Το γέλιο βγήκε απ’ τον παράδεισο

Facebooktwitterpinterest

Ασπίδα προστασίας για πολλά προβλήματα στη ζωή μας
Αν σήμερα δεν έχετε γελάσει ακόμη, κάντε το χωρίς καθυστέρηση. Όχι μόνο δεν κοστίζει τίποτα, αλλά, αντίθετα, μας κάνει πολύ καλό. Αυτό αποδεικνύουν μελέτες επιστημόνων τις τελευταίες δεκαετίες τουλάχιστον. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, η οποία ξεκίνησε να εορτάζεται στην Ινδία πριν από δεκατρία χρόνια, το 1998, με πρωτοβουλία του δρος Μαντάν Κατάρια, που πιστεύει στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου, αποφασίσαμε να παραθέσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του γέλιου. Προτού κάνουμε όμως αυτό, να σημειώσουμε ότι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου εξαπλώθηκε, μετά την Ινδία, στις αγγλοσαξονικές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τις σκανδιναβικές χώρες και έκτοτε εορτάζεται την πρώτη Κυριακή κάθε Μαΐου. Φέτος, όμως, γιορτάζεται στις 2 Μαΐου, καθώς την πρώτη Κυριακή του Μάη είναι η Πρωτομαγιά.

Μια τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει Πορεία Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο και συγκέντρωση των συμμετεχόντων σε ανοιχτό χώρο, με δραστηριότητες γέλιου και προσευχή για την Παγκόσμια Ειρήνη. Ο ιδρυτής της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου, Κατάρια, σημειώνει: «Οι πολεμικές αναμετρήσεις στον κόσμο είναι αντανάκλαση του εσωτερικού πολέμου που διεξάγεται στα μυαλά των ανθρώπων. Η αιτία που δεν γελάμε πολύ σήμερα είναι επειδή δεν κατανοούμε την αληθινή σημασία του γέλιου. Το γέλιο δεν είναι μόνο διασκέδαση και χαβαλές, αλλά και έκφραση της ευτυχίας, που μπορεί να έλθει μόνο αν κατανοήσουμε το σκοπό της ζωής». Ας κάνουμε, λοιπόν, ένα διάλειμμα για να γελάσουμε, αφήνοντας για λίγο όσες κακές καταστάσεις πρωταγωνιστούν σήμερα γύρω μας.

Κάνει καλό στην υγεία
ΜΠΟΡΕΙ να υποτιμούμε τα θετικά του γέλιου, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν πολλές πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και έρευνες, μας φτιάχνει τη διάθεση, διώχνει το άγχος, μας κάνει πιο ευχάριστους και συμπαθείς στους γύρω μας, και επιπλέον είναι εξίσου ωφέλιμο όσο και το τζόκινγκ. Έρευνα ομάδας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Λόμα Λίντα, στην Καλιφόρνια, έδειξε ότι το παρατεταμένο και ηχηρό γέλιο έχει μια σειρά από πολύ ευεργετικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό, οι οποίες μάλιστα, όπως διαπίστωσαν, θα μπορούσαν να συγκριθούν με τα οφέλη της ήπιας γυμναστικής. Μειώνει τις ορμόνες του στρες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ρίχνει την πίεση, ανεβάζει την «καλή» χοληστερίνη και κατεβάζει την «κακή», ανοίγει ελαφρά την όρεξη. Η «ορεκτική» ιδιότητα του γέλιου μπορεί βέβαια να μη βοηθά τους παχύσαρκους, σύμφωνα όμως με τους Αμερικανούς ερευνητές, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής για τα άτομα που έχουν χάσει την όρεξή τους, όπως οι ηλικιωμένοι που ξεχνούν να φάνε ή τα άτομα που πάσχουν από χρόνια ή παροδική κατάθλιψη. Για να δείξουν, μάλιστα, πόσο όμοια είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα του γέλιου με αυτά της γυμναστικής, επινόησαν τον όρο «Laughtercise», από το συγκερασμό των αγγλικών λέξεων «laughter» (γέλιο) και «exercise» (σωματική άσκηση). Ακόμη η «γελωτοθεραπεία» θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική μορφή θεραπείας για τα άτομα που πάσχουν από ανορεξία, αλλά δεν μπορούν να ασκηθούν.
Ο Αυστριακός ψυχίατρος Σίγκμουντ Φρόιντ υποστήριξε ότι το γέλιο απελευθερώνει ένα μεγάλο πλεόνασμα ενέργειας, που παραμένει φυλακισμένο στον οργανισμό. Από την πλευρά του ο Γερμανός φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε ισχυρίστηκε ότι ο άνθρωπος που γελά προστατεύει την πνευματική του υγεία, η οποία διαταράσσεται από δύο επικίνδυνα συναισθήματα: Το φόβο και την οργή.

