Κοιλιοπλαστική,για όμορφη κι επίπεδη κοιλιά.

Facebooktwitterpinterest

Μεγάλες απώλειες βάρους σε άνδρες και γυναίκες καθώς και εγκυμοσύνες αφήνουν μια χαλάρωση των μυϊκών κοιλιακών τοιχωμάτων, πιθανόν ραγάδες και περίσσια δέρματος στην υποομφάλια περιοχή. Απόρροια της κατάστασης αυτής είναι σημαντικά αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα. Παρατρίμματα, αν η κοιλία είναι κρεμάμενη, πόνοι στη σπονδυλική στήλη λόγω του βάρους, δυσκολίες στη κάμψη, κακή θέση της ουροδόχου κύστης και της μήτρας στη γυναίκα, τέλος άγχος στο ντύσιμο και την εμφάνιση στη θάλασσα. Τα παραπάνω προβλήματα συχνά υποχρεώνουν τον ασθενή να προσφύγει στο πλαστικό χειρουργό. Κατά την επίσκεψη του ασθενούς μερικές φορές ο χειρουργός διαπιστώνει τοπικό πάχος, ιδιαίτερα σε νέους ασθενείς, το πρόβλημα των οποίων λύνεται απλά με λιποαναρρόφηση της περιοχής. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων, αλλά μόνο αυξημένο υποδόριο λίπος.


Η τεχνική της κοιλιοπλαστικής
περιλαμβάνει οριζόντια τομή πάνω από το εφηβαίο, παρασκευή του δερματικού κρημνού πάνω από την περιτονία των μυών μέχρι το πλευρικό τόξο διατηρώντας τον ομφαλό στα κοιλιακά τοιχώματα και αποχωρίζοντας τον από το δέρμα. Διπλώνονται και συρράπτονται οι περιτονίες των μυών μεταξύ τους. Η περίσσια δέρματος αφαιρείται και ο ομφαλός συρράπτεται στη κατάλληλη θέση.

Ως τεχνική η κοιλιοπλαστική είναι απλή και το αποτέλεσμα άριστο αν ο σχεδιασμός γίνει σωστά. Η μετεγχειρητική πορεία όμως είναι βαρύτερη και ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει μια μέρα στο νοσοκομείο. Έτσι ο ασθενής θα πρέπει να προσέλθει στο χειρουργείο προετοιμασμένος για μια επέμβαση ρουτίνας των χειρουργών και επομένως για ένα βέβαιο καλό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να ξέρει ότι θα παραμείνει μια μέρα στο νοσοκομείο, με μαζεμένα τα πόδια στη κοιλιά και δυο παροχετεύσεις (σωληνάκια) από το χειρουργικό τραύμα. Επίσης έχει ουροκαθετήρα και ορό. Το πρωί της επόμενης ημέρας θα αφαιρεθεί ο ορός και ο καθετήρας και θα σηκωθεί από το κρεβάτι προσεκτικά φορώντας μια κοιλιακή ζώνη. Το μεσημέρι θα εξέλθει από το νοσοκομείο φορώντας τη ζώνη κοιλίας, που είχε προμηθευτεί πριν το χειρουργείο. Θα διατηρηθούν οι παροχετεύσεις και θα λάβει συνταγή αντιβιοτικών. Ο πόνοι συνήθως είναι ήπιοι και αναγκαία παυσίπονα δίνονται τη πρώτη μέρα από τη φλέβα. Αργότερα και για λίγες μέρες παυσίπονα μπορεί να χρειαστούν, αλλά δίνονται από το στόμα (Depon, Lonarid, Ponstan). Την τέταρτη μέρα ο ασθενής προσέρχεται στο γιατρό για αλλαγή και αφαίρεση των παροχετεύσεων. Επιστρέφει στο σπίτι του, βγάζει τις γάζες και κάνει ντους. Ξανατοποθετεί τις γάζες στο τραύμα, αφού το επαλείψει με Betadine και φορά τη ζώνη. Η ζώνη είναι υποχρεωτική για ένα μήνα και αφαιρείται μόνο στον ύπνο. Τα ράμματα αφαιρούνται την 7η μέρα. Την ίδια μέρα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του, δεν του επιτρέπεται όμως να σηκώνει βάρη για ένα μήνα, αλλά ούτε να κάνει έντονη γυμναστική στο ίδιο διάστημα. Η γρήγορη αφαίρεση των παροχετεύσεων πριν την 4η μέρα, μπορεί να δημιουργήσει “seroma”, δηλαδή συλλογή υγρού κάτω από το δέρμα. Μετά τη μέρα αυτή το “seroma” είναι σπάνιο και διορθώνεται εύκολα με την εισαγωγή νέας παροχέτευσης και τη διατήρησής της για άλλες 5 ημέρες περίπου. Μικρή νέκρωση στη μέση του τραύματος μπορεί να συμβεί σε καπνιστές ή σε κοιλιές που έχουν υποστεί στο παρελθόν χειρουργικές τομές πάνω από τον ομφαλό. Αυτό καθυστερεί την επούλωση και μπορεί να ταλαιπωρήσει τον ασθενή με αλλαγές για μερικές ημέρες. Υπερτροφική ουλή μπορεί να παρουσιαστεί στη χαμηλή τομή λόγω τάσης, όμως διορθώνεται αργότερα με τοπική αναισθησία. Η τομή πάντως κρύβεται πάντοτε στο εσώρουχο. Αιμωδία ή διάχυτους ελαφρούς πόνους στο δέρμα μπορεί ο ασθενής να νοιώθει για αρκετό διάστημα.

Ο ασθενής προσέρχεται στο χειρουργείο νηστικός και χωρίς να έχει πιει νερό για τις τελευταίες 6 ώρες. Μπορεί να έχει μαζί του τον προεγχειρητικό έλεγχο (Γενική Αίματος, Σάκχαρο και Ουρία Ορού, Rο Θώρακος, Η. Κ. Γ.) ή να τον κάνει την ίδια μέρα του χειρουργείου. Συνιστάται επίσης ένα υπερηχογράφημα κοιλίας, αφού κατά την ίδια επέμβαση μπορεί ο ασθενής να χειρουργηθεί και για τυχαίο εύρημα ενός τέτοιου υπερηχογραφήματος .

Σε όλες τις επεμβάσεις απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης 4 μέρες πριν τη χειρουργική επέμβαση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.