Ραδιενέργεια σε τρόφιμα εκτός της Ιαπωνίας

Facebooktwitterpinterest

Ραδιενέργεια ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην Ταϊβάν, σε κουκιά που εισήχθησαν από την Ιαπωνία, δήλωσε αξιωματούχος των υγειονομικών αρχών στην Ταϊπέι. Η ραδιενέργεια ανιχνεύτηκε σε 14 κιλά κουκιά από την Καγκοσίμα στη νότια Ιαπωνία. Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μόλυνση τροφίμου εκτός της Ιαπωνίας.

Πάντως, η ιαπωνική κυβέρνηση θα έχει αποφασίσει έως τη Δευτέρα εάν θα περιορίσει την κατανάλωση και τη διάθεση τροφίμων από την περιοχή που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιούκιο Εντάνο, μετά την ανίχνευση αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας σε γάλα και σπανάκι της περιοχής αυτής.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η ανίχνευση ραδιενεργού ιωδίου στο πόσιμο νερό στο Τόκυο των 35 εκατομμυρίων κατοίκων, που βρίσκεται μόλις 250 χιλιόμετρα από το πυρηνικό εργοστάσιο. Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι ραδιενεργό ιώδιο έχει μολύνει τρόφιμα κοντά στο κατεστραμμένο από το σεισμό και το τσουνάμι πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και μελετά την περίπτωση απαγόρευσης διάθεσης στο κοινό τέτοιων μολυσμένων προϊόντων από την περιοχή αυτή, ανακοινώθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Αν και το ραδιενεργό ιώδιο έχει διάρκεια ζωής περίπου οκτώ ημερών και η μόλυνση υλικών με αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες , υπάρχει μικρής διάρκεια κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων εάν η ραδιενεργός αυτή ουσία στα τρόφιμα εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό», γι αυτό μελετάται η απαγόρευση κατανάλωσης των τροφίμων αυτών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΙΑΕΑ.

Επίσης, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η ραδιενέργεια από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στη Ιαπωνία δεν έχει μολύνει την τροφική καλλιέργεια εκτός της χώρας. «Η ραδιενέργεια από την επείγουσα αυτή κατάσταση, όπως επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων(FAO) και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WΗΟ) δεν έχει επηρεάσει την καλλιέργεια και παραγωγή τροφίμων σε καμία άλλη χώρα δήλωσε κατηγορηματικά ο Γκράχαμ Αντριου ανώτατος αξιωματούχος της ΙΑΕΑ, μιλώντας στον Τύπο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.