκυττάρων, των κυττάρων δηλαδή που είναι γνωστά ως κύτταρα – δολοφόνοι”, τονίζει ο ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο David Nieman, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Appalachian στη Βόρεια Καρολίνα. Η αυξημένη ανοσολογική δραστηριότητα που προκαλείται μέσω της άσκησης διαρκεί μόνο για τρεις ώρες περίπου, αλλά το αθροιστικό αποτέλεσμα φαίνεται πως διατηρεί τα δραστήρια άτομα και πιο υγιή. “Καθώς οι ημέρες αθροίζονται, αθροίζεται και η προστασία που μας παρέχεται έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών”, προσθέτει.

Γίνεται, έτσι, ολοένα και πιο ξεκάθαρο πως η καθημερινή φυσική δραστηριότητα αποτελεί ένα ισχυρότατο μέσο που προστατεύει την υγεία μας από πολλούς και διαφορετικούς επιβλαβείς παράγοντες. Ασκηθείτε λοιπόν για να ενδυναμώσετε τη φυσική σας άμυνα και να μην σας απασχολούν η γρίπη ήτο κρυολόγημα!

ΠΗΓΗ:
Nieman DC, Henson DA, Austin MD, Sha W. Upper respiratory tract infection is reduced in physically fit and active adults. Br J Sports Med. 2010 Nov 1.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.