Σε “πυρηνική επαγρύπνηση” η υφήλιος

Facebooktwitterpinterest

Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία οδηγεί σε αναθεώρηση την ενεργειακή πολιτική κρατών που έχουν συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό τους μείγμα, αναζητώντας παράλληλα τρόπους για την ενίσχυση της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο, η Γαλλία και η Αγγλία δεν φαίνεται να κάνουν πίσω σε ότι αφορά τα σχέδιά τους στην πυρηνική ενέργεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε σε συμφωνία για την διενέργεια “τεστ αντοχής” στις πυρηνικές μονάδες της Ευρώπης, προσπαθώντας να πάρει μαθήματα από τα γεγονότα στη σεισμόπληκτη Ιαπωνία.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, επικεφαλής εθνικών οργανισμών πυρηνικής ενέργειας και παράγοντες της αγοράς εξέτασαν από κοινού τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της ασφάλειας στις μονάδες πυρηνικής ενέργειας. Σχεδόν 150 αντιδραστήρες βρίσκονται στην Ευρώπη, σε περίπου 75 μονάδες πυρηνικής ενέργειας με ορισμένες από αυτές να βρίσκονται σε σεισμογενείς περιοχές.

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει επτά παλαιότερους αντιδραστήρες, πιθανόν για πάντα.

Η Ιταλία και η Πολωνία έχουν αναστείλει επί του παρόντος τα σχέδιά τους για την είσοδο στην πυρηνική ενέργεια. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε επίσης επείγουσα αναθεώρηση του μέλλοντος του τομέα ατομικής ενέργειας της Ρωσίας.

“Ζητώ από το υπουργείο Ενέργειας, την Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και το υπουργείο Περιβάλλοντος να κάνουν αναλύσεις για τις τρέχουσες συνθήκες του τομέα ατομικής ενέργειας και ανάλυση για τα σχέδια της μελλοντικής ανάπτυξης”, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Είναι η πρώτη φορά που Ρώσος πρόεδρος εγείρει ζήτημα για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Επίσης, η Ινδία ζήτησε να υπάρξουν έλεγχοι ασφαλείας σε όλες τις μονάδες της, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορούν να αντέξουν σε σεισμό ή τσουνάμι.

Στη Βρετανία θα υπάρξει επίσης αναθεώρηση, αλλά η κυβέρνηση ωστόσο σχεδιάζει μία νέας γενιάς σταθμούς πυρηνικής ενέργειας.

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Κρις Χιουν ζήτησε να γίνει λεπτομερής καταγραφή των επιπτώσεων της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία και τα διδάγματα που μπορεί να εξαχθούν από αυτή. Ωστόσο, κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι σπεύδουν να διατυπώσουν κρίσεις για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι ήταν σωστό για τη Βρετανία να αναθεωρήσει το ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών της μονάδων, εν μέσω προειδοποιήσεων από το Κοινοβούλιο ότι θα έπληττε τις επενδύσεις των σχεδιαζόμενων μονάδων.

Η Γαλλία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, αναζητά μαθήματα από την κρίση στην Ιαπωνία, αλλά ωστόσο δεν κάνει πίσω σε ότι αφορά νέα έργα στην πυρηνική ενέργεια. Εξάλλου ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε “ατύχημα” αυτό που συνέβη στη Φουκοσίμα.

“Πρέπει να λάβουμε μαθήματα από το ατύχημα στη Φουκουσίμα, μέσα από μία συνολική αναθεώρηση των συστημάτων ασφαλείας των πυρηνικών μονάδων μας”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στο υπουργικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα της αναθεώρησης θα ανακοινωθούν.

“Η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως μία ανάλογη πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.