Αποκατάσταση μετατραυματικών ελλειμμάτων άνω και κάτω άκρου.

Facebooktwitterpinterest

Τα τραύματα των άνω και κάτω άκρων σαν αποτέλεσμα τροχαίων, εργατικών ή άλλων ατυχημάτων, συχνά αντιμετωπίζονται αρχικά από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (χειρουργούς, ορθοπεδικούς κλπ), είτε γιατί συνυπάρχουν τραύματα που απαιτούν προτεραιότητα στην αντιμετώπισή τους, προκείμενου να σταθεροποιηθεί ο ασθενής, είτε γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμος πλαστικός χειρουργός. Πολύ συχνά, μετά την πρώτη αντιμετώπιση και την επίλυση προβλημάτων όπως η οστεοσύνθεση ενός κατάγματος, ο επανορθωτικός χειρουργός καλείται να επιλύσει διάφορα προβλήματα.

Αυτά μπορεί να υπάρχουν εξαρχής ως συνέπεια του τραυματισμού, όπως η ύπαρξη εκτεθειμένων οστών, υλικών οστεοσύνθεσης, αρθρώσεων, τενόντων, αγγείων νεύρων κλπ, που απαιτούν κάλυψη με καλά αιματούμενους ιστούς. Μπορεί όμως να εμφανίζονται και απώτερα (ακόμα και έτη μετά), όπως η αποκάλυψη των υλικών της οστεοσύνθεσης και η χρόνια οστεομυελίτιδα.

Για όλα αυτά τα προβλήματα, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να δώσει λύσεις που θα εξασφαλίσουν, τη βιωσιμότητα του σκέλους, την πλήρη ή έστω ικανοποιητική λειτουργική του αποκατάσταση και τη βελτίωση της εικόνας του.

Πολλές φορές απαιτείται σειρά επεμβάσεων προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και σε κάποιες περιπτώσεις η μοναδική λύση είναι η μικροχειρουργική, δηλαδή η μεταφορά ιστών (οστά, μύες κλπ.) από άλλες περιοχές του σώματος με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και κατάλληλου εξοπλισμού που απαιτεί, όμως, αυξημένο χειρουργικό χρόνο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.