Άσκηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γυμναστική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης Facebooktwitterpinterest

Προπόνηση Μυϊκής Ενδυνάμωσης για Έγκυες Γυναίκες

Αρκετές γυναίκες διστάζουν να συνεχίσουν την προπόνηση με αντιστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους εξαιτίας της διάστασης των επιστημονικών απόψεων που υπάρχουν σχετικά με το θέμα αυτό.

Ωστόσο τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δημοσιευτεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις σχετικά με την άσκηση αντιστάσεων κατά την εγκυμοσύνη. Τα περιορισμένα δεδομένα που υπάρχουν υποδεικνύουν ότι η σωστά σχεδιασμένη προπόνηση με αντιστάσεις ενδέχεται να δημιουργήσει λιγότερους κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο, σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.
Για παράδειγμα, η άσκηση με αντιστάσεις στις εγκύους βελτιώνει τη μυϊκή τους λειτουργία η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της θέσης του σώματος που παρατηρείται στην εγκυμοσύνη και συχνά συνδέεται με πόνους στη μέση. Οι καθημερινές δραστηριότητες εκτελούνται επίσης με μεγαλύτερη σχετικά ευκολία.

Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν πως η άσκηση με αντιστάσεις δεν θα πρέπει να συνίσταται σε όλες τις έγκυες γυναίκες.
Οι παρακάτω συστάσεις είναι κατάλληλες για την άσκηση με αντιστάσεις κατά την εγκυμοσύνη:
Γυμναστική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
-Γυναίκες οι οποίες φέρουν οποιαδήποτε από τις αντενδείξεις για αερόβια άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως αυτές διατυπώνονται από την Αμερικάνικη Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής (ACOG), δεν πρέπει να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε πρόγραμμα άσκησης με αντιστάσεις.
-Γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ποτέ προηγουμένως συμμετάσχει σε προπόνηση με αντιστάσεις δεν πρέπει να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
-Οι βαλλιστικές ασκήσεις πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά από τη στιγμή που η εγκυμοσύνη συνδέεται με τη χαλάρωση των αρθρώσεων και του συνδετικού ιστού ώστε να μην αυξηθεί ο κίνδυνος τραυματισμών.
-Οι γυναίκες πρέπει να ενθαρρύνονται να αναπνέουν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια των ασκήσεων με αντιστάσεις, γιατί το κράτημα της αναπνοής μπορεί να προκαλέσει μείωση της πρόσληψης οξυγόνου από τον πλακούντα.
-Πρέπει να αποφεύγονται οι υψηλές επιβαρύνσεις καθώς ενδέχεται να εκθέσουν τις αρθρώσεις, το συνδετικό ιστό και τα οστά μιας εγκύου σε εξαιρετικά υψηλές φορτίσεις. Ένα σετ πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 12-15 επαναλήψεις χωρίς η ασκούμενη να φθάνει σε κατάσταση κόπωσης. Η αντίσταση που πληρεί αυτές τις προδιαγραφές είναι η καταλληλότερη.
-Ενώ το προπονητικό πρόγραμμα εξελίσσεται, η αύξηση της επιβάρυνσης πρέπει να γίνεται αυξάνοντας αρχικά τον αριθμό των επαναλήψεων και στη συνέχεια με την αύξηση του φορτίου (βάρους).
-Η άσκηση με αντιστάσεις συνιστάται να γίνεται με μηχανήματα κι όχι ελεύθερα βάρη, επειδή απαιτούν λιγότερες δεξιότητες ή ικανότητες ενώ και η εκτέλεση της άσκησης μπορεί να ελεγχθεί με μεγαλύτερη ευκολία.

-Εάν οποιοδήποτε άσκηση προκαλεί πόνο ή ενόχληση, πρέπει να διακόπτεται αμέσως και να χρησιμοποιείται κάποια εναλλακτική άσκηση στη θέση της.
Εάν παρουσιαστεί κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε ιατρό:
-Κολπική αιμορραγία
-Κοιλιακοί πόνοι ή κράμπες
-Ρήξη μεμβρανών
-Αύξηση της αρτηριακής πίεσης ή της καρδιακής συχνότητας
-Απώλεια κίνησης του εμβρύου

Οι μέχρι τώρα λίγες μελέτες σε αυτό το χώρο υποδεικνύουν ότι η άσκηση με αντιστάσεις μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος ενός ισορροπημένου προγράμματος άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φαίνεται πως η άσκηση με αντιστάσεις μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση αρκετών δυσάρεστων καταστάσεων που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έρευνα συνιστά επίσης πως η άσκηση με αντιστάσεις δεν ενδείκνυται για όλες τις γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Μέχρι να έχουμε περισσότερα ερευνητικά δεδομένα σε αυτό το αντικείμενο, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του θεράποντος ιατρού πριν την έναρξη του προγράμματος άσκησης. Επίσης, είναι απαραίτητος η εξατομίκευση του σχεδιασμού του προγράμματος άσκησης. Κατά κανόνα, οι γυμναστές κι άλλοι επαγγελματίες που ασχολούνται με τις έγκυες γυναίκες, πρέπει να είναι πάντοτε συντηρητικοί στην προσέγγιση τους κατά το σχεδιασμό του προγράμματος άσκησης.

Αντενδείξεις για άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
1. υπέρταση λόγω της εγκυμοσύνης
2. πρόωρη ρήξη μεμβράνης
3. πρόωροι πόνοι κατά τη διάρκεια της παρούσας ή προηγούμενης εγκυμοσύνης
4. ανεπαρκής τράχηλος
5. αιμορραγία στο 2ο ή 3ο τρίμηνο
6. καθυστερημένη ανάπτυξη του ενδομητρίου

Το άρθρο υποστηρίζεται από το “Ηome Personal Training”

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.