Μεγάλη επιχείριση της Ιντερπόλ για πλαστά φάρμακα

Facebooktwitterpinterest

Ρωσικές συμμορίες και οι κινέζοι συνεργάτες τους κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια από την πώληση πλαστών φαρμάκων μέσω του διαδικτύου, θέτοντας τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε κίνδυνο…

Τα περισσότερα πλαστά φάρμακα προέρχονται από κινέζους προμηθευτές, ένω η Ινδία είναι η βασική πηγή μη εγκεκριμένων φαρμάκων.

Οι υπηρεσίες της αστυνομίας και των τελωνείων 81 χωρών κατέσχεσαν 2,4 εκατομμύρια δόσεις πλαστών φαρμάκων που πωλούνταν μέσω του internet, σε μία επιχείρηση που διήρκησε από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά συνελήφθησαν 55 άνθρωποι στη διάρκεια της επιχείρησης που έχει την έδρα της στη Λιόν. Οι συμμορίες πωλούν τα επικίνδυνα αυτά φάρμακα μέσω φαινομενικά νόμιμων ιστότοπων. Χαρακτηριστικό είναι ότι έκλεισαν 13.485 ιστότοποι από τις 81 χώρες που συμμετείχαν.

Η αξία των πλαστών φαρμάκων που κατασχέθηκαν εκτιμάται στα 6,3 εκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει 4,6 εκατομμύρια ευρώ.

Η επιχείρηση, που γίνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, έχει στόχο να ενημερώσει το κοινό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα φάρμακα που αγοράζονται μέσω διαδικτύου.

Στα φάρμακα που κατασχέθηκαν περιλαμβάνονται σκευάσματα για την επιληψία, το άσθμα, την ακμή, την στυτική δυσλειτουργία, τον καρκίνο του μαστού και σκευάσματα για την απώλεια βάρους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι μισά από τα φάρμακα που πωλούνται μέσω των ιστότοπων εταιρειών που αποκρύπτουν τη φυσική τους διεύθυνση είναι πλαστά.

Εξάλλου πολλά από τα πλαστά φάρμακα ενδέχεται να περιέχουν μικρότερη δόση δραστικής ουσίας από την αναφερόμενη, να μην έχει ελεγχθεί η ποιότητά τους, ή να μην απελευθερώνουν τις δραστικές τους ουσίες μετά την λήψη.
http://www.on-news.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.