«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για τη ραδιενέργεια στα τρόφιμα

Facebooktwitterpinterest

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως η ανίχνευση ραδιενέργειας στα τρόφιμα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία είναι πολύ σοβαρότερο πρόβλημα από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί. «Σαφέστατα πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση», τόνισε ο Πίτερ Κόρντιγκλέι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τον δυτικό Ειρηνικό. «Είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτή που όλοι πιστεύαμε τις πρώτες ημέρες, όταν θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να περιοριστεί στα 20 ως 30 χιλιόμετρα», πρόσθεσε.

Η ανησυχία στην περιοχή αυξάνεται μετά τις περιπτώσεις μολυσμένων λαχανικών, γάλακτος και νερού, αν και οι ιάπωνες αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως τα επίπεδα δεν είναι επικίνδυνα.

Ο Κόρντιγκλέι επισήμανε πως ο ΠΟΥ δεν έχει αποδείξεις ότι μολυσμένα τρόφιμα από την περιοχή της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι, έχουν φτάσει σε άλλες χώρες. «Δεν μπορούμε να συνδέσουμε το Νταΐτσι με την εξαγωγική αγορά. Αλλά μπορούμε να υποθέσουμε πως ορισμένα προϊόντα που έχουν μολυνθεί πέρασαν έξω από τη ζώνη της μόλυνσης», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο ανακοίνωσε ότι απαγορεύτηκε η πώληση γάλακτος και δύο ειδών πράσινων λαχανικών που παράγονται σε τέσσερις επαρχίες οι οποίες βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας. «Εντοπίστηκαν μη φυσιολογικά επίπεδα ραδιενέργειας» σε δείγματα γάλακτος, σπανακιού και κακίνα, ενός ιαπωνικού λαχανικού με πράσινα φύλλα, ανακοίνωσε ο Εντάνο. «Όμως τα επίπεδα δεν δημιουργούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», διευκρίνισε καλώντας τον πληθυσμό να αντιδράσει «με ηρεμία».

Η κυβέρνηση έδωσε «εντολή» στις τέσσερις βορειοανατολικές επαρχίες Ιμπαράκι, Τοσίγκι, Γκούνμα και Φουκουσίμα να αναστείλουν τη διανομή δύο ειδών λαχανικών και στην επαρχία της Φουκουσίμα τις πωλήσεις γάλακτος. Η διανομή σπανακιού σταμάτησε ήδη από το Σάββατο στην Ιμπαράκι, που βρίσκεται νοτίως του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου και καίσιου, αλλά σε αναλογίες κατώτερες από τα νόμιμα όρια, βρέθηκαν επίσης το Σάββατο στο νερό της βρύσης στο Τόκιο και στα περίχωρά του. Επίπεδο ραδιενεργού ιωδίου τριπλάσιο από το νόμιμο όριο εντοπίσθηκε και στο νερό ενός χωριού που βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό. Ο Εντάνο δήλωσε πως η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το σταθμό, η Tokyo Electric Power (Tepco), θα πρέπει να αποζημιώσει τους αγρότες που πλήττονται από τη διακοπή της διανομής των προϊόντων τους.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.