Σοβαρά, αλλά και αστεία για το γέλιο

*Εκτός από τον άν­θρωπο, γελούν και άλλα θηλαστικά, όπως οι πίθηκοι, οι χιμπατζήδες και τα τρωκτικά.
*Αυτό που είναι ανθρώπινο προνόμιο είναι το πολλαπλό γέλιο: Μπορούμε να κάνουμε «χα, χα, χα» επειδή είμαστε δίποδα και οι χορδές μας έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα. Οι πίθηκοι περιορίζονται σε ένα «χα».
*Ανθρώπινο προνόμιο είναι επίσης οι διαφορετικές χρήσεις του γέλιου: Μόνο ο Homo sapiens μπορεί να γελάσει επιθετικά, σαρκαστικά, ερωτικά, φιλικά, αμυντικά.
*H διάρκεια ενός «χα» ή «χι» ή «χο» δεν ξεπερνά το ένα δέκατο έκτο του δευτερολέπτου.
*Στα μωρά, αρχικά συνδέεται με το γαρ­γαλητό, που τους προκαλεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας και φόβου. Στη συνέχεια, καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για ψεύτικη απειλή και αρχίζουν να γελούν.
*Κατά μέσον όρο, ένας ενήλικας γελά περί τις 6.205 φορές το χρόνο. Αυτό σημαίνει περί τις 17 φορές την ημέρα.
*Τα παιδιά γελούν κατά μέσον όρο 40 φορές την ημέρα.
*Ένα εξάχρονο παιδί γελά κατά μέσον όρο 300 φορές την ημέρα. Ένας ενήλικας γελά μόλις 15 φορές την ημέρα.
*Τα μωρά δεν γελούν παρά μόνο αφού συμπληρώσουν τρεις μήνες ζωής.
*Φυσικά, κάθε ηλικία γελά με διαφορετικά αστεία: Τα παιδιά, με τις εκπλήξεις που στην ηλικία τους είναι πολλές, οι έφηβοι, με τα θέματα-ταμπού και με τη σάτιρα των γονέων και διδασκάλων, και οι ενήλικοι με τα λεκτικά παιχνίδια, τη σάτιρα και αν είμαστε αρκούντως ώριμοι, με τον ίδιό μας τον εαυτό.
*Κάθε φορά που γελάμε μπορούμε ως και να τριπλασιάσουμε τα ποσά των αερίων της αναπνοής που ανταλλάσσουμε.
*Όταν γελάμε, ο αέρας που εκπνέουμε φεύγει από τους πνεύμονες με ταχύτητα 96 χμ/ώρα.
*Ένας άνδρας που γελά τρανταχτά εκπνέει τον αέρα από τους πνεύμονές του με ταχύτητα που αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα.
*H παρέα δεν είναι απαραίτητη για να γελάσουμε, έχει όμως διαπιστωθεί ότι γελάμε περισσότερο με το ίδιο αστείο, αν γίνεται παρουσία άλλων. Επίσης, γελάμε κατά μέσον όρο 30 φορές περισσότερο με παρέα σε σχέση με τις μοναχικές στιγμές μας.
*Επιδημία γέλιου σημειώθηκε το 1962 στην Τανζανία και διήρκεσε δυόμισι χρόνια. Περίπου χίλιες νεαρές γυναίκες «μολύνθηκαν» κατά τη διάρκεια της επιδημίας και το θέμα λύθηκε με καραντίνα των «γελαστών» χωριών.

Το χρονικό της επιδημίας καταγράφηκε σε ιατρικές επιθεωρήσεις.
*Με το γέλιο εξασκούνται οι μύες του προσώπου μας, γίνεται πιο βαθιά η αναπνοή μας και οξυγονώνονται καλύτερα οι ιστοί, επιβραδύνοντας τη γήρανση.
*Χρησιμοποιούμε 17 μυες του προσώπου μας για να γελάσουμε και 47 για να κατσουφιάσουμε.
*Γενικά όταν γελάμε φαινόμαστε νεότεροι και ομορφότεροι.
*Το ξεκαρδιστικό γέλιο κινητοποιεί τον πεπτικό σωλήνα, βοηθάει τη χώνεψη, καταπολεμά την αεροφαγία και εξαφανίζει τη δυσκοιλιότητα. Μειώνει επίσης έως και 20% τη χρήση παυσίπονων, λόγω της διέγερσης που προκαλεί στις φυσικές αντικαταθλιπτικές ουσίες του οργανισμού, δηλαδή τις ενδορφίνες και τις εγκεφαλίνες.
*Το γέλιο αποτελεί την καλύτερη άσκηση αεροβικής. Πιο συγκεκριμένα, ένα λεπτό γέλιου ισοδυναμεί με 10 λεπτά κωπηλασίας ή 15 λεπτά στατικού ποδηλάτου.
*Το να γελάσετε 100 φορές, ισοδυναμεί με το να κάνετε 10-15 λεπτά ποδήλατο
*15 λεπτά γέλιου έχουν τα ίδια οφέλη με 2 ώρες ύπνου
*Με μια ώρα γέλιου καίμε 500 θερμίδες, αφού όλοι οι μύες του σώματος βρίσκονται σε κίνηση. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για γονείς και παιδιά από μια καλή κωμωδία στο σινεμά.
*Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν 40% μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, συγκριτικά με τους απαισιόδοξους.
*17 λεπτά γέλιου την ημέρα αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής σας κατά μία ημέρα.
*Οι χαμογελαστοί σερβιτόροι παίρνουν 50% περισσότερα φιλοδωρήματα από τους αγέλαστους συναδέλφους τους.
*Ένα καλό γέλιο μπορεί να διαρκέσει μια ώρα.
*Οι περισσότεροι γελαστοί άνθρωποι ζουν στην Κούβα και τη Βραζιλία.
Στον αντίποδα βρίσκονται οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών.
*Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει 18 είδη χαμόγελου.
*Πρέπει να χαμογελάσετε περίπου 250.000 φορές για να κάνετε μία ρυτίδα.
*Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανού ψυχολόγου Dr Michael Titze, τη δεκαετία του ‘50 οι άνθρωποι γελούσαν κατά μέσο όρο 18 λεπτά την ημέρα. Σήμερα, είναι 4-6 λεπτά την ημέρα.
*Το γέλιο ακούγεται το ίδιο σε όλους τους πολιτισμούς και όλες τις κουλτούρες, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι το γέλιο συνέβαλε στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των προγόνων μας. Ο ήχος του γέλιου είναι τόσο κοινός και οικείος, που είναι αναγνωρίσιμος ακόμη και αν παιχτεί ανάποδα στο μαγνητόφωνο.

http://www.sigmalive.com/ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.